Modoratör
Efsanevi Üye
Yerel yönetimin görevleri nelerdir?
Yerel yönetim nedir? Görevleri nelerdir?
- 1– Kentin altyapısı ile ilgilenmektedir.
- 2– Çöp toplama, yolların temizlenmesi, itfaiye hizmetler, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevler.
- 3– Şehir içerisinde imar ile ilgili izin ve belgeler belediyenin görevleri arasındadır.
Yerel yönetimlerin önemi nedir?
Yerel yönetimler, demokratik rejimin sağlıklı işlemesinde önemli bir rol oynarlar. Bunun için yerel yönetimler demokratik terbiye kuruluşları olarak nitelendirilir. Yerel yönetim düzeyinde demokratik düzenin işlerliğe; kavuşması, başarılı olması ulusal düzeyde de başarılı olunacağının kanıtıdır.
Yerel yönetimlerin ayrı bir tüzel kişiliği var mıdır?
Yerel yönetimlerin ayrı bir tüzel kişiliği var mıdır?
Mahalli idareler, kamu tüzel kişiliğine sahiptir. • Mahalli idarelerin görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Bu düzenleme yerinden yönetim ilkesine uygun düzenlenir. Mahalli idarelerin karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulur. Seçimler 5 yılda bir yapılır.
Yerel yönetimlerin kuruluş ilke görev ve yetkilerini kim belirler?
Yerel yönetimlerin kuruluş ilke görev ve yetkilerini kim belirler?
1982 Anayasasına göre; yerel yönetimler (mahalli İdareler); "il, belediye veya köy halkının mahallî müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir.
Yerel yönetimler neyin sonucu olarak ortaya çıkar?
Yerel yönetimlerin ortaya çıkışları ve ülkenin idari yapısı içindeki yerlerini alışları ekonomik, hukuksal, ve siyasi nedenlerden ötürüdür. Ekonomik neden kıt kaynakların optimum etkinlikte kullanılabilmesinin koşullarından biri olan arzm tüketici tercihlerine uydurulması gereğidir (Nadaroğlu-KeJeş. 1991: 23-24).
Yerel yönetimlerin gelir kaynakları nelerdir?
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.