Yonca biçiminden sonra hangi gübre atılır?
Mono amonyum fosfat uygulaması yoncanın ekildiği ilk yıl ve sonraki her sezonun başında da tercih edilebiliyor. Her biçim arasında da dekara 10 kg klasik amonyum sülfat gübre uygulaması yapılıyor. Toprak altı damla sulama ile gübreleme gerekli olduğu zamanlarda kolaylıkla uygulanabiliyor.Yonca verimi nasıl artırılır?
Çimlendirme sulamasının ardından toprak altı damla sulamaya geçmek yoncada daha hızlı gelişim sağlıyor. Toprak altı damla sulama ile ürün gelişimi homojenleşerek biçim verimi artıyor. Toprak altı damla sulama sistemiyle yapılan sulama ve gübreleme sayesinde sezondaki biçim sayısı 1 ile 3 arasında artıyor.Yonca kaç günde biter?
Ekim Zamanı: Genel olarak yoncanın sonbaharda ekilmesi arzu edilir. Böylece ilk ekim yılında daha fazla ürün alınır. Ancak Orta Anadolu ve kışı sert geçen bölgelerde ilkbahar ekimi yapılması tavsiye edilir. Tohumlar 16-18 oC’de yaklaşık 7 günde çimlenir.Yoncanın ömrü ne kadardır?
Yoncanın ömrü ne kadardır?Bunun kuru ot karşılığı 250-300 kg kadardır. Normal bir yoncanın ekonomik ömrü 5-7 yıl kabul edilir.2.-3. yıllarda verim yüksektir.
Yonca’ya ne zaman gübre atılır?
Yonca’ya ne zaman gübre atılır?Yonca gübrelemesi; Bu işlem sonbahar döneminde yapılması gerekmektedir. Ekimden sonraki ikinci ve üçüncü yıllarda dekar başına 2 ton yanmış çiftlik gübresi verilmektedir. Yoncanın sağlıklı olması ve yüksek verim alınması için fosfor ve potasyum eksikliğinin giderilmesi büyük önem taşımaktadır.
Yoncaya hayvan gübresi atılır mı?
Gübreleme: Yonca ekilecek tarlalarda toprak analizi yapılıp ekim öncesi eksik elementler gübre olarak verilmelidir. Toprak hazırlığı döneminde hayvan gübresi kullanılmışsa ilk yıl azotlu gübre uygulamaya gerek yoktur. Sadece 20-25 kg/da T.S.P. uygulanmalıdır.Yoncaya üre gübresi atılır mi?
Yoncaya ekim ile beraber dekara 2-5 kg azot ve 10-15 kg/da fosfor uygulaması yeterli olmaktadır. Ekim esnasında ise dekara göre değişmekle birlikte bakteri kültürü verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde yonca kalitesi artmaktadır. 50 kg/da süper fosfat % 16-18,10 kg/da üre toprağa verilmektedir.Yonca ne zaman Cimlenir?
Yonca sonbahar ya da ilkbaharda ekilir.Yonca kaç defa sulanır?
Yonca kaç defa sulanır?Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır.
1 dönümden kaç kg yonca çıkar?
1 dönümden kaç kg yonca çıkar?18kg ile 20 kg arası 10-12 balya çıkar. Bursa iznik iyi bakımlı 1 dönüm Yonca tarlasindan 20-25 balya (28kg) Yonca çıkmaktadır.