Son Konular

Türkiye’ye getirilen Küresel Sumud Filosu aktivistlerinin ifadeleri

Credits
1.258.181
Türkiye'ye getirilen Küresel Sumud Filosu aktivistlerinin ifadeleri

İsrail'in uluslararası sularda saldırarak alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'ndaki bazı yabancı aktivistler, Türkiye'ye getirilmelerinin ardından savcılığa verdikleri ifadeler ortaya çıktı.

68e1e4ac055e9932__w1200xh800.jpg

68e1e4b26a813154__w1200xh800.jpg

68e1e4b4dd976734__w1200xh800.jpg

68e1e4ce6533f316__w1200xh675.jpg

68e1e4d17b5ca865__w1200xh675.jpg

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na yönelik saldırısının ardından uluslararası sularda Türk vatandaşlarının alıkonulmasıyla ilgili başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

AKTİVİSTLERİN İFADESİNE ULAŞILDI

Bu kapsamda, İsrail'den İstanbul'a getirildikten sonra sağlık
kontrolü için Adli Tıp Kurumu'na götürülen ve soruşturma için ifade
vermek isteyen bazı yabancı aktivistlerin bilgi sahibi olarak ifadeleri
alındı.

Aktivistlerden Fas vatandaşı Ayoub Habraouı
ifadesinde, İsrail askerlerinin botlarla gemiyi durdurup, gemiye
çıktığını ve deniz suyuyla ıslanmaları için kendilerini özellikle
geminin ön tarafına koyduklarını belirtti.

'TOKAT ATTILAR, ANNE VE BABAMA YÖNELİK HAKARETLERDE BULUNDULAR'

Kendilerini limana götürenlerin diz çöktürüp, silahın dipçiğiyle sırtlarına doğru vurduğunu söyleyen Habraouı şöyle dedi:

'İKİ SAATTE BİR SİLAH VE KÖPEKLERLE BASKIN YAPIYORLARDI'

Habraouı, cezaevinde 3 gün kaldığını kaydederek şu cümleleri kurdu:

'BİZE SİZ HAMASSINIZ DİYEREK BAĞIRDILAR'

Kendilerine bir şey sormadan uçağa bindirildiklerini ifade eden Habraouı, şöyle devam etti:

Habraouı ifadesinde,"Gazze'ye insani şekilde yardım götürmek
için insani duygularla hareket etmemize rağmen uluslararası hukuk
kurallarını çiğneyen ve bizi gasbeden, bize kötü muamele yapan İsrail
Devleti'nden, İsrailli yetkililerden, asker ve polislerinden
uluslararası hukuk tarafından ceza mahkemelerinde yargılanmaları için
davacı ve şikayetçiyim."
dedi.

'SÖZLÜ TACİZDE BULUNDULAR'

Aktivistlerden İngiltere vatandaşı Evie Rose Snedker ifadesinde,
bulunduğu geminin etrafının kuşatıldığı daha sonra gelenlerin silahlarla
gemiye çıktığının söyledi.

Tuvalete gitmelerine müsaade edildiğini kaydeden Snedker,"Ancak bize yemek vermediler. Battaniye gibi ihtiyacımız olan eşyalardan
verilmedi. Gemide benim kaptan olduğum düşünüldüğü için bana karşı
sözlü tacizde bulundular. Fiziksel herhangi bir müdahaleleri olmadı. Aşdod Limanı'na
geldiğimizde kollarımdan sıkarak beni ittirdiler. Etrafımıza baktığımız
anlarda kafamızdan bastırarak bizleri yere baktırdılar. Üzerimizdeki tüm
takı ve kişisel eşyaları zorla aldılar."
dedi.

'ÖZEL BÖLGEME ELLERİYLE VURDULAR'

Snedker, limanda bekledikleri sırada ayağına vurulduğunu ve fiziksel şiddete uğradığını anlatarak, ifadesinde şunları söyledi:

Otobüste, havasız şekilde uzun süre bekletildiklerini
söyleyen Snedker, bu sırada bir kadının panik atak geçirdiğini ancak
dışarı çıkmasına izin verilmediğini belirtti.

'ÇOĞU KİŞİNİN DARP EDİLDİĞİNİ DUYDUM'

Snedker, daha sonra cezaevi gibi bir yere götürüldüklerini ve 2 gün orada kaldıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

'TÜRK YETKİLİLER TARAFINDAN GÖSTERİLEN İLGİ VE ALAKADAN DOLAYI ÇOK MİNETTARIM'

Süreç boyunca hukuki ve diplomatik destek alamadıklarını ifade eden
Snedker, yakınlarıyla irtibata geçmelerinin engellendiğini söyleyerek,"Alıkonulduğumuz süreçte bizi resmi görevli olduğunu düşündüğümüz bir
kişi bize bazı sorular sordu. Verdiğimiz cevaplar karşısında not aldı.
Bu kişiye bizlere kötü davranıldığını söyleyerek, su verilmesini
istedik. Ancak bu isteğimiz reddedildi. Oradaki koşullardan dolayı
enfeksiyon kaptım ve şu an acil olarak hastaneye sevk edileceğim. Bizi
İstanbul Havalimanı'nda ve burada çok iyi karşıladılar. Türk yetkilileri
tarafından gösterilen ilgi ve alakadan dolayı çok minnettarım."
dedi.

'ELLERİMİZ VE GÖZLERİMİZ BAĞLI 20 SAAT BEKLEDİK'

Aktivistlerden Tunuslu Abdallah Messaoudı ifadesinde, İsrail askerlerinin yaklaşık 24 saat kendilerini ablukaya alarak gemide beklettiklerini söyledi.

Bu esnada gemide bulunan herkesin ellerini kelepçeleyip neredeyse üst üste koyduklarını kaydeden Messaoudı şöyle dedi:

'PSİKOLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALDIM'

Messaoudı, göç merkezinde parmak izlerinin ve retinalarının alındığını belirterek,"Üst araması yaptılar. Gemiye baskın esnasında cep telefonlarımızı denize atmıştık. Bunun dışında üzerimizde bulunan para, saat, powerbank gibi bütün eşyalarımız zorla alındı ve iade edilmedi. Bu süreçte darp edilmedim ancak psikolojik şiddete maruz kaldım. Burada bize zorla pek çok evrak imzalatmaya çalıştılar. Hatırladığım kadarıyla bunlardan biri İsrail sınırlarına yasadışı girdiğimize dair evraktı. Diğeri ise rızamızla deport edilmek istediğimize dair evraktı."diye konuştu.

'ÇIPLAK ARAMA YAPILDI'

İfadesini Messaoudı, şöyle sürdürdü:

'GEMİDE BULUNAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ KULLLANILAMAZ HALE GETİRDİLER'

Messaoudı, askerlerinin büyük çoğunluğunun yüzlerinin ve üniformadaki yazan isimlerinin kapalı olduğunu kaydederek,"Süreç boyunca hukuki ve diplomatik destek almamız tüm taleplerimize rağmen engellendi. Yakınlarımızla irtibat kurmamız da aynı şekilde engellendi. Gözaltında olduğumuz esnada saatin kaç olduğunu dahi söylemiyorlardı. Gemide bulunan insani yardım malzemelerini kullanılamaz hale getirdiler. Denize atarak imha etmemelerinin sebebi malzemelerin dalgalar vasıtasıyla Gazze'ye ulaşmasını istememeleridir."ifadelerini kullandı.

'HAMAS SİZE KAÇ PARA VERDİ?'

Aktivistlerden Ürdünlü Abdullah Yonuis Mohammad Ghabbash ise ifadesinde, İsrail askerleri tarafından silah zoruyla gemiden çıkarıldıkları esnada dronla görüntülerinin çekildiğini, elleri ve gözleri bağlı olarak 20 saat beklediklerini belirtti.

İsrail askerlerinin kendilerine bazı sorular sorduğunu belirten Ghabbash,"Ancak bunun resmi bir ifade işlemi olup olmadığını bilmiyorum. Anladığım kadarıyla orada askeri bir hakim de vardı. Bize pek çok evrak imzalatmaya çalıştılar ancak hiçbirini imzalamadık. Bu esnada, 'Nereden, nasıl geldin?', 'Hamas'a bağlı teröristlerden misin?', 'Hamas size kaç para verdi?', 'Siz terörist misiniz?' şeklinde sorular soruldu."dedi.

Siirt'te seyir halindeki araç alev aldı

1. Konular

1. 1.282.784
  2. Mesajlar

1. 1.683.567
  3. Kullanıcılar

1. 32.195
  4. Son üye

Geri
Üst Alt