S
SoruCevap
Guest
Turkiyede Makarna uretimi
Turkiye`de makarna uretiminin Cumhuriyetle yaşıt olduğunu soyleyebiliriz Turk gıda sanayinin ilk sektorlerinden olan makarna ve irmik sanayinin ulkeye girişi 1922 yılına rastlamaktadır İzmir`de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi uretime gecilmiştir Bu tarihten oncesinde Anadolu`da makarna uretimi ev yapımı erişte ile sınırlı idi Şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tuketimi de yıllara gore artış gostermiştir
Turkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedenide uretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Guneydoğu ve İc Anadolu`da uretilmektedir Bu yuzden Turkiye`de makarna ureten fabrikalarda daha cok bu bolgelerde yoğunlaşmışlardır
1950 yılına kadar kucuk olcekli işletmeler halinde surdurulen uretim, 1959 yılından sonra sanayileşme eğilimine girmişve dolayısıyla modern fabrikalarla uretim artmıştır 1990`da 295 bin ton olan uretim 1999 itibariyle 350 bin tona ulaşmıştır Toplam kapasite 750 bin tonu aşmıştır
Turkiye dunya makarna ihracatında 1998 yılı rakamların gore İtalya`dan sonra ikinci sırada yer almaktadır İtalya 1997 de 1329000 ton makarna ihrac ederken Turkiye 120000 ton ihrac etmiştir (ITC verileri 1998) Bu rakamlar dunya pazarında Turkiye`nin liderliği ele gecirebilmesi icin ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır
Turkiye`de makarna uretiminin Cumhuriyetle yaşıt olduğunu soyleyebiliriz Turk gıda sanayinin ilk sektorlerinden olan makarna ve irmik sanayinin ulkeye girişi 1922 yılına rastlamaktadır İzmir`de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi uretime gecilmiştir Bu tarihten oncesinde Anadolu`da makarna uretimi ev yapımı erişte ile sınırlı idi Şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tuketimi de yıllara gore artış gostermiştir
Turkiye`de makarna tesislerinin hızla artmasının bir nedenide uretimin ana maddesi olan durum buğdayının yetişme koşullarını taşımasıdır Durum Buğdayı ağırlıklı olarak Guneydoğu ve İc Anadolu`da uretilmektedir Bu yuzden Turkiye`de makarna ureten fabrikalarda daha cok bu bolgelerde yoğunlaşmışlardır
1950 yılına kadar kucuk olcekli işletmeler halinde surdurulen uretim, 1959 yılından sonra sanayileşme eğilimine girmişve dolayısıyla modern fabrikalarla uretim artmıştır 1990`da 295 bin ton olan uretim 1999 itibariyle 350 bin tona ulaşmıştır Toplam kapasite 750 bin tonu aşmıştır
Turkiye dunya makarna ihracatında 1998 yılı rakamların gore İtalya`dan sonra ikinci sırada yer almaktadır İtalya 1997 de 1329000 ton makarna ihrac ederken Turkiye 120000 ton ihrac etmiştir (ITC verileri 1998) Bu rakamlar dunya pazarında Turkiye`nin liderliği ele gecirebilmesi icin ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır