- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Whitworth cıvata nedir?
Whitworth (Parmak) vidalar Whitworth vidalarda dişleri oluşturan üçgenin tepeleri üçgenin teorik yüksekliğinin 1/6′ sı kadar kesilerek yuvarlatılmıştır. Vidanın somunu da aynı ölçüde yapılmıştır. Somun dişleri ile vidanın dişleri arasında bir boşluk yoktur. Bu sebeple whitworth vidalar sızdırmazlık sağlayan vidalardır.
Vida ne zaman icat edildi?
Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir.
Vidalar kaç sınıfa ayrılır?
Vidalar diş biçimlerine göre 5 gruba ayrılırlar.
Trapez dişli ne demek?
Trapez vidaların diş biçimi kesik üçgen şeklindedir. Bu yüzden vida ve somun dişleri birbirine boşluksuz olarak kavrar. Bu özelliğinden dolayı trapez vidalar genellikle hareket vidası olarak kullanılır. trapez vidaların helis açıları büyüktür ve uç açıları küçüktür.
Vida sağa mı açılır sola mı?
baş parmağınızla kuvvet merkezini gösterdikten sonra elinizi sola doğru çevirin. bu vidayı sıkmanız için kuvvetin yönünü sizlere gösterir. tam tersine kuvvet uyguladığınız takdirde vida gevşeyecektir.
Whitworth ve metrik vidaları birbirinden ayıran özellik nedir?
Üçgen vidalar metrik ve whitworth olmak üzere iki çeşittir. Bu iki tipi birbirinden ayıran en önemli özellik vidaların açılarıdır. Metrik vidanın üçgen açısı 60 whitworth vidaların üçgen açısı 55′ dir. O halde metrik vidanın dişleri bir eşkenar üçgen withworth vidanın dişleri ise bir ikizkenar üçgendir.
Vida kim icat etti?
Arşimet (M.Ö. 287 – M.Ö. 212) vida prensibini geliştirdi ve suyu yükseltmek için bunu yapı (inşaat) cihazlarında kullandı. Su vidası, Arşimet'ten önce Mısır'da icat edilmiş olabilir.
Vida ağız sayısı nedir?
1…4 Sonsuz vidanın diş sayısı ağız sayısıdır. Bir vida, kendi ekseni etrafında 360° döndürülürse, eksenel yönde hatve x ağız sayısı kadar ilerler.
Vida adımı nasıl hesaplanır?
Vida'nın bir tam turunda aldığı yoldur. Vida çapı x adım şeklinde de gösterilir. M 10 x 1.25 şeklinde gösterilen bir metrik vidada, 10 vida çapını 1.25 ise adımı gösterir.
Üçgen Vidalarda esas nedir?
ÜÇGEN VİDALAR : Bağlantı amacıyla kullanılan bu vidalar metrik yada inç sistemine göre imal edilirler. İç vida ve dış vida olarak açılırlar. METRİK ÜÇGEN VİDA(NORMAL DİŞ): Metrik üçgen vidaların ince dişli olanları da imal edilir.
Dış hatvesi ne demek?
h=Hatve (adım): Cıvatanın tam bir tur dönüşüne karşılık gelen eksenel yöndeki ilerlemesidir.
Vidalar hangi tarafa sökülür?
1800lü yılların sonunda. buradaki amaç, çoğunluk olan sağ elini kullanan insanların sağ yöne doğru bilek hareketlerinin daha kuvvetli olmasından dolayı. ilaveten saat yönünün tersine sıkılan vidalar da mevcut. otomotivde kullanılıyor daha çok. mesela motorlar genelde saat yönüne döner.
Metrik ve whitworth nedir?
METRİK VİDALAR: Vida elamanı boyutlarının birimi (mm)dir. İki diş arası adım olarak ifade edilir. WHİTWORTH VİDALAR: Vida elamanı boyutlarının birimi (inç) tir. Adım değeri yerine bu vidalarda 1″ (25,4 mm) uzunluktaki diş sayısı esas alınır.