Son Konular

Zaatar Turkcesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Credits
0

Zaatar Turkcesi nedir?


Arsuz kumu: Zahter (Za'atar)

Biberiye zahter mi?


Biberiye zahter mi?
efendim, zahter doğu akdeniz'e özgü bir kekik türünün arapça adıdır ki; bildiğimiz kekikten tatça pek farkı olmasa da, fiziken biraz değişiktir. bunun yaprakları ince, uzun, handiyse iğne yaprak diyebileceğimiz bir formdadır. tıpkısının aynısı bir biberiye şekli yani. sonuçta bir makidir bu; alt kısmı sert çalımsı.

Zahter tadı nasıl?


Zahter tadı nasıl?
Anavatanı Doğu Akdeniz ve Karadeniz'dir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.

Zaatar nasıl yapılır?


Zaatar Baharat Karışımı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Susamlar 1-2 dakika güzelce kavrulur.
- Daha sonra tüm malzemeler bir kapta güzelce karıştırılarak birleştirilir.
- Zeytin ve peynir çeşitleri gibi ürünlerle karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca zeytinyağı ile ıslatılarak ekmeklere de sürülebilir. Afiyet olsun.

Zahter acısı nasıl alınır?


Zahter acısı nasıl alınır?
*Salamura olarak elinizde yoksa eğer; Taze zahterlerin (dağ kekiği) yapraklarını ayıklayın, üzerine bir tutam tuz serpin. Acı suyunu almak için 2-3 dakika ovun ve yıkayın. *Nar ekşisi ve baharat oranını damak zevkinize göre sık sık tadarak ayarlayın. *Tercihen bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Kahvaltılık zahter içinde ne var?


Kahvaltılık zahter içinde ne var?
Kahvaltılık Zahter Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo kırık kudama (Leblebi kırığına denir)
- Yarım kilo karpuz çekirdeği.
- yarım kilo kavun çekirdeği.
- 750 gr merengiç
- 200 gr zahter(kekik)
- 200 gr kemmun.
- yarım kilo bulgur.
- 200 gr kişniş baharat.

Kilis Zahterinin içinde neler var?


Kahvaltılık Zahter İçerisinde Bulunan Malzemeler
- Nohut.
- Karpuz çekirdeği.
- Menengiç
- Kimyon.
- Sumak.
- Koruk tozu.
- Kavun çekirdeği.
- Kişniş

Zahter çayı ne işe yarar?


Zahter çayı ne işe yarar?
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.

Taze kekik acısı nasıl geçer?


Taze kekik acısı nasıl geçer?
Taze kekiklerin uçlardaki yeşil yaprakları kopartılır. Çok az tuz ile ovulup, yıkanıp acısı çıkarıldıktan sonra süzgeçte süzdürülür.
 
Zaatar, aslen Doğu Akdeniz ve Karadeniz'e özgü bir bitki olan kekik türünün Arapça adıdır. Yaprakları ince, uzun ve iğne yaprak şekline benzeyen bu bitkinin fiziksel yapısı biraz farklıdır. Zahter, kekikle çok benzer bir tada sahip olmasına rağmen keskin kokusu ve hafif acımsı tadıyla tanınır. Ülkemizin Gaziantep ve Antakya yörelerinde yetişen zahter meşhurdur. Genellikle salamura yöntemiyle acısı alınan zahter, taze yaprakları tuzla ovardıktan sonra yıkanarak hazırlanabilir.

Zaatar baharat karışımı genellikle susam, kekik, karpuz çekirdeği, kavun çekirdeği, kimyon, sumak gibi malzemelerle yapılır. Bu karışım zeytinyağı ile ıslatılarak ekmeklerde veya salatalarda kullanılabilir. Kahvaltılık zahter ise genellikle kırık kudama, karpuz çekirdeği, kavun çekirdeği, merengiç, kemmun, bulgur gibi malzemelerle hazırlanır.

Zahter çayı, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve vücuda enerji verirken yorgunluğu azaltabilir. Ayrıca grip, nezle gibi kış hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu söylenir.

Taze kekiğin acısını geçirmek için ise uçlarındaki yeşil yaprakları koparıp hafifçe tuzlayıp ovduktan sonra yıkayarak acısını alabilirsiniz. Bu şekilde taze kekiği kullanmadan önce acısını azaltabilirsiniz.
 

NBA All-Star Dunk Contest 2022 saat kacta?

Magnum dondurma kime ait?

  1. Konular

    1. 1.281.965
  2. Mesajlar

    1. 1.680.682
  3. Kullanıcılar

    1. 31.923
  4. Son üye

Geri
Üst Alt