haberci
Efsanevi Üye

Türk Somonu Üretimi ve İhracatı Yeniden Canlanıyor
Türk somonu, dünya pazarında büyük ilgi görerek üretim ve ihracat başarısını sürdürmeye devam ediyor. Gökkuşağı alabalığı türünden olan bu balıklar, Karadeniz açıklarındaki kafeslere taşındıktan sonra doğal yemlerle beslenerek 2-3 kilogram ağırlığa ulaşıyor. Bu sürecin sonunda hasat zamanı geldiğinde somonlar, işleme tesislerine taşınmak üzere toplanıyor.
Tesislerde yapılan gramaj tasnifinin ardından Türk somonları, taze, dondurulmuş veya işlenmiş olarak iç ve dış pazara gönderiliyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde ekonomiye önemli katkı sağlayan bu ürün, son yıllarda ciddi bir ihracat artışı yaşadı. İhracatın büyük bir kısmı Rusya Federasyonu'na yapılsa da Belarus, Japonya, Vietnam ve ABD gibi ülkeler de Türk somonunu tercih ediyor.
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk somonu üretiminin giderek arttığını ve Türkiye'nin bu alanda Norveç'i bile geçmeye başladığını belirtiyor. Önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarını daha da yükseltmeyi hedefleyen sektör temsilcileri, sıfır atık prensibiyle çalışarak sürdürülebilir bir üretim anlayışını benimsemiş durumda.
Türk somonu, besin değeri ve lezzetiyle Norveç somonundan geri kalmayacak şekilde üretiliyor ve dünya genelinde tercih ediliyor. Bu başarılı üretim sürecinde Karadenizli kadınların önemli bir rolü bulunuyor. Özellikle işleme tesislerinde çalışanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluştururken, sektördeki ihracat başarısında onların katkısı büyük.
Trabzon merkezli bir iş insanı olan Recep Denizer, Türk somonu üretiminin önemli bir kısmını Rusya'ya ihraç ettiklerini ve Japonya, Vietnam ve Kanada gibi ülkelere de ürün gönderdiklerini belirtiyor. Türk somonunda yakalanan bu başarı, iç pazarda da tüketimin artmasını sağlayarak sektöre olumlu yansımalar yapıyor.