Son konular

☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Yavuz Sultan Selim Misir seferinde hangi savaslari yapmistir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Yavuz Sultan Selim Mısır seferinde hangi savaşları yapmıştır?​

Hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti. Daha sonra Mısır seferine karar veren Yavuz Sultan Selim’in ordusu önce Şam’ı ardından Kudüs’ü ele geçirdi. 9 Ocak 1517’de Gazze’den Mısır’a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye’de bozguna uğrattı.

Yavuz Sultan Selim Mısır seferi neden ve sonuçları?​

Yavuz Sultan Selim Mısır seferi neden ve sonuçları?
Mısır Seferi’nin nedenleri şunlardır; Fatih Sultan Mehmet’ten bu yana yaşanan Hicaz su yollan sorunu. Osmanlının daha çok toprağa yayılmak amacıyla Memlükler ile Şah İsmail’in birlik yapması Yavuz Sultan Selim’in Baharat Yolu’nu topraklarına katması amacıyla devletin ekonomisini kalkındırma isteği.

Yavuz Sultan Selim döneminde yapılan savaşlar nelerdir?​

Osmanlı Padişahlarının katıldığı savaşların listesi
Tarih | Savaşın adı | Sultan
23 Ağustos 1514 | Çaldıran savaşı | Yavuz Sultan Selim
24 Ağustos 1516 | Mercidâbık Muharebesi | Yavuz Sultan Selim
22 Ocak 1517 | Ridaniye Muharebesi | Yavuz Sultan Selim
29 Ağustos 1526 | Mohaç Muharebesi | Kanunî Sultan Süleyman

Mısır seferinde hangi savaşlar yapılmıştır?​

Mısır seferinde hangi savaşlar yapılmıştır?
Ayrıca bakınız
- Fırat-Dicle Seferi.
- Osmanlı-Memlük Savaşı
- Çaldıran Muharebesi.
- Turnadağ Muharebesi.

Yavuz Devri Mısır seferinin dini sonuçları nelerdir?​

a) Suriye, Hicaz ve Mısır’ı alarak Türk-İslam birliğini kurmak, b) Mısır’ın ekonomik kaynaklarından yararlanmak, Hindistan deniz ticaretini ve Baharat Yolunu denetim altına almak. Böylece Avrupa’yı ekonomik açıdan Osmanlıya bağımlı hale getirmek.

Mısırı kim aldı?​

Mısırı kim aldı?
Müslümanların Mısır’ı fethi veya Arapların Mısır’i fethi, Mısır’ın MS 7. yüzyılda Müslümanlar tarafından fethedilmesidir. Bunun sonucunda Bizans İmparatorluğu’nun elindeki Mısır ve Libya Râşidîn Halifeliği’ne geçti.

Osmanlı Devleti halifeliği hangi devletten almıştır?​

16. yüzyılın başlarında, 1517 yılında, Osmanlı Devleti padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethedip Memlûk Devleti’ne son vermesiyle birlikte halifelik makamı İstanbul’a, Osmanlı Hanedanı’na geçmiştir ve dört asır aradan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırılmıştır.

Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşen olaylar nelerdir?​

Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşen olaylar nelerdir?
Osmanlı – İran İlişkileri. Yavuz Sultan Selim dönemine ki en önemli olaylardan birisi Osmanlı İran ilişkileridir.

Yavuz Sultan Selim hangi savaşta yenildi?​

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514’te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası’nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı Devleti’nin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Mısır seferi ne zaman yapılmıştır?​

Mısır seferi ne zaman yapılmıştır?
Büyük Mısır Seferi veya 1516-1517 Osmanlı-Memlûk Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Memlûk Devleti arasında gerçekleşmiş olan bir dizi savaştır.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında yapmış olduğu savaşlar şunlardır:

1. Şam'ın ele geçirilmesi
2. Kudüs'ün ele geçirilmesi
3. Ridaniye Muharebesi: Bu muharebe, Mısır'a doğru yol alan Yavuz Sultan Selim'in ordusunun, Memlükler ordusunu Ridaniye'de bozguna uğratmasıyla gerçekleşmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferini başlatmasının nedenleri arasında, Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren devam eden Hicaz su yolu sorunu, Osmanlı'nın topraklarını genişletme hedefi ve Baharat Yolu'nu kontrol altına alarak ekonomiyi kalkındırma isteği gösterilebilir.

Mısır seferinin sonuçlarından birkaçı şunlardır:
1. Suriye, Hicaz ve Mısır'ın alınarak Türk-İslam birliğinin kurulması
2. Mısır'ın ekonomik kaynaklarından yararlanılması
3. Osmanlı'nın Hindistan deniz ticaretini ve Baharat Yolu'nu denetim altına alması

Mısır seferinde yapılan savaşlar arasında Çaldıran Muharebesi, Osmanlı-Memlük Savaşı, Turnadağ Muharebesi ve Fırat-Dicle Seferi gibi çeşitli savaşlar yer almaktadır.

Osmanlı Devleti, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethederek Memlûk Devleti'ne son vermesiyle halifeliği Memlûk Devleti'nden almıştır. Halifelik makamı o dönemde Osmanlı Hanedanı'na geçmiş ve 1924 yılına kadar Osmanlı Devleti'nde kalmıştır.

Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşen olaylar arasında Osmanlı-İran ilişkilerinin önemli bir yer almaktadır.

Yavuz Sultan Selim'in yenildiği savaş ise Çaldıran Muharebesi değil, başarılı bir zafer elde ettiği bir savaştır. Çaldıran Muharebesi, Osmanlı Devleti'nin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Mısır seferi ise 1516-1517 yılları arasında gerçekleşmiş olan ve Osmanlı İmparatorluğu ile Memlûk Devleti arasında yaşanan bir dizi savaştır. Bu sefer önemli sonuçlar doğurmuş ve Osmanlı Devleti'nin gücünü daha da arttırmıştır.
 

Benzer konular

Yavuz Sultan Selim hazineyi nasıl doldurdu? Babasından devraldığı tatminkar hazineyi ağzına kadar doldurdu. Hazinenin kapısını mühürledikten sonra, söyle vasiyet etti: “Benim altınla doldurduğum hazineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin, aksi halde Hazine-i...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Hangi savaş ile Mısır fethedildi? Ridaniye Muharebesi, 22 Ocak 1517 yılında Osmanlı Devleti ile Memlûk Sultanlığı arasında geçen muharebedir. Safevi Devleti hangi savaş sonucunda yıkılmıştır? Çaldıran’da 23 Ağustos 1514’te yapılan sefer sonucunda Osmanlı ordusu büyük bir zafer kazanmış...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Halifelik Osmanlıya ne zaman geldi? 16. yüzyılın başlarında, 1517 yılında, Osmanlı Devleti padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethedip Memlûk Devleti’ne son vermesiyle birlikte halifelik makamı İstanbul’a, Osmanlı Hanedanı’na geçmiştir ve dört asır aradan sonra, 3 Mart 1924 tarihinde...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Yavuz Sultan Selim Mısırı kimden aldı? 9 Ocak 1517’de Gazze’den Mısır’a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye’de bozguna uğrattı. Yavuz, 4 Şubat 1517’de büyük bir törenle Kahire’ye girdi ve Mısır tahtına oturdu. Böylece hilafet Abbasi soyundan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Memlükler devletini kim yikti? Memlük Devleti Yıkılışı Yavuz Sultan Selim Memlük Devleti ile girmiş olduğu iki savaşı da kazandı. Mercidabık ve Ridaniye savaşlarını kazandıktan sonra Memlük Devleti böylece itibarını kaybetmişti. Mevlüt Devleti hangi savaş sonucunda yıkılmıştır? Memlûkluların...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips