☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Vucut ne kadar protein alir?

Zeberus

Administrator
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,798
Tepkime puanı
49

Vücut ne kadar protein alır?​

Sağlıklı, zayıf bir adamın vücudu, çok az miktarda vitamin ve diğer çeşitli maddelerle birlikte kabaca yüzde 62 su, yüzde 16 yağ, yüzde 16 protein, yüzde 6 mineral ve yüzde 1’den az karbonhidrattan oluşur.

Sağlıklı bir bireyde nitrojen dengesini korumak için alınması gereken günlük protein miktarı ne kadardır?​

Sağlıklı bir bireyde nitrojen dengesini korumak için alınması gereken günlük protein miktarı ne kadardır?
Yetişkin bir bireyde azot dengesinin sağlanabilmesi için, günlük yaklaşık 1-1,2 g/kg protein alınması yeterli iken, • Yeni doğanda 2,2 g/kg ve • 0,5-1 yaş için ise 2 g/kg protein gereksinimi söz konusudur.

Vücuttaki protein oranı nasıl yükseltilir?​

İşte bunun en basit 7 yolu;
- Kahvaltınızı protein sarsın! Yumurtasız geçen bir kahvaltı genellikle protein açısından yetersizdir.
- Bademi dene!
- Önce proteinini ye!
- Kaslar için Atıştır!
- Etini doğru seç!
- Ezekiel ekmeğine sofranızda yer açın!
- Meyve ile fıstık ezmesi aşkı

Fazla protein vücuttan nasıl atılır?​

Fazla protein vücuttan nasıl atılır?
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Protein gereksinimi neye göre belirlenir?​
Günlük alınması gereken proteinin gün içinde tüketilen öğün sayısına göre dengeli bir dağılım göstermesi gerekiyor. Dolayısıyla her öğünde protein tüketmeye çalışmak önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor.

Günlük protein ihtiyacı neye göre hesaplanır?​

Günlük protein ihtiyacı neye göre hesaplanır?
Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.

Spor yapmayan sağlıklı bireyde çok yüksek miktarda proteinle beslenmek neye neden olur?​

Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir. Kas gelişimi ve gücü için aşırı protein tüketimi sağlık açısından kesinlikle önerilmemektedir.

Protein ihtiyacı nasıl karşılanır fitness?​

Protein ihtiyacı nasıl karşılanır fitness?
Tüketilebilecek besinler arasında en iyi protein kaynakları et, balık, yumurta ve süt ürünleridir. Bu besinler vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitlere sahiptir. Kinoa, baklagiller ve fındık gibi bazı bitkisel gıdalar da protein açısından oldukça zengindir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Sağlıklı bir bireyin günlük protein ihtiyacı vücut ağırlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yetişkin bir bireyde azot dengesinin korunabilmesi için genellikle günlük 1-1,2 g/kg protein alınması önerilir. Yeni doğan bir bebekte bu miktar 2,2 g/kg iken 0,5-1 yaş arası bebekler için ise 2 g/kg protein gereksinimi söz konusudur.

Günlük protein ihtiyacının hesaplanması genellikle kilo başına 0,8-1 gram şeklinde yapılır. Örneğin, 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olabilir. Günlük alınması gereken proteinin öğünler arasında dengeli bir şekilde dağıtılması önemlidir. Her öğünde protein tüketmeye çalışmak sağlıklı beslenme açısından önem taşır.

Fazla protein alımının vücuttan atılması süreci ise vücutta protein deposu olmaması sebebiyle yağa dönüşerek depolanmasıyla gerçekleşir. Ayrıca, fazla protein alımı hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içermesiyle kalp ve damar sağlığı için risk oluşturabilir. Proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artıklar ise böbrekler ve idrar yoluyla atılarak vücuttan uzaklaştırılır.

Spor yapmayan sağlıklı bireylerde aşırı yüksek miktarda protein tüketiminin böbrek ve karaciğer üzerinde fazla yük oluşturabileceği, idrarla kalsiyum atımını artırarak böbrek taşı oluşum riskini artırabileceği ve eklem sağlığını olumsuz etkileyebileceği bilinmektedir. Bu yüzden aşırı protein tüketimi, kas gelişimine ve gücüne katkı sağlamak amacıyla dahi olsa sağlık açısından uygun değildir.

Protein ihtiyacını karşılamak için fitness yaparken en iyi protein kaynakları arasında et, balık, yumurta ve süt ürünleri bulunmaktadır. Bu besinler vücudun temel amino asit ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Ayrıca kinoa, baklagiller ve fındık gibi bitkisel gıdalar da protein açısından zengin seçenekler sunar. Bu besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, günlük protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir.
 

Benzer konular

Sporcular neden protein alır? Proteinler doku onarımında görevlidir. Egzersiz sonrası kasların kolay ve hızlı toparlanması için yeterli protein alımı gereklidir. Protein kanın daha hızlı pompalanmasını da sağlar. Bu da ihtiyaç duyulan fiziksel eforun daha fazla olduğu spor etkinliklerinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Sporcunun günlük protein ihtiyacı ne kadar? Dayanıklılık sporcularında alınması önerilen protein miktarı 1,2-1,4 g/kg/gün iken, dirençli egzersiz yapan sporcularda alınması gereken miktar 1,4-1,7 g/kg/gün olarak önerilmektedir. Antrenman bittikten hemen sonra 20-25 g yüksek kalite bir protein...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Kas yapmak için günde ne kadar protein alınmalı? Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor. Tek seferde ne kadar protein...
Cevaplar
1
Görüntüleme
8
Yaş gruplarının hangisinde protein gereksinimi diğerlerinden fazladır? Bebeklik, çocukluk ve hatta hamilelik gibi dönemlerde, temel yapıtaşlarının oluşturulması için protein ihtiyacı yüksek düzeydedir. Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
En kaliteli protein hangi besinde? İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips