Yiyeceklerden kaynaklanan hastalıkları nelerdir?
Bunların en önemlileri: Enfeksiyon hastalıkları, damar sertliği sorunları, şeker hastalığı, hipertansiyon, şişmanlık, diş çürükleri ve karaciğer hastalıkları.
Beslenme bozuklukları nelerdir?
Beslenme bozuklukları nelerdir?
Yeme bozukluklarının daha çok kadınlarda görülmesi, kadınlık psikolojisinin de önemini vurgulamaktadır.
- Pika.
- Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu.
- Kaçıngan / Kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu.
- Bulimiya nervoza.
- Anoreksiya nervoza.
- Tıkınırcasına yeme bozukluğu.
- Gece yemek yeme bozukluğu.
Yanlış beslenme sonucu oluşan hastalıklar nelerdir?
Yanlış beslenme sonucu oluşan hastalıklar nelerdir?
Beslenme eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar
- Raşitizm. D vitamini eksikliği ile birlikte kalsiyum ve potasyum eksikliği, raşitizm hastalığına sebep olur.
- Pellagra.
- İskorbüt.
- Beriberi.
- Gece Körlüğü
- Guatr.
- Demir Eksikliği Anemisi.
- Protein Yetersizliği.
Gıda kaynaklı hastalık salgını ne demek?
İnsanlarda hastalık yapan mikroorganizmaların gıdalara ve yiyeceklere bulaşması ve bu gıdaların insanlar tarafında tüketilmesi sonucu gıda kaynaklı salgınlar görülür. Aynı gıdayı tüketen iki veya daha fazla kişilerde aynı hastalığın görülmesi halinde, olay gıda kaynaklı salgın olarak tanımlanır.
Bir yeme bozukluğu adı nedir?
Bir yeme bozukluğu adı nedir?
Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza , bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Bu hastalıklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel belirtiler ön planda gibi görünse de ciddi ruhsal sorunlarla birliktedir.
Gıda zehirlenmelerine en çok neden olan unsur?
Gıda zehirlenmelerine en çok neden olan unsur?
Gıda zehirlenmelerine yol açan başlıca bakteriler ve genellikle bulunduğu yiyecekler
- Salmonella: Genellikle kümes hayvanlarından elde edilen ürünlerde. (
- Bacillus cereus: Tahıllar,et ürünleri ve pirinç.(Bkz.Bacillus)
Gıda kaynaklı bakteriyel toksin tipi zehirlenmeler nelerdir?
a)Gıda Kaynaklı Bakteriyel Zehirlenmeler: Gıda maddesinin patojen bir mikroorganizma ile kontamine olması ve bu mikroorganizmanın çoğalarak toksin salgılaması sonrası, bu gıda maddesinin tüketil- mesiyle meydana gelen zehirlenmeye "Gıda Kaynak- lı Zehirlenme" adı verilmektedir.
Gıda kaynaklı bir hastalığı virüslerden korumak için en önemli önlem nedir?
Gıda kaynaklı bir hastalığı virüslerden korumak için en önemli önlem nedir?
Isı işlemi uygulaması gıda kaynaklı virüslerin inaktivasyonu için en etkili yöntemdir. Genellikle ısıya dirençli çoğu enterik virüs ile kontamine kabuklu deniz ürünleri ve et gibi bazı kompleks yapılar içindeki virüslerin inaktivasyonu için sıcaklığın ≥90 °C'de olması yeterlidir.