Vekaletin kötüye kullanılması nasıl olur?
Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması Nedir? Vekalet görevinin kötüye kullanılması; vekilin vekalet ilişkisi çerçevesinde üstlendiği iş ve hizmetleri sadakat ve özen yükümlülüğüne aykırı yapması, vekil edeni zararlandırıcı davranışlarla zarara uğratması anlamına gelir (BK m.506).Vekaletin kötüye kullanılması hangi mahkeme?
Vekalet görevini kötü kullanma iptal ve tescil davalarını da gündeme getirebilir. Yargıtay’ın daha önce bu konu ile ilgili vermiş olduğu bir kararda vekalet görevinin kötüye kullandığını ve beklenen özeni göstermediğini bilindiği durumlarda yapılan işlem vekili bağladığı belirtilmiştir.Vekaletle yapılan satış bozulur mu?
Vekaletle yapılan satış bozulur mu?Vekaletle yapılan satışın iptali mümkün müdür? Vekalet görevinin kötüye kullanıldığı iddiası ile açılan davalarda kural olarak zamanaşımı söz konusu olmuyor. Vekaletle yapılan satışın iptali açılacak bir dava ile mümkün olabiliyor.
Vekalet veren kişi vefat ederse ne olur?
Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir. Türk Borçlar Kanunu’nun 513. maddesine (EBK. 397. md.) göre; Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur.Vekaletnamenin iptali mümkün mü?
Vekalet iptali dilekçesinden sonra vekalet iptal edilebilir. Vekalet iptali işlemleri noterde gerçekleşmektedir. Oldukça fazla araştırılan ve merak edilen konulardan birisi vekalet iptalidir. Vekalet ve vekalet veren kişi arasında oluşan bu iptal, vekaletin oluşturulduğu noter tarafından iptal edilmektedir.Vekalet sözleşmesi mirasçılara geçer mi?
Vekalet sözleşmesi mirasçılara geçer mi?Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça, sözleşme vekilin veya vekâlet verenin ölümü ile kendiliğinden sona ermiş olur. Dolayısıyla vekâlet sözleşmesinde de, örneğin; vekilin ölümü halinde kural olarak vekâlet sözleşmesi sona eriyor. Vekilin iş görme borcu onun mirasçılarına geçmiyor.