Üniversite yıllarında kurduğu şirketle teknoloji alanında başarı yakalayan kadın girişimci!

<
Puan 38
Çözümler 0
habercihaberci doğrulanmış üyedir.
kadin-girisimci-universite-siralarinda-kurdug-18782498_amp.jpg

İzmir'de eğitim hayatı boyunca biyosensör ve cihazlar üzerinde çalışarak adını duyuran 26 yaşındaki girişimci Aleyna Yıldız, yerli teknolojisini uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden 2022 yılında mezun olan Yıldız, üniversite yıllarında DEÜ Teknoparkı'nın girişimcilik kampına katılarak sağlık sektöründe önemli bir açığı fark etti.

Hastane mikrobu olarak bilinen "staphylococcus aureus" bakterisini tespit eden biyosensör geliştiren Yıldız, bu projeyi ticarileştirme kararı alarak kendi şirketini kurdu. Genç girişimci, TÜBİTAK ve KOSGEB'den aldığı desteklerle farklı sektörlerde kullanılabilecek çeşitli cihazlar üretti.

Bugüne kadar 10 milyon liralık yatırım alan Yıldız, Kemalpaşa'daki tesisinde yerli üretim biyosensörleri ve cihazları geliştirerek ithal ürünlere alternatif oluşturuyor. Özellikle akademisyenler ve endüstriyel sektörlerden gelen talepleri karşılayarak Türkiye'nin dört bir yanına ürünlerini ulaştırıyor.

Yıldız, 2023'te Türkiye Gençlik STK'ları Platformu tarafından "Sağlık Özel Ödülü"ne layık görüldü. Bu ödül, genç girişimcinin yerli teknolojisini uluslararası alanda tanıtmayı amaçladığı yolda attığı önemli bir adımı temsil ediyor.

Aleyna Yıldız, lisans eğitimi sırasında başlayan girişimcilik serüvenini şu sözlerle özetliyor: "Üniversite hayatımda insan sağlığına yönelik teknolojiler geliştirmeyi hep hayal ettim. Bu tutkum beni, dünya genelinde milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden hastane enfeksiyonlarıyla mücadeleye yönlendirdi. Bugün ise, kendi ülkemde ürettiğim cihazlarla bu mücadeleye katkı sağlıyor olmaktan gurur duyuyorum."

Yıldız'ın AR-GE aşkı ve yüksek teknolojiye olan ilgisi, Türkiye'de yerli ve milli üretimin önemini vurguluyor. Gelecekte daha birçok yenilikçi ürünle karşımıza çıkacak olan genç girişimci, Türk mühendislik becerilerini uluslararası alanda başarıyla temsil etmeye devam edecek.

Ömer Güleryüz: Ampute Milli Takımı'yla Kupa Peşinde!

Geri