Son Konular

Yesil ordek turkusunun hikayesi nedir?

Suya dayanikli alcipan var mi?

Motor pervanesi hangi yone doner?

Modoratör

New member
Credits
0

Yeşil ördek türküsünün hikayesi nedir?

Yeşil ördekler aşıklardır, ozanlar onlarda kendilerini görürler. Aşkı içinde taşıdıkça, duramaz olur yerinde, göçer sürekli. bazen dayanamaz hasrete döner sevdiğine, aşığında selamını götürür, bazen gider sılaya, yeni insanlara anlatır aşkını.

Yeşil ördek gibi daldım göllere hangi yöreye ait?

Yeşil ördek gibi daldım göllere hangi yöreye ait?
YEŞİL ÖRDEK GİBİ DALDIM GÖLLERE
Repertuar No | 2363
Yöresi- İli | SİVAS
İlçesi- Köyü | Zara
Kaynak Kişi | SABAHATTİN ALPARSLAN
Derleyen | OSMAN ÖZDENKÇİ

Yeşil ördek ne demek?

Âşıklar hep hasreti, aşkı, sılayı, sevgiliye selamı anlatır eserlerinde. Yeşil ördek(erkek), boz ördek(dişi) de böyledirler işte, aşkı temsil ederler ve tek eşlidirler. Eğer eşlerden biri ölürse, diğer eş, asla eş seçmez ömrünün sonuna kadar kendine.

Yeşil ördek gibi kimin?

Yeşil ördek gibi kimin?
Müslüm Gürses – Yeşil Ördek Gibi – YouTube.

Yeşil başlı gövel ördek ne demek?

Gövel Ördek, yeşil renkte başı olan ördek olarak belirtilen bir kavram olmaktadır. Bu söyleyiş aynı zamanda güzel olan kuş anlamında da kullanılmaktadır. Günümüzde daha çok türkülerde bu kelimeye rastlanılmaktadır.

Yeşil ördek türküsünü kim söylüyor?

Yeşil ördek türküsünü kim söylüyor?
Sibel Can – YEŞİL ÖRDEK – YouTube.

Yeşil ördek var mı?

Yeşilbaş ördek 56–65 cm boyunda olup, kanat açıklığı 81–98 cm, ve ağırlığı 908-1589 gramdır. Erkeğinin üreme döneminde, parlak yeşil bir başı, siyah kuyruğu ve altında siyah çizgi olan sarı bir gagası vardır. Dişisi açık kahverengidir, ve koyu kahverengi gagası vardır.

Yeşil ördek gibi daldım göllere kim söylüyor?

Yeşil ördek gibi daldım göllere kim söylüyor?
Kazancı Bedih – Yeşil Ördek Gibi Daldım Göllere – YouTube.

Yeşil başlı ördek eşi ölünce ne yapar?

Yeşil ördekler tek eşlidir ve eşleri ölürse başka bir eş seçmek yerine, hayatlarına son verirler. Çıkabileceği kadar yükseğe uçar ördek, sonra kapatır kanatlarını, hızla bırakır kendini göle…

Gövel ne demek TDK?

Gövel ne demek TDK?
Gövel kelimesi anlam olarak, yeşil ve gök şeklinde bir renk olarak ifade edilmektedir. Bu kelime yeşil anlamında kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre gövel kelimesi, başı yeşil olan ördek şeklinde ifade edilmektedir.

Göver isminin anlamı nedir?

i. (< göğer-i) halk ağzı. Sebze, yeşillik. ѻ Göveri (Göğeri) resmi: Eskiden toprak ürünlerinden alınan onda bir nispetindeki vergi, sebze ve meyvelerin öşrü.

Yeşil ördek türküsü, aşkı, hasreti, sevgiyi ve sadakati anlatan bir yöresel halk şarkısıdır. Aşklarını ördekler aracılığıyla sembolize eden ozanlar, yeşil ördekleri aşıkların ve ozanların ruh hallerini yansıtan bir tema olarak kullanırlar. Ördeklerin tek eşli olmaları ve eğer bir eşleri ölürse diğerinin bir daha eş seçmemesi, bu türkünün temelindeki sadakat ve bağlılık temasını güçlendirir.

"Yeşil ördek gibi daldım göllere" türküsü, Sivas'ın Zara ilçesine aittir. Repertuar numarası 2363 olan bu türkü, Sabahattin Alparslan tarafından derlenmiş ve Osman Özdenkçi tarafından kaydedilmiştir.

"Yeşil ördek" ve "gövel ördek gibi" ifadeleri genellikle aşkı sembolize etmek için kullanılır. Yeşil başlı gövel ördek terimi de genellikle güzel kuş anlamında kullanılmaktadır. Türkülerde sıkça rastlanan bu tür ifadeler, duygusal anlamlar içerir ve derin bir sembolizm taşırlar.

Yeşil ördek türküsünü farklı sanatçılar seslendirmiş olabilir. Örneğin, Sibel Can ve Kazancı Bedih gibi sanatçılar bu türküyü yorumlamışlardır.

Yeşilbaş ördek, parlak yeşil başı ve diğer özellikleriyle tanınan bir ördek türüdür. Erkekleri ve dişileri arasında renk farklılıkları bulunur ve genellikle tek eşlidirler.

"Gövel" kelimesi genellikle yeşil rengi ifade etmek için kullanılır. Türk Dil Kurumu'na göre, "başı yeşil olan ördek" şeklinde tanımlanmıştır.

"Göver" kelimesi ise halk ağzında sebze ve yeşillik anlamına gelirken, "göveri" kelimesi eski dönemlerde toprak ürünlerinden alınan vergiyi ifade etmektedir.

Geri
Üst Alt