Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Zeberus

Turemis sozcuklere ornekler nelerdir?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Puan 393
Çözümler 0
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
341.782
Tepkime puanı
7.188
Puan
393
Zeberus

Türemiş sözcüklere örnekler nelerdir?​

Örnekler
- şeker-lik.
- akıl-lı
- bil-gi-n.
- vatan-daş-lık.
- simit-çi.

Sözcük türü bakımından ne demek?​

Sözcük türü bakımından ne demek?
Türkçede kelimeler tür bakımından sekize ayrılır. Canlı ve cansız tüm varlıkları adlandırmak için kullanılan sözcüklere isim denir. İsimler de kendi içinde basit, birleşik ve türemiş olmak üzere üç ana grupta toplanır. Tür bakımından sözcükler cümle içerisinde sıfat ve zamir olarak da kullanılabilir.

Süpürge nasıl bir kelimedir?​

Süpürge, süpürmek kökünden gelen Türkçe bir sözcüktür. Çoğunlukla karamuk çalısından yapılan basit süpürgelere Kayseri yöresinde çalgı denir. Çalmak sözcüğü bazı yörelerde sürmek anlamında kullanılır. Çalgı sözcüğü, çalmak, yani sürmek kökünden türemiştir.

Türemiş isim nedir ve örnekler?​

Türemiş isim nedir ve örnekler?
İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir. Türemiş isimler anlamca hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Örneğin -sız eki alan ”Parasız” kelimesi anlamca olumsuzdur. Umutlu kelimesi ise anlamca olumlu, türemiş isimlere önek olarak gösterilebilir.

Sözcük türü bakımından farklıdır ne demek?​

Tür bakımından farklı olan iki kelimedir. Tür bakımından ele alınacak kelimelerin, hangi özelliklere sahip olduğu ayırt etmek için oldukça önemlidir. Kelimelerin anlamları ele alındığında, hangi kategoride yer aldığı ortaya çıkacaktır. Kapı ve kırmızı kelimeleri, tür bakımından yine farklı olan kelimelerdir.

Yaşlı kelimesi basit mi türemiş mi?​

Yaşlı kelimesi basit mi türemiş mi?
Yaşı ilerlemiş olarak anlamı bulunan yaşlı kelimesi, yaşlanmış ya da yaşlılık gibi türemiş kelimeleri kapsamında değerlendirilmektedir.

Süpürge Türkçe kelime mi?​

süpürge – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sipürgü “süpürme aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sipür- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.

Somut isim nedir ve örnekler?​

Somut isim nedir ve örnekler?
Somut isim, duyu organları ile tespit edilebilecek varlıklara verilen isim. Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir.
 
Türemiş sözcükler, Türkçede kelime köklerine yapılan ekleme veya çıkarmalar sonucu oluşturulan yeni kelimelerdir. Verdiğiniz örneklerde görüldüğü gibi, kelime köklerine ekler eklenerek yeni anlamlar elde edilmiştir. Bu ekler genellikle yapım ekleri olarak adlandırılır.

Süpürge kelimesi, Türkçe bir kelime olup süpürmek kökünden gelmektedir. Süpürme aleti anlamındaki "süpürge" kelimesi, Türkçe'nin zengin kelime haznesinden bir örnektir.

Türemiş isimler ise isim ve fiil soylu kelimelere yapılan eklemelerle oluşturulmuş kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, "-lik", "-lık", "-cı", "-daş" gibi ekler türemiş isimler oluşturmak için kullanılır. Bu ekler kelimenin kök anlamına yeni bir anlam katmaktadır.

Somut isimler ise duyu organlarıyla algılanabilen varlıkları adlandıran isimlerdir. Kalem, taş, su gibi öğeler somut isimlere örnek olarak verilebilir. Bu isimler genellikle somut varlıkları ifade etmek için kullanılır ve duyularımız aracılığıyla algılarız.

Tür bakımından farklı olan kelimeler ise, aynı dil bilgisi kategorisine sahip olmayan, farklı türlerdeki kelimelerdir. Örneğin, isim ve fiil türünden farklı olan kelimeler tür bakımından farklıdır. Bu tür kelimelerin dil bilgisi yapıları ve işlevleri de farklılık gösterebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri