Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Vergi ziyaina neden olan fiiller?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Vergi ziyaına neden olan fiiller?​

Vergi Usul Kanununa göre vergi ziyaı suçuna neden olan ikinci tür fiiller, şahsi ve medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya diğer suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermektir (VUK Md.341), şeklinde tanımlanmıştır.

Kanunların yasakladığı herhangi bir olaydan elde edilen gelirin vergilendirilmesi yasal olarak mümkün müdür?​

Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş olmasının VUK md. 9/II uyarınca vergilendirmeye olumsuz etki yapmayacağı hususu vergilendirmenin temel bir kuralı olup, bu kural, hem suçtan elde edilen gelirleri hem de suç dışında yasaya aykırı faaliyetlerden elde edilen gelirleri içine almaktadır.
VUK 341 nedir?​
Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi kaybına neden olan mali nitelikte bir kabahattir (VUK m. 341).

Ziyaa uğramak ne demek?​

Ziyaa uğramak ne demek?
Zıya, bir maldan ekonomik olarak yararlanma imkanının ortadan kalkması durumunu ifade etmektedir. Hasar ise bir malın ekonomik kıymetini azaltan ancak ortadan kaldırmayan zararların tümüdür. Zıya, bir maldan ekonomik olarak yararlanma imkanının ortadan kalkması durumunu ifade etmektedir.

Illegal faaliyetler vergilendirilebilir mi?​

Illegal faaliyetler vergilendirilebilir mi?
Buna göre kanunen suç olarak kabul edilen rüşvet, kaçakçılık, kumar oynatmak, tefecilik, uyuşturucu ticareti, sahtecilik ve fuhuş vb. faaliyetler sonucu elde edilen gelir, vergiyi doğuran olay vukuu bulduğu takdirde ilgili vergi kanunları uyarınca vergilendirilmektedir.

Haksız kazanç vergisi nedir?​

Yemek yol gibi tüm harcamalara değer biçilmiş, bu doğal bir hak ve hiç kesinti yapılmıyor. Ama fatura karşılığı ödeme yaparak, verilen hakkı aştığınızda, getirip bu parayı işyerinizden alamıyorsunuz. Saptanan rayicin arta kalan bölümü üzerinden vergi kesiliyor. Çünkü kişi bu durumda ekstra kazanç elde ediyor.
 
Vergi ziyaına neden olan fiillerin genel olarak vergi mükelleflerinin vergilendirme ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Vergi ziyaına neden olan bu tür davranışlar vergi kaçakçılığına yol açabilir ve vergiye tabi gelirlerin doğru beyan edilmemesi sonucunda vergi kayıplarına neden olabilir.

Kanunların yasakladığı herhangi bir olaydan elde edilen gelirin vergilendirilmesi konusunda ise önemli bir nokta vurgulanmaktadır. Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasaklanmış olmasının vergilendirmeye olumsuz etki yapmayacağı belirtilmektedir. Yani, suçtan elde edilen gelirler de dahil olmak üzere, yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi mümkün olabilir.

Vergi ziyaı suçuyla ilgili olarak Vergi Usul Kanunu'nun 341. maddesinde tanım yapılmıştır. Bu maddeye göre vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili yükümlülüklerini zamanında veya eksik yerine getirmesi sonucunda verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi sonucu vergi ziyaına neden olunması durumudur.

Ziyaa uğramak ise bir malın ekonomik olarak yararlanma imkanının ortadan kalkması durumunu ifade etmektedir. Zıya, bir maldan elde edilebilecek ekonomik faydanın zarar görmesi anlamına gelir.

Illegal faaliyetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilip vergilendirilmeyeceği konusu ise yine VUK m. 9/II'ye dayanmaktadır. Kanunen suç olarak kabul edilen faaliyetler sonucu elde edilen gelirler, vergilendirilebilir. Örneğin, rüşvet, kaçakçılık, kumar oynatmak, tefecilik gibi yasa dışı faaliyetlerden kaynaklanan gelirler vergilendirilebilir.

Son olarak, haksız kazanç vergisi kavramından bahsedilmiştir. Haksız kazanç vergisi, normal gelir vergisi beyanı dışındaki, haksız veya yasa dışı yollardan elde edilen gelirlere yönelik bir kavramdır. Anlatılan durumda, örneğin fatura karşılığı ödeme yapılarak elde edilen haksız kazanç üzerinden vergi kesilmesi söz konusu olabilir. Kişinin normal gelirlerinden farklı olarak haksız yollardan elde ettiği ek gelir üzerinden vergi ödemesi gerekebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri