☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Yumusak ve sert su arasindaki fark nedir?

Zeberus

Administrator
Yönetici
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,798
Tepkime puanı
56

Yumuşak ve sert su arasındaki fark nedir?​

Saf haliyle su, sert su minerallerini içermez ve doğal olarak su yumuşaktır. Fakat bu mineraller, suyun kireç taşı gibi kalsiyum ve magnezyum içeren kayalardan geçtiğinde toplanır. Yumuşak su, daha yüksek bir sodyum içeriği ve küçük bir kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonuna sahip olan sudur.
Su sertliği nedir ve optimum sertlik değeri ne olmalıdır?
Suların sertlik sınıflandırılması için genel kurallar şunlardır: 0 ila 60 mg/L (litre başına miligram) kalsiyum karbonat içeriyorsa yumuşak olarak sınıflandırılır; 61 ila 120 mg/L ise orta derecede sert; 121-180 mg /L ise sert; ve 180 mg / L’ den fazla ise serttir.
Kireçli su kaynayınca içilir mi?
Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir. Su kokar ve kireç oluşur. İyi ve kaliteli bir su içilmek isteniyorsa musluk suyu ve kaynamış sudan uzak durulması gerekir.

Su neden sert olur?​

Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlar Kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır ve suda sertliğe neden olur. Yağmur Suları yeraltında ve yerüstünde ilerlerken kireçli topraktan geçtiklerinde kireci çözerler. Bunun sonucunda suya Ca+2 iyonları karışır.
Su kaynayınca temizlenir mi?
Çoğu zaman suyun kaynatılarak tüm bakterilerden arındırıldığı inancına kapılırız oysaki kaynamış su yalnızca bakterileri yok eder. Nitrat, ağır metaller gibi çoğu kirletici madde kaynatılarak sudan ayrılamaz. Bazı durumlarda kaynatma işlemi suyu azalttığı için kirletici maddelerin konsantrasyonunu arttırabilir.
Suyun sert olması nasıl anlaşılır?
Toplam derişimi 0,6 mmol/lt’den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt’den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.

Sert su neden yumuşatılır?​

Su Yumuşatma Sisteminin Çalışma Prensibi Su içi reçine dolu filtreden geçirilir. Suda bulunan sertlik iyonları sodyum iyonları ile yer değiştirir. Böylelikle su yumuşatılmış olur. Belli miktarda sert su, su yumuşatma filtrasyon sisteminden geçtikten sonra, reçine tanecikleri sertlik mineralleri ile kaplanır.
 

Benzer konular

Hangi iyon suyun sert olmasına sebep olur? Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlar Kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır ve suda sertliğe neden olur. Suyu yumuşatmak için ne yapılır? Geçici sert su, su arıtma tesisinde suya sönmüş kireç [Ca(OH)2] katıp metal karbonat çökeltisini...
Cevaplar
1
Görüntüleme
8
Sert su çeşitleri nelerdir? Buna göre sert su ikiye ayrılır. Biri bikarbonat tuzları ile magnezyumun fazlalığı geçici sertliği; yüksek orandaki magnezyum ve kalsiyumun klor, sülfat, nitrat, fosfat ve silikat tuzları ile buluştuğu su ise kalıcı sert su olarak tanımlanmaktadır. Su neden sert olur...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Suyun sert olduğu nasıl anlaşılır? Toplam derişimi 0,6 mmol/lt’den az olan sular yumuşak, 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert, 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert, 1,8 mmol/lt’den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır. Sert suları...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Suyun sert olmasına ne sebep olur? Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Bu iyonlar Kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır ve suda sertliğe neden olur. Yağmur Suları yeraltında ve yerüstünde ilerlerken kireçli topraktan geçtiklerinde kireci çözerler. Bunun sonucunda suya Ca+2 iyonları karışır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Geçici sertliğe neden olan iyonlar? Kalsiyum ve magnezyum karbonat ve bikarbonatlarından ileri gelen sertliktir. Buna karbonat sertliği de denilmektedir. Geçici sertlik, suyu kaynatmakla giderilebilir. Geçici sertliği oluşturan kalsiyum ve magnezyum bikarbonat tuzu, ısı ile ayrıştığında CaCO3 ve...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips