- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- -74
- Meslek
- Webmaster
Türkçe yan anlam ne demek?
Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları meydana getirirler. Mesela "göz" dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama "iğnenin gözü", "çantanın gözü", masanın gözü" tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır. Bunlara da yan anlam denir .
Türkçe açıklama nedir?
Açıklama ya da açıklayıcı anlatım olarak görülen bu anlatım biçimi ise anlatım biçiminde ise amaç okuyucu bilgilendirmek ve ona bir şeyler öğretmektir. Bu sebeple açıklayıcı anlatım da olaylar ya da durumlar sade ve anlaşılır bir şekilde anlatılır. Açıklayıcı anlatımda yazarın duygularına yer verilmez.
Mecaz anlamlı kelimeler ne demek?
Mecaz anlam, bir kelimenin gerçek ve yan anlamlarının tamamen dışına çıkılarak başka bir anlamda kullanılması şeklinde ortaya çıkan bir edebi sanattır.
Yakıştırma ne demek edebiyat?
Sözcüğün gerçek anlamının dışında, ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur. Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır.
Yan ve mecaz anlam nedir?
Bir sözcüğün gerçek anlamı ile ilgisinin tamamen kaybolmayıp, zamanla gerçek anlamına bağlantılı bir şekilde ortaya çıkan farklı anlamlarına o sözcüğün "yan anlamı"dır diyebiliriz. Sözcük, temel anlamından farklıdır; ancak temel anlamından tamamen kopmamıştır.
Düz anlam ve yan anlam ne demek?
Düzanlam anlatım düzlemi ya da gösterenden oluşurken, yan anlam ise, içerik düzlemi ya da gösterileni ifade etmektedir. Düzanlam, bir göstergenin neyi temsil ettiği, yananlam ise göstergenin nasıl temsil ettiğidir.
Yakıştırmaca anlatım ne demek?
YAN ANLAM (YAKIŞTIRMACA): *Bir sözcüğün temel anlamı ile ilgili kazandığı yeni anlama "yan anlam" denir. *Gerçek anlama yakındır. *Çoğu zaman, canlılara ait organ ya da kısımların, cansız varlıklara yakıştırılması ile oluşur.
Yakıştırma anlamı nedir?
Şekil veya anlam bakımından dildeki bazı kelimelerin örnek alınması veyakıştırma yolu ile onlara benzetilerek yeni kelimeler türetilmesi; bir kelimedeki şeklin başka bir kelimeye aktarılması olayı : Mac. nap, Far. âfitâb ve rûz kelimelerinin hem «güneş» hem «gün» anlamlarına gelmesi, anlam aktarımı ile ilgili bir …
Terim anlam ve yan anlam ne demek?
Örnek: "budala" kelimesi halkın söz varlığında "aptal, anlayışsız, sersem" anlamlarıyla kullanılır; fakat bu kelime psikolojide belli bir zekâ seviyesine sahip anlamında kullanıldığında terimdir. ⇒ Terimler, genellikle gerçek anlamıyla kullanılan sözlerdir. ⇒ Terimlerin; mecaz anlamı, yan anlamı, deyim anlamı yoktur.
Düzanlamsal ne demek?
[1] Bir sözcüğün ya da bir söz biriminin uyandırdığı özel imge ve izlenimler ile taşıdığı ikincil kavramlar dışında mantıksal, değişmez, nesnel anlamı.