Modoratör
Yeni Üye
Yardım ve yataklık cezası kaç yıl?
Yardım ve Yataklık Cezası Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis gerektiren suçlar haricinde yani ½ oranında indirim gerektiren hallerde suça yardım edene verilecek olan ceza her halükarda 8 yıldan daha fazla olamaz.
Yaralıya yardım etmeyen kişiye ceza verilir mi?
Yaralıya yardım etmeyen kişiye ceza verilir mi?
Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m.98/1).
Yardım ve yataklık suçu ne kadar?
Yardım ve yataklık suçu ne kadar?
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
Ilk yardım yapmamak suç mu?
"Yaralıya yardım etmemek suçtur eğer ölürse hapis cezası alırsınız!" İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. HASAN KILIÇ: 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunumuzun 98. maddesinde bu husus düzenlenmiştir.
Suçu ihbar etmemek suç mu?
Suçu ihbar etmemek suç mu?
"(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesi ne demek?
Alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesi ne demek?
Bazen yargılama makamı, alt sınırdan uzaklaşarak temel cezayı tespit etmektedir. Örneğin yerel mahkemece, "suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, sanığın kastının yoğunluğu ile meydana gelen zarar" gerekçe gösterilmek suretiyle temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi mümkündür.
TCK nın 39 maddesi nedir?
Madde 39- (1) Suçun işlenmesine yardım eden kişiye, işlenen suçun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, onbeş yıldan yirmi yıla; müebbet hapis cezasını gerektirmesi halinde, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde cezanın yarısı indirilir.
Cinayete azmettirme cezası kaç yıl?
Cinayete azmettirme cezası kaç yıl?
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
Yanlış ilk yardım suç mu?
Yanlış ilk yardım suç mu?