- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,798
- Tepkime puanı
- 58
XRD nin jeolojide kullanım alanları nelerdir?
UygulamalarRietveld metodu nedir?
Rietveld (1969), çalışmasında nötron kırınım piklerinin profil metot yöntemiyle arıtımını gerçekleştirmiştir. Metot çoklu faz içeren toz örneklerin en küçük kareler yöntemiyle özgün faz profillerine ayrılmasını amaçlamaktadır.Hanawalt metodu nedir?
Hanawalt metodunda kalitatif analiz bilinmeyenin kalıbını hazırlamakla başlar. Bu bir Debye-Scherrer kamerası veya difraktometre ile ve floresans minimum hale getirilmiş olmak ve kalıpta yeterli sayıda çizgi görünmek şartıyla uygun herhangi bir karakteristik radyasyonla yapılabilir.
XRD cihazı nasıl çalışır?
X-Işını Kırınım yöntemi yani XRD, her bir kristalin fazın kendine özgü atomik dizilimlerine bağlı olarak X ışınları karakteristik bir düzen içerisinde kırması esasına dayanarak çalışır. Farklı olan her kristalin faz için bu kırınım profilleri bir nevi parmak izi gibi o kristali tanımlar.
Raman Spektroskopisi nerelerde kullanılır?
Raman spektroskopisi inorganik, organik ve biyolojik sistemlerin kalitatif ve kantitatif analizine uygulanır. Silikat cam ve eriyiklerin yapısal incelemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.XRF cihazı ne işe yarar?
XRF, “X-Işını Floresans” anlamına gelir ve çok çeşitli materyallerin temel bileşimlerini belirlemek için uzun yıllardır kullanılan bir malzeme analiz tekniğidir. Özellikle metal alaşımların, minerallerin ve petrol ürünlerin bileşimlerini analiz etmede kullanılır.XRF cihazı nasıl çalışır?
XRF cihazının çalışma prensibi özet olarak şu şekildedir: Uyarılan elektronlar ilk enerji düzeylerine döndüklerinde kazanmış oldukları fazla enerjiyi dalga boyu 0,1-50 Å olan X ışınları şeklinde geri verirler. Bu ikincil X ışınları yayımına floresans ışıma adı verilir.
XRD yöntemi nedir?
XRD (X-Işınları Difraktometresi) X-ışını difraksiyonu, malzemelerin kristallografik özelliklerinin ve içerdikleri fazların belirlenmesini sağlayan hasarsız analiz yöntemidir. Toz numunelere uygulanan X-ışını difraksiyonu sonucu kristal yapısının yanısıra, tane boyutu ve tercihli yönlenme gibi özellikler belirlenebilir.
XRD ile hangi analizler yapılır?
Raman analizi neden yapılır?
Dokulardaki anatomik katmanların sınırlarını güvenilir biçimde işaretlemede ve bu katmanları nesnel olarak tanımlamada, Dokularda oluşan ancak kendilerini morfolojik değişiklik olarak ortaya koymayan kimyasal değişiklikleri tanımlanmasında kullanılabilmektedir.Raman Spektroskopisi nasıl çalışır?
Raman spektroskopisinde molekül ile etkileşen ışığın dalga boyuna göre saçılan ışığın dalga boyunda oluşan farklar ölçülür. Bu farklar Raman kayması olarak adlandırılır. Raman saçılması ile moleküllerin kimyasal yapısı hakkında önemli bilgiler elde edilebilmekte, gaz, sıvı ve katı örnekler incelenebilmektedir.
XRF nerelerde kullanılır?
XRF numunesi nasıl hazırlanır?
Cihaz, katı ve toz numuneler için numune tutucuya sahiptir. Numune hazırlama işlemi, öğütme ve eritiş sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Analiz için gerekli numune, 30 ton kapasiteli manuel hidrolik numune presi ile analize hazır hale getirilmekte ve öğütme kabı tungsten karbürden mamüldür.XRF nasıl yapılır?
Bununla birlikte, XRF kantitatif bir tekniktir. Numunedeki atomlar tarafından yayılan X-ışınları bir dedektör tarafından toplanır ardından analiz kısmında işlenerek enerjiye karşı X-ışınının yoğunluk noktalarını gösteren bir spektrum oluşturulur.XRD nasıl okunur?
X-Ray Diffraction (XRD) spektroskopisi olarak bilinen X-Işını Difraksiyon spektroskopisi isminden anlaşılacağı üzere X-ışını denilen Ultraviyole ışından daha kuvvetli fakat Gamma ışınından daha zayıf enerjili ışın kullanılarak yapılan analizi temel alır.