Vahşi at nedir?
Tek parmaklılar (Perissodactyla) takımının,atgiller (Equidae) familyasından, küçük başlı ve kısa kulaklı, uzun kıllı yele ve kuyruğu olan, geniş bir tırnakla çevrilmiş olan üçüncü parmağının ucu ile yere basan, bütün dünyaya yayılmış, erkeğine aygır, dişisine kısrak denilen bir tür.Esmer at nedir?
“Koyu kestane dorusu” da denir. Yanık Kestane Doru: Yanmış kestane kabuğu rengindedir. “Esmer doru” da denir. Atkestanesinden de daha koyudur.At ne anlamına gelir?
At ne anlamına gelir?Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır. Yelesi ve kuyruk ucu uzun kıllıdır.
Türkiye’de vahşi at var mı?
Türkiye’de vahşi at var mı?Dr. İntaş: “Bu atlar, direkt olarak Arap veya İngiliz atlarına benzemiyor. UĞUR ULU – İzmir’den Bursa’ya gelip yerleşen Yörüklerin doğaya saldığı Orta Asya kökenli atlar, yaklaşık 100 yıldır Karacabey ilçesindeki longozda (su basar ormanı) sürüler halinde yabani olarak gezip nesillerini sürdürüyor.
Yabani at a ne denir?
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.Türkiyede yabani atlar nerede yaşar?
Ülkemizde bu atların çok sayıda olduğu yöre Karacabey yöresidir. Longoz ve Dalyan gölü çevresini kendilerine mesken edinen bu atlar yıllar önce İzmir’den Bursa’ya göç eden bir kabile tarafından bırakılmış atlardır. Karacabey ormanı yakınlarında yüzlercesine rastlanan atlar, doğaya uyum sağlamıştır.At yorulur mu?
At yorulur mu?Kaslara yorgunluk hissini veren laktik asittir, ancak atlarda bulunmadığı için atlar yorulduklarını hissetmezler . Bu nedenle at yorgunluktan ölene kadar sürekli koşturabilirsiniz… Sonunda da çatlar ölürler.
Türkiye’de en çok at nerede var?
Türkiye’de en çok at nerede var?Aslında yılkı atları sadece Kayseri’ye özgü değil. Manisa’nın Spil ve Yunt Dağı, Afyon’un Kocayayla’sı, Karaman’ın Karadağ Bölgesi, Isparta ve Muş’un da bazı bölgelerinde yılkı atları gruplar halinde yaşıyor. Özgürlüklerinden ödün vermeyen yılkı atları 10-12 attan oluşan gruplar halinde dolaşıyor.
Anadolu’da bazı yörelerde yaşlanmış ve artık çok fazla işe yaramayan atlar kış aylarında dağlara bırakılır. Sahiplerinin genellikle besleyemedikleri ve bakımlarını sağlayamadıkları için doğaya bıraktıkları bu atlara yılkı atı denir.