☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Yer tamlayicisi nedir nasil bulunur?

Zeberus

Administrator
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,798
Tepkime puanı
62

Yer tamlayıcısı nedir nasıl bulunur?​

Yüklemi yaklaşma, yer, yön, yönelme, ayrılma, bulunma ve uzaklaşma bakımlarından tamlayan ögeye yer tamlayıcısı denir. Yer tamlayıcısını cümle içerisinde bulabilmek için yükleme “Neye, nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neden” soruları sorulur ve bu soruların cevabı bize yer tamlayıcısı ögesini buldurur.
Öğe nasıl bulunur?
Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur (Detay)
- Bir cümlede önce yüklem olan öge bulunur.
- Bir cümlede ögeleri bulmak için sorular sadece yükleme sorulur.
- Bir cümlede birden fazla özne, nesne, tümleç veya yüklem bulunabilir.
- Bağlaçlar ve ünlemler cümlenin ögesi sayılmazlar.
- Yüklemler fiil soylu da olabilir isim soylu da.

Dolaylı Tümleç nedir nasıl bulunur?​

Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme “nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, nede, neden” soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim. (Nereye gideceğim?)
Yer tamlayıcısı nasıl bulunur örnek?
Yer tamlayıcısı da denir.
Özne, cümlede işi, oluşu, hareketi yapan veya olanı bildiren öğedir. Yükleme “kim? – ne?” soruları sorularak bulunur. Bu cümlelerin birincisinde, yükleme (alkışladılar) “kim” sorusu sorularak “işi yapan öğe” yani özne bulunuyor.
Sözcük türleri birbirinden nasıl ayırt edilir?
Şöyle ki:
- Sözcük Türleri.
- İsim ve fiili ayırt etmek için taktik:
- Yöntem: Bir sözcüğün isim veya fiil olduğunu ayırt etmek için sözcüğe “-mak / -mek” mastar eki getirilir. Eğer sözcük anlamlı oluyorsa o sözcük fiildir.
- Yöntem: İkinci yöntemde de sözcüğe olumsuzluk eki olan “-ma, -me” getirilir.

Dolaylı tümleç nedir ve örnekleri?​

Dolaylı Tümleç, “-E, -dE, -dEn” eklerini alarak cümlenin, dolayısıyla yüklemin anlamını, “fiilin, çıkma (uzaklaşma), bulunma ve yönelme (yaklaşma) bakımlarından ilgili olduğu yer” yönünden tamamlayan öğedir. Yer tamlayıcısı da denir. Biz yazları köye gideriz; sahil lüksümüz yok bizim.
Zarf tümleci bulmak için hangi sorular sorulur?
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme “nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?” soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir.

Yer tamlayıcısı nedir örnekler?​

Nesneye hangi sorular sorulur?
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme “ne”, “neyi” ve “kimi” soruları sorularak bulunur.
Temel Cümle: Bir cümlenin yüklemi temel cümledir. Cümlenin bildirmek istediği asıl yargı da bu cümleyle verilir. Diğer öğeler temel cümleyi açıklayan tamamlayıcı öğelerdir. Örnek: “Akşama geleceğim.” cümlesinde “geleceğim” yüklemi temel öğe, “akşama” sözü de onun tamamlayıcı öğesidir.
Yer tamlayıcısı ne demek?
Dolaylı tümleç veya yer tamlayıcısı, bir cümlede ismin “-e, -de ve -den” hâllerinde bulunan, yüklemin bildirdiği işi yer bakımından belirten öğedir.

Nesne hangi soruya cevap verir?​

Temel cümle nedir ornekleri?
Temel cümle, birleşik cümlelerde yüklemi ve ona doğrudan bağlı kelimeleri kasteder. Örneğin “Bir yandan yağmur yağarken, biz denize girdik.” cümlesinde ana yargı “Biz denize girdik.” cümlesidir. Bu kısım cümlede asıl anlatılmak istenen bölümdür. Bunun için bu kısım, temel cümle olarak adlandırılır.

Yan cümlecik örnekleri nelerdir?​

Aşağıdaki örneklerde yan cümleciklerin altı çizilidir:
Edat tümleci ne sorulur?
Yüklemin ne ile, kimin ile, hangi amaçla, niçin yapıldığını gösteren söz öbeklerine edat tümleci denir. Yükleme “ne ile, kimin ile, hangi amaçla, niçin vb” soruları sorulur.
Zarf tamlayıcısı olarak da bilinen zarf tümleci, cümlenin yapısını tamamlayan öğelerden biridir. Yükleme anlam katmayı sağlar, edat ve zarf ile birlikte ortaya çıkan tümleçlerdir. Zarf tümleci ile zaman, durum, hal, miktar, yön ve neden sorularının cevapları, yüklemden anlaşılabilir.
Zarf tümleci bulmak için hangi soru sorulur?
Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: “Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış.” (eylemin zamanını belirtir)
 

Benzer konular

Kimin için sorusu hangi ögeyi buldurur? Nesne, öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Yükleme sorulan “neyi? – kimi?” sorularıyla belirtili nesne, “ne?” sorusuyla belirtisiz nesne bulunur. Yer tamlayıcısı nedir nasıl bulunur? Yüklemi yaklaşma, yer, yön, yönelme, ayrılma, bulunma ve uzaklaşma...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Öge dizilişi nasıl yapılır? Türkçe cümle yapısında öğe dizilişi şöyledir: Özne + tümleçler + yüklem. Yüklem sonda bulunur; ama meselâ şiirde yüklem cümlenin herhangi bir yerinde olabilir. Diğer öğelerin yeri önem sırasına göre değişebilir. Ne ile hangi ögenin sorusu? Ne ile hangi ögenin sorusu...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Cumlenin öğeleri nasıl bulunur? Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur (Detay) - Bir cümlede önce yüklem olan öge bulunur. - Bir cümlede ögeleri bulmak için sorular sadece yükleme sorulur. - Bir cümlede birden fazla özne, nesne, tümleç veya yüklem bulunabilir. - Bağlaçlar ve ünlemler cümlenin ögesi...
Cevaplar
1
Görüntüleme
8
Cümlenin öğeleri ne sorulur? Daha sonra “ne” sorusunu özneyle birlikte “Kuşlar ne söylüyor?” biçiminde sorarsak nesneyi doğru bulmuş oluruz. Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden”...
Cevaplar
1
Görüntüleme
8
Soru sözcükleri cümlenin hangi ögesi olur? 9- Soru cümleleri farklı ögeleri buldurma yönelik olabilir. Bir soruya verilen cevap hangi ögeyi karşılıyorsa soru o ögeyi buldurmaya yöneliktir. Soru anlamı “mi” edatıyla sağlanan soru cümlelerinde “mi” soru edatı hangi ögeden sonra geliyorsa o öge...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips