Yemekleri koyulastirmak icin kullanilan malzemeler nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler nelerdir?


Yemek yaparken bağlamak, sos, çorba, yahni gibi sulu yiyecekleri içine farklı malzemeler ekleyerek koyulaştırma ve kaynaştırma işlemine deniyor. Un, nişasta, yumurta sarısı, krema, peynir gibi birçok malzeme bağlayıcı olarak kullanılabiliyor. Gündelik dilde bağlama "yemeğin terbiyesi" olarak da adlandırılabiliyor.

Yemeğin suyu az olursa ne yapmalı?


Eğer suyu az gelirse, yemeğin cinsine göre kaynar et suyu veya kaynar su ilâve ediniz. Fakat, hiç bir zaman pişmekte olan yemeğe veya pişmiş yemeğe, soğuk su katmayınız.

Yemek nasıl koyulaşır?


Yemek nasıl koyulaşır?
Özellikle zeytinyağlı yemekler ve pilav için tencereye ekleyeceğiniz şeker kurtarıcınız olacak. Şekeri yemeğinizin içindeki tuz ile doğru orantılı olarak ekleyin. Sadece suyu tuzlu olmuş yemeklerde ise kızarmış ekmek kullanın. Yemeğin suyunu kızarmış ekmek parçaları yardımıyla alın.

Nişasta ile bağlamak nasıl yapılır?


Nişasta ile bağlamak nasıl yapılır?
Mısır,patates yada buğday nişastaları yüksek derecede bağlama özelliklerine sahiptirler.Bu tip nişastalarrın soğuk su ile karıştıtılarak hazırlanamsına slurry denir. Slurryler önceden hazırlanarak bağlanamk istenen yiyeceğe ilave edilerek çabuk bir biçimde sonuç elde edilebilir.

Yemeğin suyunu çekmesi için kapak kapatılır mi?


Yemek pişirirken tencerenin kapağını mutlaka kapalı tutun. Bu sayede tencere içindeki buhar kaybolmaz. Bu şekilde de yemeğin pişme süresi kısalır.

Pişmiş aşa soğuk su katılır mı?


Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.

Liaison hazırlama prosedürleri nelerdir?


Liaison hazırlama prosedürleri nelerdir?
Liaison çorbaya ilave edilerken ilk önce çorbanın suyundan liaison'a 2-3 kepçe ilave edilip liaison temperlenir. Temperlenen liaison çorbaya yavaş yavaş ve çorba karıştırılarak ilave edilmelidir. Liaison ilave edildikten sonra çorba, kaynatılmadan pişirilmelidir.
 
Yemekleri koyulaştırmak için kullanılan malzemeler arasında un, nişasta, yumurta sarısı, krema ve peynir gibi bağlayıcı maddeler bulunmaktadır. Bu malzemeler genellikle sulu yemeklerde, çorbalarda ve yahnilerde kullanılarak yemeklerin kıvamını artırmaya ve lezzetini yoğunlaştırmaya yardımcı olurlar.

Yemeğin suyu az geldiğinde ise kaynar et suyu veya kaynar su ekleyebilirsiniz. Ancak asla pişmekte olan yemeğe veya pişmiş yemeğe soğuk su eklememelisiniz. Bu sayede yemeğin lezzeti ve dokusu bozulmaz.

Yemek nasıl koyulaşır sorusuna gelince, özellikle zeytinyağlı yemekler ve pilavlar için tencereye ekleyeceğiniz şeker veya kızarmış ekmek gibi malzemeler koyulaşma sağlayabilir. Şekerin miktarını yemeğinizdeki tuz ile dengede tutmalısınız. Sadece suyu tuzlu olan yemeklerde ise kızarmış ekmek parçaları kullanarak yemeğin suyunu alabilirsiniz.

Nişasta ile bağlama işlemi ise genellikle mısır, patates veya buğday nişastaları kullanılarak yapılır. Bu nişastalar soğuk suyla karıştırılarak "slurry" adı verilen bir karışım elde edilir. Bu karışım daha sonra bağlanmak istenen yiyeceğe eklenerek hızlı bir şekilde koyulaşma sağlanabilir.

Yemeğin suyunu daha hızlı çekmesi için tencerenin kapağını kapalı tutmanız önerilir. Bu sayede buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalarak suyunu daha iyi çeker.

Pişmiş yemeğe soğuk su eklememek önemlidir çünkü bu yemeğin tadını bozabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Liaison hazırlama prosedürleri ise çorbalara ilave edilirken öncelikle çorbanın suyundan bir miktar eklenerek temperlenir ve sonra yavaşça çorbaya eklenir. Liaison ilave edildikten sonra çorba kaynatılmadan pişirilmelidir, aksi takdirde istenmeyen sonuçlar çıkabilir.
 

Gym kelimesinin anlami nedir?

Sungerin ic iskeleti var mi?

  1. Konular

    1. 1.280.273
  2. Mesajlar

    1. 1.677.532
  3. Kullanıcılar

    1. 31.453
  4. Son üye

Geri
Üst Alt