Son Konular

Yurtdisindan birisi dava acabilir mi?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Yurtdışından birisi dava açabilir mi?

Bir Türk vatandaşı ya da bir şirket yurtdışında bir kişiye dava açmak istiyorsa öncelikli o ülkenin usül hukukunu bilmesi gerekir. Bu anlamda avukat ve hukuk bürosu bulma süreci çok kritiktir. Her davanın bir uzman avukatı vardır. Türkiye'de dava açmak, hatta ihtarname göndermek için vekaletname şarttır.

Bir mahkemenin başka bir mahkemeden hukuki yardım talebinde bulunmasına ne denir?

Bir mahkemenin başka bir mahkemeden hukuki yardım talebinde bulunmasına ne denir?
Dava: Bir başkası(davalı) tarafından herhangi bir hakkı ihlal edilen, tehlikede olan veya kendisinden haksız bir talepte bulunulan kişinin(davacının) mahkemeden koruma istemek, hakkını geri kazanmak veya tehlikeyi savuşturmak amacıyla talepte bulunmasıdır.

Davacının açtığı dava ile karşı taraftan bir şeyin verilmesi yapılması veya yapılmamasının istendiği talep edildiği dava türü nedir?

Edim davası da denilen "eda davası", davacının belirli bir şeyin verilmesi, bir şeyin yapılması veya yapılmaması için açtığı davadır.

Yurt dışında suç işleyen Türk vatandaşı nerede yargılanır?

Yurtdışında İşlenen Suçlarda Yetkili Mahkeme Şüpheli veya sanığın Türkiye'de yerleşim yeri yoksa Türkiye'de en son adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Türk Avukatlar yurt dışında çalışabilir mi?

Başka bir ifadeyle bir Alman vatandaşı, Avrupa Birliği üyesi bütün ülkelerde avukatlık yapabilir. Hatta bu kişi Türkiye'den mezun olsa dahi, yine de pasaportu sayesinde Avrupa Birliği'nde avukatlık yapabilir. Ancak bir Türk vatandaşı Avrupa Birliği'nde ancak Avrupa Birliği vatandaşı olması halinde avukatlık yapabilir.

Ihtiyati tedbir kararında neler yer alır?

Madde 389- (1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı …

Dava veya işlerin hangi mahkemeye veya hukuk dairesine gönderildiğine ilişkin tutulan kayıt?

Tevzi bürosunca dava veya işlerin hangi mahkemeye gönderildiğine ilişkin tutulan kayıttır. Bu kayıt; sıra numarası, dağıtım yapılan mahkemenin adı, dosyanın esas numarası ile esas numarasının verildiği tarih ve saati, tarafların adı, soyadı veya unvanı ve davanın konusu sütunlarından oluşur.

Birleştirme talebi hangi mahkemeye yapılır?

1-) Davaların birleştirilmesi Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir.

Eda davası ne tür bir davadır?

MADDE 105- (1) Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Bir şey verme , yapmak ya da yapmama konu olabilir. Mesela bir para alacağının tahsili , taşınır davaları gibi.Sözleşmeye aykırılıktan kaynaklanan dava gibi.

Yurtdışından birisi dava açabilir mi?

Eğer bir Türk vatandaşı ya da bir Türk şirketi yurtdışında bir kişiye dava açmak istiyorsa, o ülkenin usül hukukunu bilmeleri ve o ülkede avukat veya hukuk bürosu bulmaları gerekir. Her ülkenin kendi yargı sistemine ve prosedürlerine göre dava açma kuralları bulunmaktadır. Türkiye'den yurtdışında dava açmak için genellikle o ülkedeki yerel bir avukatla çalışmak gerekebilir. Ayrıca, Türkiye'de dava açmak veya ihtarname göndermek için vekaletname almak da önemli bir adımdır.

Bir mahkemenin başka bir mahkemeden hukuki yardım talebinde bulunmasına "enternasyonal yardım talebi" veya "uluslararası hukuki yardım talebi" denir. Bu talep genellikle farklı ülkeler arasındaki hukuki iş birliğini sağlamak amacıyla yapılır. Örneğin, bir mahkeme yabancı ülkedeki bir davayla ilgili delil toplamaya veya tanık ifadesi alınmasına ihtiyaç duyabilir ve bu durumda hukuki yardım talebi gönderebilir.

Davacının açtığı dava ile karşı taraftan bir şeyin verilmesi, yapılması veya yapılmamasının istendiği talep edildiği dava türü nedir?

Bu dava türü, "eda davası" olarak bilinir. Eda davası, davacının belirli bir şeyin verilmesini, bir işin yapılmasını veya yapılmasının engellenmesini talep ettiği davadır. Diğer bir deyişle, davacı kişi karşı taraftan belirli bir eylemin yerine getirilmesini istemektedir. Eda davası genellikle maddi taleplerin karşılanması amacıyla açılan bir davada kullanılan bir terimdir.

Yurt dışında suç işleyen bir Türk vatandaşı, genellikle o ülkenin yargı sistemi tarafından yargılanır. Ancak Türkiye'de yerleşim yeri bulunmayan ve en son adresi Türkiye'de olan kişiler, hukuki işlemler için Türkiye'deki mahkemelere tabi olabilirler. Bu durumda, Türkiye'de adli işlemlerin yürütülmesi söz konusu olabilir.

Türk Avukatlar yurt dışında çalışabilir mi?

Türk avukatlar genellikle Türkiye'de baro üyesi olarak avukatlık yaparlar. Ancak, bir Türk vatandaşı Avrupa Birliği ülkelerinde avukatlık yapabilmesi için genellikle o ülkenin vatandaşı olması gerekmektedir. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan Türk avukatlar, çoğunlukla Türkiye'de avukatlık yapmaya devam ederler. Avrupa Birliği'nin serbest dolaşım hakkından faydalanarak Avrupa Birliği ülkelerinde avukatlık yapabilen Türk avukatlar da bulunmaktadır.

Ihtiyati tedbir kararı, belirli durumlarda hakkın korunması veya zararın önlenmesi amacıyla alınan acil ve geçici bir tedbirdir. Bu kararda genellikle tedbirin amacı, kapsamı, süresi ve uygulanma şekli gibi detaylar yer alır. Örneğin, bir malın haczinin önlenmesi veya belirli bir kişinin belirli bir alanın kullanımının kısıtlanması gibi durumlarda ihtiyati tedbir kararı alınabilir.

Dava veya işlerin hangi mahkemeye veya hukuk dairesine gönderildiğine ilişkin tutulan kayıt?

Bu kayıt genellikle "tevzi kaydı" olarak adlandırılır. Tevzi bürosu, dava veya işlerin hangi mahkemeye gönderildiğine ilişkin kayıtları tutar. Bu kayıtlar genellikle dosyanın sıra numarası, dağıtım yapılan mahkemenin adı, dosyanın esas numarası ve tarihleri, tarafların isimleri ve davanın konusu gibi bilgileri içerir. Bu kayıtlar, dosyanın hangi mahkemede işleme girdiğini belirlemek için önemli bir referans noktasıdır.

Davaların birleştirilmesi talebi genellikle ikinci davanın açıldığı mahkemeye yapılır. Birleştirme kararı da genellikle bu mahkeme tarafından verilir ve diğer mahkemeleri bağlar. Eğer davalar farklı yargı çevrelerinde bulunan aynı derecede olan mahkemelerde açılmışsa, birleştirme talebi ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birleştirme talebi, benzer konuları içeren farklı davalardaki işlemlerin kolaylaştırılması ve etkinliğin artırılması amacıyla yapılır.

Eda davası ne tür bir davadır?

Eda davası, mahkemeden davalının bir şeyi vermesini, yapmasını veya yapmamasını talep eden bir dava türüdür. Bu tür davalar genellikle belirli bir hak veya alacağın tahsili, sözleşmeye aykırılıktan kaynaklanan hakların korunması gibi konularda açılabilir. Eda davası, davacının belirli bir isteği yerine getirilmediği takdirde mahkeme kararıyla zorlanmasını sağlar ve genellikle maddi taleplerin karşılanmasına yönelik bir dava türü olarak kabul edilir.

Sahis sirketi olan biri baska yerde calisabilir mi?

Mutad disi hediye nedir?

1. Konular

1. 1.282.729
  2. Mesajlar

1. 1.683.413
  3. Kullanıcılar

1. 32.146
  4. Son üye

Geri
Üst Alt