- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 6.665
- Meslek
- Webmaster
Tutumların değiştirilmesi mümkün müdür?
-Ters yönlü değişmede ise konuyla ilgili olumlu bir tutum olumsuza, olumsuz bir tutum olumluya dönüşür. dinleyicilerde yeni bir tutum gelişebileceğini, var olan tutumun şiddetinin değişebileceğini ve var olan tutumun değişebileceğini ifade etmiştir.
Tutum değişikliği ne demek?
Birey mesajın içerdiği iddiaların ne kadar güçlü ve rasyonel olduğunu tartar ve daha önceden sahip olduğu inançlarla uyuşup uyuşmadığına karar verir. Bu bilgi işleme sonucu birey ya tutumunu değiştirir ya da tutum değiştirmeye direnir.
Tutum değiştirme yaklaşımları nelerdir?
Tutumlara, özellikle tutum değişimi sorunuyla ilgili yapılan çeşitli araştırmalarda dört farklı kuramsal yaklaşım kullanılmıştır. Bunlar "öğrenme", "sosyal yargı", "tutarlılık" veya "denge" içeren bilişsel kuramlar ve "işlevsel" kuramlardır (Kağıtçıbaşı, 1999).
Tutum nesnesi nedir?
Tutum geliştirilen nesneye de tutum nesnesi denmektedir. Tutumun bilişsel, duygusal, davranışsal olmak üzere 3 boyutu vardır ve bu boyutlar birbiri ile tutarlı bir ilişki içerisindedir. Birbirleri ile etkileşim halinde olan bu üç boyut birbirinden kesin olarak ayrı çizgilerle değerlendirilmezler.
Değiştirici yaklaşım nedir?
İstenmeyen davranışların oluşmasına göre farklı stratejiler kullanılır. Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Tutum ve davranışlar nasıl değişir?
Tutum ve Davranış İlişkisi Kişinin konuya ilişkin bilgisi, kişisel ilgi, kendini tanıma olgusu, doğrudan deneyim gibi pek çok durum hem tutumu hem de davranışı etkileyebilir. Tutum bu sebeplere bağlı olarak oluşabilir ve duyguların oluşumunun da bu etkenlere bağlı olarak şekillenmesi mümkündür.
Tutumlar; bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç türden oluşmaktadır. Bu üç tutumun da birbirleri ile ilişki içerisinde olduğunu söylemek mümkündür.
Tutumun tutum objesine karşı inanç ve fikirleri içeren boyutu nedir?
Tutumun bilişsel boyutunu bireyin tutum nesnesine ilişkin düşünce, bilgi ve inançları oluşturur.
Tutumu oluşturan unsurlar nelerdir?
Tutumun Öğeleri Bir tutum bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını birbirleriyle uyumlu kılarak etkiler. Tutumlarda genellikle birbirleriyle uyum halinde bulunan bu üç faktöre tutumların öğeleri diyoruz. Bilişsel, duygusal ve davranışsal öğeler, yerleşmiş, güçlü tutumlarda tam olarak bulunur.