Yedi Mesaleciler Kimlerdir ve ozellikleri?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Yedi Meşaleciler Kimlerdir ve özellikleri?

Fecr-i Âti edebi topluluğundan sonra 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok gibi biri hikayeci diğeri şair olan yedi gencin bir kitap çıkararak başlatmak istedikleri edebî harekettir.

Yedi Meşaleciler hangi grup?

Yedi Meşaleciler hangi grup?
Yedi Meşaleciler, bilinen ilk Cumhuriyet Dönemi edebiyat topluluğudur….Yedi Meşaleciler grubu şu isimlerden oluşmaktadır:
- Sabri Esat Siyavuşgil,
- Cevdet Kudret Solok,
- Yaşar Nabi Nayır,
- Ziya Osman Saba,
- Muammer Lütfi Bahşi,
- Kenan Hulusi Koray,
- Vasfi Mahir Kocatürk.

Yedi Meşaleciler Saf şiir mi?

Yedi Meşaleciler Saf şiir mi?
1928 yılında ortaya çıkan bu topluluk, şiir ve yazılarını "Yedi Meşale" adlı kitapta toplamışlardır. Türkiye'de Cumhuriyet döneminde "sanat sanat içindir" deyip öz şiir anlayışını benimseyen ilk grup Yedi Meşaleciler'dir. Bunlara göre şiir hiçbir fikir ve ideolojinin hizmetinde kullanılamazdı.

Beş Hececiler kimdir nedir?

Grubu oluşturan beş şair; Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir.

Kaldırımlar şiiri saf şiir mi?

Kaldırımlar şiiri saf şiir mi?
Kaldırımlar şiiri, Necip Fazıl Kısakürek'in edebî kişiliği içerisinde değerlendirildiğinde onun en çok etki uyandıran şiiridir. Nitekim Kaldırımlar şiir tarzı ve retorik tahlili açısından saf şiir anlayışını o denli iyi yansıtmıştır ki, sanatçı Kaldırımlar Şairi olarak da anılmaktadır (Babayeva, 2020).

Ziya Osman Saba saf şiir mi?

Ziya Osman Saba saf şiir mi?
Yedi Meşale olarak bilinen Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Sabri Esat Siyavuşgil, Cevdet Kudret Solok, Yaşar Nabi Nayır, Kenan Hulusi Koray, Muammer Lütfi Bahşi gibi sanatçıların da öz şiir anlayışına bağlı olduğu kabul edilmektedir. 12.
5 Hececilere neden 5 Hececiler denir?​
Hecenin beş şairi adıyla da anılan bu sanatçılar milli edebiyat akımından etkilenmiş ve şiirlerinde hece veznini kullanmışlardır. Şiirde sade ve özentisiz olmayı ve süsten uzak olmayı tercih etmişlerdir. Beş hececiler şiire birinci dünya savaşı ve milli mücadele döneminde başlamışlardır.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,250
Çözümler
1
Tepkime puanı
12
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Yedi Meşaleciler, Türk edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olan bir grup yazardır. Fecr-i Âti topluluğundan sonra 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok gibi biri hikayeci diğeri şair olan yedi genç tarafından kurulmuşlardır. Yedi Meşaleciler, "sanat sanat içindir" anlayışını benimseyen ve öz şiir anlayışını savunan ilk gruplardan biridir. Şiirlerini "Yedi Meşale" adlı kitapta toplamışlardır. Grubun temel amacı, şiiri hiçbir fikir veya ideolojinin hizmetinde kullanmamaktır.

Beş Hececiler ise Türk edebiyatında hece ölçüsüyle şiir yazan beş şair grubudur. Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'den oluşmaktadır. Beş Hececiler, milli edebiyat akımından etkilenmiş ve sade, özentisiz şiirler yazmayı tercih etmişlerdir.

Kaldırımlar şiiri ise Necip Fazıl Kısakürek'in önemli eserlerinden biridir. Kaldırımlar şiiri, saf şiir anlayışını yansıtan ve etkili bir şekilde temsil eden eserlerden biridir. Necip Fazıl Kısakürek'in edebî kişiliği içinde özel bir yere sahip olan ve özgün bir tarzı olan Kaldırımlar şiiri, saf şiirin örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Ziya Osman Saba ise Yedi Meşalecilerin önemli isimlerinden biridir. Saf şiir akımına bağlılığıyla tanınan Ziya Osman Saba, öz şiir anlayışını benimsemiş ve bu akımın temsilcilerinden biri olmuştur.

Beş Hececiler, adlarını hece ölçüsüyle şiir yazmalarından almışlardır. Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde etkili olmuşlardır. Sade ve özentisiz bir tarz benimsemişler ve milli edebiyat akımından etkilenmişlerdir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt