Modoratör
Efsanevi Üye
Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler nelerdir?
Yemek yaparken bağlamak, sos, çorba, yahni gibi sulu yiyecekleri içine farklı malzemeler ekleyerek koyulaştırma ve kaynaştırma işlemine deniyor. Un, nişasta, yumurta sarısı, krema, peynir gibi birçok malzeme bağlayıcı olarak kullanılabiliyor. Gündelik dilde bağlama "yemeğin terbiyesi" olarak da adlandırılabiliyor.
Yemeğin suyu az olursa ne yapmalı?
Eğer suyu az gelirse, yemeğin cinsine göre kaynar et suyu veya kaynar su ilâve ediniz. Fakat, hiç bir zaman pişmekte olan yemeğe veya pişmiş yemeğe, soğuk su katmayınız.
Yemek nasıl koyulaşır?
Yemek nasıl koyulaşır?
Özellikle zeytinyağlı yemekler ve pilav için tencereye ekleyeceğiniz şeker kurtarıcınız olacak. Şekeri yemeğinizin içindeki tuz ile doğru orantılı olarak ekleyin. Sadece suyu tuzlu olmuş yemeklerde ise kızarmış ekmek kullanın. Yemeğin suyunu kızarmış ekmek parçaları yardımıyla alın.
Nişasta ile bağlamak nasıl yapılır?
Nişasta ile bağlamak nasıl yapılır?
Mısır,patates yada buğday nişastaları yüksek derecede bağlama özelliklerine sahiptirler.Bu tip nişastalarrın soğuk su ile karıştıtılarak hazırlanamsına slurry denir. Slurryler önceden hazırlanarak bağlanamk istenen yiyeceğe ilave edilerek çabuk bir biçimde sonuç elde edilebilir.
Yemeğin suyunu çekmesi için kapak kapatılır mi?
Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır.
Pişmiş aşa soğuk su katılır mı?
Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Liaison hazırlama prosedürleri nelerdir?
Liaison hazırlama prosedürleri nelerdir?
Liaison çorbaya ilave edilerken ilk önce çorbanın suyundan liaison'a 2-3 kepçe ilave edilip liaison temperlenir. Temperlenen liaison çorbaya yavaş yavaş ve çorba karıştırılarak ilave edilmelidir. Liaison ilave edildikten sonra çorba, kaynatılmadan pişirilmelidir.