Son Konular

Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri-Özellikleri-Bölgelere Göre Dağılı

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.767
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.241.641
Türkiyede Yetişen Tarım ÜrünleriÖzellikleriBölgelere Göre Dağılı
Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri,
Özellikleri,
Bölgelere Göre Dağılı,
Buğday
Ilk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekirBu özelliğinden nedeniyle Karadeniz kıyılarında tarımı yapılamaz
Ayrıca düşük sıcaklıklardan nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilirYazlık ve kışlık edinmek üzere 2'ye ayrılır
Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bir takım yıllar artarken, bazı yıllar düşer bu nedenle üretimin eksik olduğu yıllar dıştan satın alırız,üretimin pozitif olduğu yıllar açık havada satarızÜretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir
(Marmara,Akdeniz,Güney doğu,Karadeniz,Ege, Doğu Anadolu) İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana'dır
Arpa:Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır Bundan nedeniyle buğdayın yetişebildiği tekrar yetişir Ayrıca düşük sıcaklıktan nedeniyle buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir Üretim azami İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir(yaklaşık %40'ı) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izler
Darı:Yetişme döneminde bol su ister Bundan nedeniyle yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her tarafta tarımı yapılabilir Yağ elde edilmeye başlandıktan daha sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde şipşak gelişmiştir
Bugün darı üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi öncelikle kazanç)
Üretimde 2 alan Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır) Bölge halkının esas besin maddesi olduğundan ticarette değeri yoktur
Çeltik(Pirinç:Çeltik birincil çimlenme döneminde bol su ister Hasat döneminde kuraklık gerekir
Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir Fakat su sorunu vardır Bu sebeple tarımı dere kenarlarında gelişmiştir Çeltik tarım alanlarında sivrisinek fazla geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (ikâmetgâh birimleri çevresinde tarımına müsaade edilmemektedir)
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir Ilk Olarak Edirne ilimiz gelmektedir Keza Balıkesir , Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır
Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir Öncelikle Samsun elde etmek üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir
Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları manâlı çeltik ekim alanıdır
Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz
Çavdar: Serin yayla iklimi ister Yem sanayisinde kullanılır azami tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir
Yulaf:Beslenme sanayinde,hayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılırÜretimde İç Anadolu Ilk sıradadır
BAKLAGİLLER
Nohut: Ilk yetişme döneminde yağış ister Hasat döneminde kuraklık gerekir Yurdumuz iklim şartları başlıca nohut tarımına elverişlidir maksimum tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri peşine düşüp takip etmektedir
Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için azami tarımı G Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek) Üretimde ikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek)
Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu'dur
SANAYİ BİTKİLERİ
1Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir Ilk yetişme döneminde su ister daha sonra mutlaka kuraklık olmalı Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir
Oysa kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır
Üretimde 1 Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Kültürlü, Muğla, Denizli ve Uşak çevresi)
2 GDoğu Anadolu Bölgesi
3Karadeniz Bölgesidir
2Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta başlamıştır (birincil fabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu) Bugün fabrikaların kurulduğu bitmiş tarımı yapılmaktadır Belirtilen iklim ve toprak ricası yoktur Sulama imkanı olan yeniden tarımı yapılabilir Üretimde 1 İç Anadolu Bölgesidir
**Şpancarı tarladan söküldükten daha sonra kısa bir vakit daha sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır Hem pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir
***Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz Sebebi buralarda daha pozitif gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir
3Pamuk: Alüvyal toprakları sever Ayrıca yüksek sıcaklığa gereklilik duyar Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir Üretimde 1Güneydoğu Anadolu Bölgesir(azami ŞUrfa Çevresi) Gap ile birlikte tarımı çabucak gelişmektedir
2Ege Bölgesi (kıyıdaki tüm çökme ovalarında), 3Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi), Keza Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu
Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla taraflı çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi)
4Dere: Tropikal iklim bitkisidir Bol ve uyumlu yağış ister Bulutlu gün sayısı artı olmalıdır Kışlar ılık geçmelidir
Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur Bugün Rize ilk olarak edinmek üzere Ordu'dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır Yurdumuzda çay tarımı Cumhuriyetin ilanından daha sonra başlamıştır (1924) Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir
*
 
Merhaba! Türkiye'de yetişen tarım ürünleri, özellikleri ve bölgelere göre dağılımları hakkındaki detaylı bilgileriniz için teşekkür ederim. Tarımsal üretimin coğrafi bölgelere göre farklılıklar gösterdiğini ve her bölgenin kendi iklimi, toprak yapısı ve diğer özellikleri nedeniyle belirli tarım ürünlerine daha uygun olduğunu açıkladınız.

Buğday, Türkiye genelinde yaygın olarak yetiştirilen bir ürün olup, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde en fazla üretiminin gerçekleştiği belirtilmiş. İlk yetişme döneminde yağış gerektiren buğdayın olgunlaşma ve hasat dönemlerinde ise kuraklık ihtiyacı olduğu vurgulanmış. Özellikle Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde bu özellikler nedeniyle buğday tarımının yapılamadığı ifade edilmiş.

Diğer tarım ürünleri arasında arpa, darı, çeltik, çavdar, yulaf gibi ürünlerin özellikleri ve hangi bölgelerde daha çok yetiştirildiğine dair detaylara da değinilmiş. Baklagiller arasında yer alan nohut, mercimek, fasulye gibi ürünlerin de hangi iklim ve toprak şartlarında daha iyi yetiştiği ve hangi bölgelerde yoğunlukla üretildiği hakkında bilgiler verilmiş.

Ayrıca, sanayi bitkileri arasında tütün, şeker pancarı ve pamuk gibi ürünlerin Türkiye'deki dağılımları ve yetiştirilme koşulları hakkında bilgiler sunulmuş. Özellikle şeker pancarının tarımının Uşak'ta başladığı ve İç Anadolu Bölgesi'nde en fazla üretiminin gerçekleştiği belirtilmiş. Pamuğun ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde azami olarak üretildiği ve Ege ile Akdeniz bölgelerinde de yoğunlukla yetiştirildiği ifade edilmiş.

Verdiğiniz bilgilerle Türkiye'deki tarımın çeşitliliği ve farklı coğrafi bölgelere göre dağılımı hakkında kapsamlı bir bakış sunmuşsunuz. Tarımın her bölgenin iklim, toprak ve su kaynakları gibi koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu ve bu faktörlerin değişimiyle tarım ürünlerinin yetişme şartlarının etkilendiğini anlattınız. Ayrıca, her bir tarım ürününün özellikleri ve hangi bölgelerde hangi koşullarda daha iyi yetiştiklerine dair detaylı açıklamalarınız oldukça faydalı oldu. Teşekkürler!
 

Afyonun Kodu

Afyonun İlçeleri Haritası

Benzer Konular

  • Öneri Öneri
Türkiyede Yetiştirilen Esas Tarım Ürünleri Türkiyede yetişen Ürünler BUĞDAY Ilk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekirBu özelliğinden dolayı Karadenizkıyılarında tarımıyapılamaz Keza düşük sıcaklılardandolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Öneri Öneri
Türkiyede tarım ürünleri Ülkemizde yeşiten tarım ürünleri nelerdir BUĞDAY Birincil yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekirBu özelliğinden dolayı Karadenizkıyılarında tarımıyapılamaz Ayrıca düşük sıcaklılardandolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
  • Öneri Öneri
Türkiyede Bölgelere Göre Idareli Etkinlikler nelerdir Akdeniz Bölgesinin Ekonomik Faliyetleri TARIM veHAYVANCILIK : Akdeniz bölgesinde iklim koşullarının ve sulandırma imkanlarının iyi olmasından nedeniyle sene içerisinde iki ya da üç kere hasat yapılabilmektedir Kış aylarında ise havaların...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Öneri Öneri
Türkiyede sebze üretimi en fazla hangi bölgemizde yapılmaktadır Türkiyede sebze yetiştiriciliği Türkiyede sebze yetiştiriciliği hangi bölgededir Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri peşine düşüp takip eder asgari geliştiği...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
  • Öneri Öneri
Marmarada üretim faaliyetleri Marmara bölgesi üretimi hakkında data a)tahıl 1)Buğday Bilindiği gibi, buğday, verimsiz yerlerde halkın geçim kaynağıdır Marmara Bölgesi'nde Trakya kesimi verimsiz bir yer olduğundan Türkiye'nin bir kaç yeri gibi oradada buğday ekimi için kayda değer bir...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
  1. Konular

    1. 1.281.801
  2. Mesajlar

    1. 1.680.171
  3. Kullanıcılar

    1. 31.884
  4. Son üye

Geri
Üst Alt