Modoratör
Yeni Üye
Türklerin göçebe yaşamasının nedeni nedir?
Orta Asya'nın iklim ve tabiat şartlarının besicilik açısından uygun olması atlı göçebe yaşamının benimsenmesine neden olmuştur. Sürülerinin beslenmesi için verimli otlaklar gerekiyor dolayısıyla da verimli otlakların bulunabilmesi için göçebenin belli aralıklarla yer değiştirmesi gerekiyordu.
Göçebe nerede?
Göçebe nerede?
Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Anadolu ve İran gibi coğrafyalarda göçebe yaşam, eski formlarından farklı olarak günümüzde de devam etmektedir.
Göçebelere ne denir?
Göçebelere ne denir?
"Kır, sahra, çöl" anlamına gelen bâdiyede yaşayan kimselere bedevî veya ehlü'l-bâdiye, ebnâü'l-bâdiye denir. Bedevîler deve veya keçi kılından yapılmış çadırlarda göçebe hayatı yaşadıklarından ehlü'l-veber, ehlü'l-hıyâm veya sekenetü'l-hıyâm adlarıyla da anılırlar.
Yörükler hangi ilde?
Bu sayı sanılandan da çoktur. Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük vardır. Bunların bir bölümü önce Konya'ya, daha sonra Denizli Tavas'a oradan da Muğla bölgesine yerleşmiştir.
Konar göçer yaşam ile yerleşik hayatın özellikleri ve farklılıkları nelerdir?
Konar göçer yaşam ile yerleşik hayatın özellikleri ve farklılıkları nelerdir?
Konargöçer yaşam tarzı ile yerleşik yaşam tarzı arasındaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğunu açıklayınız
- Sürekli bir yerde ikamet etmezler.
- Çadırlarda yaşarlar, evleri yoktur.
- Geçimlerini hayvancılıkla sağlarlar.
- Mevsimlere göre hareket ederler.
- Ticaret gelişmiştir.
- Mimari eser yapmamışlardır.
Mekkede yaşayanlara ne denir?
Mekkede yaşayanlara ne denir?
Hatta Arap toplumu içindeki bu ayrıma ilk defa Kur'ân-ı Kerim dikkat çekmiş ve yarımadanın köy ve şehirlerinde yaşayanlar "arab", çölde göçebe olarak yaşayanlarsa "a'rab: bedevi" olarak anılmıştır.
Çadırda yaşayan insanlara ne denir?
Oba, çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk, çadır halkı. Oba, Oğuzca bir kelime olan "oba"nın Divân-ı Lügati't-Türk'te kabile anlamına geldiği belirtilir.
Göçebe kültürü nedir?
Göçebe kültürü nedir?
Göçebelik, bir topluluğun, bir toplumsal kümenin yaşamlarını ve soylarını sürdürebilmek için belirsiz süreli aralıklarla yer değiştirme geleneği ya da alışkanlığı.
Eski Türklerde eğitim hangi esaslara göre şekilleniyor?
Eski Türklerde eğitim hangi esaslara göre şekilleniyor?
İslamiyet Öncesi Türklerde eğitim, şimdiki gibi örgün ve özel sınıflarda ve ayrı bir dal olarak olmasa da, toplum eğitimi, mesleki eğitim, din eğitimi vb. gibi sınıflandırabiliriz. İslamiyet Öncesi dönemde sözlü kültürün hâkim olduğu eğitim bu kültürün özelliklerine uygun şekilde yapılmaktadır.
Türklerde eğitim tarihinde islamiyet öncesi İslamiyet dönemi ve bugün yetiştirilmek istenen insan tipinin özellikleri nelerdir?
Yetiştirilmek istenen insan tipi cesur, kahraman ve bilge anlamına gelen "alp" insandır. Eğitimde, "töre" önemlidir. Töreyi belirleyen gelenek ve dinlerin eğitim üzerinde etkisi vardır. Hunlarda ve eski Türklerde "Şaman"lar yaygın eğitimci olarak görülebilir.
Öğ ne demek tarih?
Öğ ne demek tarih?
Eski Türkçede "anne" karşılığı kullanılan "ög" bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan "öksüz/ög- süz" sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.
Türklerin islamiyeti kabulünden sonra eğitimin nasıldı özellikleri nelerdir?
Türklerin islamiyeti kabulünden sonra eğitimin nasıldı özellikleri nelerdir?
Müslüman olmaları ve yerleşik düzene geçmeleri eğitimlerini şekillendirmiştir. Devlet adamları eğitim – öğretim ve bilimin gelişmesine önem vermişlerdir. Ülkenin her tarafına medreseler kurulmuştur. Farabi, İbn-i Sina, Biruni gibi dünya eğitim ve bilim tarihinde önemli yer tutan bilim adamları yetişmiştir.
Gazi insan tipi ne demek?
Eski savaşçı, cihangir alp tipinin özellikleri ile veli ve gazi tiplerinin özellikleri kaynaşmıştır. Osmanlıların Yükseliş Dönemi sonlarına kadar gazi tipi, İslam'ın şehit-gazi değerlerinden güç alarak sürüp gitmiş ve günümüze kadar yaşamıştır. Bu tipin destanlaşmış kahramanı Seyit Battal Gazi'dir.
Göçebe olarak yaşayan insanlara ne denir?
Göçebe olarak yaşayan insanlara ne denir?