- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Yerli tohum yasağı nedir?
Ülkemizde 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı "yasaklanmıştır". Yalnızca çiftçiler aralarında tohum takası yapabilirler.
Yerlitohum com nasıl?
Yerlitohum.com Tohumları Yetişmiyor! www.yerlitohum.com isimli siteden 4-5 aileye (köyde yaşayan) bu siteden çok miktarda salatalık, domates, biber, patlıcan, fasülye, mısır gibi tohumları aldım. Aldım almasına ama bin pişman olup bir de mahcup oldum insanlara. Tohumlardan bir tanesi bile yetişmedi.
Yerli tohum ne demek?
Atalık, geleneksel, organik ya da doğal gibi farklı isimlerle de bilinen yerli tohum; hiçbir şekilde genetiği ile oynanmamış en saf haliyle bugünlere gelmiş ve DNA yapısında hiçbir müdahale bulunmayan tohum çeşididir.
Türk tohumu yasak mı?
Ancak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu herhangi bir hapis cezası öngörmediği gibi, herhangi yerli bir tohumun kullanılmasını da yasaklamıyor. Kanuna göre, ticareti yapılacak tohumların öncelikle bakanlık tarafından tescillenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor.
5553 sayılı kanun nedir?
MADDE 1 – Bu Kanunun amacı; bitkisel üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek, tohumluklara kalite güvencesi sağlamak, tohumluk üretim ve ticareti ile ilgili düzenlemeleri yapmak ve tohumculuk sektörünün yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi için gerekli olan düzenlemeleri gerçekleştirmektir.
En iyi domates tohumu hangisi?
En verimli domates tohumu; Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır. Bu domates çeşitlerinde hem verimli olmakla birlikte, tüm sezon boyunca meyve alınmaktadır.
Atalık tohum nereden alınır?
Atalık tohum, her yerde yetişmez fakat her yörenin sahip olmak istediği bir tohum türüdür. Nedeni de bu tohumların GDO'suz ve tamamen doğal olmasıdır. Günümüzde pek çok meyve ve sebze, hormonlu ve kimyasal maddelerle üretilmektedir. Bu durum bu meyve ve sebzelerden alınan yararı en aza indirir.
Yerli tohum ekmenin cezası nedir?
Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak. Eğer tohumların imhasına karar verilirse, Bakanlık imha edecek ancak masrafları çiftçi ödeyecek.
Türkiyede yerli tohum neden yasak?
Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını "standartlara uymuyor" diye yasakladılar.
Türkiye tohumu nereden alıyor?
Çünkü yerli tohum diye bildiğimiz tohumun anacı bile ithal. Küresel bir pazar söz konusu ve yerli tohum firmalarının bir bölümü yabancı ortaklı. Evet, Türkiye bugün İsrail'den 12 milyon dolarlık tohum alıyor. Ama aynı Türkiye, Fransa'dan da 27 milyon dolarlık tohum alıyor.