<
Modoratör
Yeni Üye
Zarri kimdir?
Nef'i'nin ilk mahlası "zarri"dir. Bu mahlas "zararlı" manasına gelir. Daha sonra Erzurum defterdarı olan Müverrih Ali bey Zarri'nin şiirlerini görmüş, çok beğenmiş ve "sen zarri(zararlı) değil, ancak nefi(yararlı) olursun" demiş ve şairin adı Nef'i olarak kalmıştır.
Nefiyi kim öldürdü?
Nefiyi kim öldürdü?
Her ne kadar Nef'î padişah IV. Murat'a bu konuda söz verse de, kalemini durduramayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye kaleme aldı. Bu hicviyesinden ötürü, 1635 yılında, sarayın odunluğunda kementle boğularak öldürüldü. Sonra cesedi İstanbul boğazı'nda denize atılmıştır.
Nefi kimden etkilendi?
Nefi kimden etkilendi?
Nefi, "Sebk-i Hindi" akımından fazlaca etkilenmiştir. Şiirinde kullandığı hayal ögeleri, yabancı sözcükler onu bu akıma yaklaştırmaktadır. Bu demek değildir ki şair bu akımın temsilcisidir; bu akımın en önemli temsilcisi Şeyh Galip'tir.
Nefi kaside ustası mı?
kaside alanında gelişmiştir ve hiciv ustası olarak tanınır. osmanlı zamanının şairlerindendir. medreselerde arapça ve farsça eğitimi gördüğünden dile hakimdir. mahlasını, gelibolulu mustafa âli vermiştir.
Damdan dama atlarken ölen şâir kimdir?
Damdan dama atlarken ölen şâir kimdir?
Nedîm, (Osmanlı Türkçesi: نديم) (d. 1681, İstanbul – ö. 30 Ekim 1730, İstanbul) Divan edebiyatı'nın en meşhur isimlerinden şâir.
Nefi ne zaman öldü?
Nefi ne zaman öldü?
27 Ocak 1635Nef'î / Ölüm tarihi
Nefi kimdir Edebi Kişiliği?
Aslı adı Ömer olan sanatçı, Erzurum'da 1570'de doğmuş, İstanbul'a gelmiş ve burada 1635'te hicivlerinden dolayı Sadrazam Bayram Paşa'nın emriyle öldürülmüştür. İstanbul'da padişah ve vezirlere yazdığı kasidelerle tanınmıştır. Divan şiirinin kaside alanında başarılı olmuş ve bu türde üstat, kabul edilmiştir.
Nedim Hangi akım?
Nedim Hangi akım?
18.yüzyıl şairlerinden olan Nedim, Lale Devri'nin şairi olarak bilinir. Eserlerinde aşk, içki, zevk ve sefayı işler. "Mahallileşme akımı"nın önderi olan şairin Halk edebiyatından da etkilendiği bilinmektedir.