haberci
Meraklı Üye

TÜİK, Mayıs Ayında Yurt Dışı Üretici Fiyatlarında Yüzde 25,34 Artışı Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ait yurt dışı üretici fiyatları verilerini duyurdu. Buna göre, yurt dışı üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,40 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,34 ve son 12 aylık ortalamalara göre yüzde 26,15 yükseldi.
Sanayi Sektöründe Öne Çıkan Değişimler
Sanayinin madencilik ve taş ocakçılığı ile imalat sektörlerinde yaşanan yıllık değişimler dikkat çekici oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 22,08 artış yaşanırken, imalatta bu artış yüzde 25,40 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarındaki yıllık değişimler incelendiğinde ise ara mallarında yüzde 22,07, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 30,80, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 28,39, enerjide yüzde 0,40 ve sermaye mallarında yüzde 30,73 artış gözlendi.
Aylık Değişimlerdeki Durum
Sanayi sektöründeki aylık değişimler incelendiğinde ise madencilik ve taş ocakçılığı ile imalat sektörlerinde farklı oranlarda artışlar yaşandığı görüldü. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık artış yüzde 4,66 olurken, imalatta bu oran yüzde 2,36 olarak kaydedildi. Ana sanayi gruplarına bakıldığında ise ara mallarında yüzde 1,71, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 1,98, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,87, enerjide yüzde 3,53 ve sermaye mallarında yüzde 2,83 artış yaşandığı görüldü.