Türkân Şoray kimdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.156.525
Türkân Şoray Kimdir?

Türkân Şoray, Türk sinemasının en tanınmış ve etkili isimlerinden biridir. 28 Haziran 1945 tarihinde İstanbul'da doğan Şoray, oyunculuk kariyerine başladığı günden bu yana 'Sultan' lakabıyla anılmıştır. Kariyeri boyunca sayısız ödül kazanmış, Türk sinemasının altın çağında önemli bir figür olmuştur.

Erken Yaşamı ve Eğitimi

Türkân Şoray, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi Meliha Hanım ve babası Halit Bey'in tek çocuğu olan Şoray, çocukluğunu İstanbul'un çeşitli semtlerinde geçirmiştir. Eğitimine İstanbul'da başlamış ancak sinemaya olan ilgisi nedeniyle eğitim hayatına devam edememiştir. Genç yaşta sinemaya olan ilgisi, onu oyunculuk kariyerine yönlendirmiştir.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları

Türkân Şoray, sinema kariyerine 1960 yılında "Köyde Bir Kız Sevdim" filmiyle adım atmıştır. 1964'te "Acı Hayat" filmindeki performansıyla büyük çıkış yakalamış ve Türk sinemasının ikonik isimlerinden biri haline gelmiştir. 'Türkân Şoray Kanunları' olarak bilinen ve kendine özgü çalışma şartlarını belirten kurallarıyla da tanınmaktadır.

Başlıca Eserleri veya Başarıları

Şoray, kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol almıştır. "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Sultan", ve "Vesikalı Yarim" gibi filmler, onun en bilinen eserleri arasında yer alır. 1987 yılında, Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yaparak uluslararası alanda da tanınmış bir isim olmuştur.

Kişisel Yaşamı

Türkân Şoray, kişisel yaşamında da oldukça merak edilen bir figür olmuştur. Cihan Ünal ile yaptığı evlilikten bir kızı bulunmaktadır. Şoray, yaşamı boyunca sinemaya olan tutkusunu sürdürmüş ve çeşitli hayır işlerinde yer almıştır.

Mirası (Toplum Üzerindeki Etkisi)

Türkân Şoray, Türk sinemasının 'Sultan'ı olarak, sinema endüstrisine kalıcı bir miras bırakmıştır. Onun sayesinde pek çok kadın oyuncu, sinemada kendine yer bulmuş ve 'Türkân Şoray Kanunları' ile setlerde kadın hakları konusunda farkındalık yaratılmıştır. Şoray, yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde de bir ikon olarak kabul edilmektedir.

Bilge Kağan kimdir?

Democritus kimdir?

1. Konular

1. 1.277.666
  2. Mesajlar

1. 1.674.924
  3. Kullanıcılar

1. 31.342
  4. Son üye

Geri
Üst Alt