Son Konular

Ülkemizde Arıcılık Nerelerde Yapılır

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.755
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.241.424
Ülkemizde Arıcılık Nerelerde Yapılır,Arıcılık Hangi Bölgelerde Yapılır, Arıcılık Nerede Yapılır, Bal Nerede Üretilir,
BAL:
Arının yaşayabildiği tekrar eksik ya da çok bal yetişir
Bazı bölgelerin balları farklıdır Örneğin Düzcede acı bal (çılgın bal da denir Yenince baş dönmesi yapar, Arılara yedirilirse, çalışma hızları artar Bazı arıcılar, ilk baharda arılarını orada bir müddet bekletip, kuvvetlenmesini sağlarlar) yetişir Marmariste çam balı, Rize de Anzer balı Türkiyenin genelinde Plato balı ya da çiçek balı adı verilen genel bal türü yetişir
POLEN (polen): Yavru arıların yumurtadan çıkıp, larva halindeyken beslenmeleri için üretilen yiyecekleri, polenden yapılır
ARISÜTÜ:
Belli Başlı arı (ya da Kraliçe arı) nın uzun ömürlü(358 yıl) olmasını sağlayan, larva (kurtçuk) halindeyken beslendiği, arılar göre özel olarak üretilip kapsülüne yerleştirilen krem rengi ve kıvamında özel bir gıda maddesidir Saf olarak yenirse öldürücü olduğu söylenir Onun için, belli bir oranda balla karıştırılıp piyasada satılır
25 Sene arıcılık yapmış, tecrübeli, tanıdığım birinden duyduğum acayip söz: Bal, sadece çiçeklerden olmaz, BAL HAM YAĞMASI GİBİ GÖKTEN YAĞAR
Ülkemiz ayrı ekolojik ve iklim özelliklerine sahip bölgeleri ile arıcılık konusunda dünya çapında iyi bir potansiyele sahiptir Dünyadaki tarımsal gelişmelere parelel olarak arıcılık tekniği ve yenilikleri birazcık yavaş da olsa ülkemizde de uygulanmaya başlamaktadır Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önderliğinde arıcıların Arı Yetiştiricileri Birliği adı aşağıda örgütlenme faaliyetleri hızlanmış, son birkaç yıl içerisinde yeni yönetmelik ve düzenlemeler yapılmıştır Bütün bu incelemeler arıcılık sektöründe geçmiş yıllara oranla büyük atılımlar yaşanmasına neden olmuştur
Tarımda verimliliğin etkileyen iki esas esastan biri olan genetik inşa nesilden nesile aktarılır ve kolaylıkla değiştirilemezler Verimi etkileyen ikinci öğe ise çevre faktörleridir Birim alandan ya da canlıdan verimliliği artırmak için her iki faktörün de yerinde olması gerekir Bir canlının yapısını değiştiremeyiz, oysa sonraki nesilleri veya o canlıyı üretim dışı bırakarak farklı genetik yapıdaki canlıyı getirerek genetik yapıyı değiştirebiliriz Ama genetik yapının değişiminde çevre şartlarına uygunluk çok önemlidir bu nedenle kademeli olarak ıslah çalışmalarının yürütülmesi daha başarılı olacaktır Tekrar çevre faktörlerinde de bir takım iyileştirmeler yapılabilir Örneğin arıcılık açısından baktığımızda bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve flora değişikliği iyileştirme olabilir Dünya üstünde bu amaçla yapılan çalışmalarda maksimum kullanılan arılar olan İtalyan ve Karniyol gibi arı ırkları ile bazı ıslah çalışması ürünleri (örneğin Buckfast arısı) gibi materyaller değişik yollar ile ülkemize getirilip kullanılmaktadır Bu arılar ile yapılan bilimsel araştırmalar da vardır Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara ve dünyada yapılan egzersiz sonuçlarına göre bu arı materyallerinin ülkemizde kontrollü olarak kullanılmasının yardımsever olacaktır Oysa bilhassa şunu belirtmekte menfaat vardır Ülkemizde Anadolu arısının Muğla ekotipinin ve Kafkas ırkının korunması ve yapılacak ıslah çalışmalarında mutlaka kullanılmaları gerekmektedirAyrıca yurt dışından getirilecek materyali Bakanlık ve Üniversiteler işbirliği ile rahatsızlık ve zararlı bulaşmasına karşı denetleme edilerek getirilmesi ülke arıcılığımızın geleceği açısından oldukça büyük önem talep etmektedir *
 
Ülkemiz genelinde arıcılık faaliyetleri farklı bölgelerde yapılmaktadır. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı bölgeler arasında Trakya bölgesi, Marmara bölgesi, Karadeniz bölgesi, Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi yer almaktadır. Bu bölgelerin iklim koşulları, bitki örtüsü ve coğrafi özellikleri arıcılık için uygun ortamlar oluşturmaktadır.

Bal üretimi de Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde gerçekleştirilmektedir. Örneğin, Düzce'de acı bal (çılgın bal), Marmaris'te çam balı, Rize'de Anzer balı gibi farklı balların üretimi yapılmaktadır. Ayrıca ülkemiz genelinde Plato balı veya çiçek balı adı verilen genel bal türü de yetiştirilmektedir.

Polen de arıcılık faaliyetlerinde önemli bir üründür. Polen, yavru arıların beslenmesi için gerekli olan bir protein kaynağıdır ve arılar tarafından polen toplama faaliyetiyle elde edilir.

Arısütü, arıların özel olarak ürettikleri ve larva halindeyken beslendikleri bir gıda maddesidir. Arısütü, belli başlı arıların uzun ömürlü olmasını sağlar ve arıcılık sektöründe önemli bir üründür. Arısütü genellikle balla karıştırılarak tüketilir ve saf halde yenmesi öldürücü olabileceği söylenmektedir.

Ülkemiz, farklı ekolojik ve iklim koşullarına sahip bölgelere sahip olduğu için arıcılık açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önderliğinde arıcılık sektöründe yapılan düzenlemeler ve uygulamalar sayesinde sektörde büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Genetik yapı, çevre faktörleri ve ıslah çalışmaları gibi unsurlar da arıcılık verimliliğini etkileyen önemli faktörler arasındadır.

Sonuç olarak, Türkiye'nin arıcılık sektörüne verilen destekler ve yapılan çalışmalar sayesinde sektörde büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Farklı bölgelerde ve farklı bal türlerinde yapılan üretim faaliyetleri, arıcılığın ülkemizde önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu göstermektedir.
 

Referandum nedir? Referandum hakkında bilgi

Ölüm Adası Kitap Özeti -Agatha Christie

Benzer Konular

  • Öneri Öneri
Ülkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır, BAL: Arının yaşayabildiği her tarafta az ya da çok bal yetişir Bir Takım bölgelerin balları farklıdır Mesela Düzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş dönmesi yapar, Arılara yedirilirse, çalışma hızları artar Bir Takım arıcılar, birincil...
Cevaplar
1
Görüntüleme
12
S
  • Öneri Öneri
Ulkemizde Arıcılık Faaliyetleri Nerede Yapılır, imagesulkemizdearicilikfaaliyetlerineredeyapilir5afb539b15052 BAL: Arının yaşayabildiği her yerde az veya cok bal yetişir Bazı bolgelerin balları farklıdır Mesela Duzcede acı bal (deli bal da denir Yenince baş donmesi yapar, Arılara yedirilirse...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
SoruCevap
S
S
  • Soru Soru
Organik Arıcılık Ne Demek? Organik arıcılık, doğal yöntemlerle arıların üretim yapmasıdır. Organik arıcılıkta kullanılan petrokimyasal ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaz. Organik arıcılıkta arılar doğal çevrelerinde beslenir ve doğal çiçeklerden nektar toplarlar. Organik arıcılıkta arıların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
SoruCevap
S
  1. Konular

    1. 1.281.789
  2. Mesajlar

    1. 1.680.131
  3. Kullanıcılar

    1. 31.881
  4. Son üye

Geri
Üst Alt