- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.689
- Meslek
- Webmaster
Zekât ve fitre (fıtır sadakası) verirken niyet etmek, bu ibadetlerin geçerli olması için temel şartlardan biridir. Niyetin asıl yeri kalp olmakla birlikte, dil ile ifade edilmesi de tavsiye edilir. İşte zekât ve fitre verirken nasıl niyet edileceğine dair bilgiler:
Genel Esaslar:
Zekâtınızı verirken şu şekillerde niyet edebilirsiniz:
Ramazan ayına mahsus olan fıtır sadakasını verirken şu şekillerde niyet edilebilir:
Zekât veya fitre bir vekil (bir kişi veya kurum) aracılığıyla verilecekse, malı vekile teslim ederken "Bunu zekât/fitre olarak vermeye niyet ettim" denilmesi ve vekilin de bu malı fakire ulaştırırken "Falancanın zekâtı/fitresidir" diye niyet etmesi uygundur. Asıl mal sahibinin niyeti esastır.
Önemli Notlar:
Niyetin Esasları:
Zekât Verirken Niyet:
Genel Esaslar:
- Kalben Niyet: Her iki ibadet için de niyetin esas yeri kalptir. Kişinin içinden, verdiği malın zekât veya fitre olduğunu geçirmesi ve bunu Allah rızası için yaptığını bilmesi gerekir.
- Belirginlik: Niyetin, verilen şeyin zekât mı, fitre mi, yoksa başka bir sadaka mı olduğunu belirtecek şekilde net olması önemlidir.
- Zamanlama: Niyet, malı ayırırken, vekile teslim ederken veya doğrudan fakire verirken yapılabilir. En uygunu, mal fakire verilirken niyetin mevcut olmasıdır.
- Allah Rızası: Her ibadette olduğu gibi, zekât ve fitrede de temel amaç Allah'ın rızasını kazanmak olmalıdır.
Zekâtınızı verirken şu şekillerde niyet edebilirsiniz:
- Kalben: "Bu malın zekâtıdır" veya "Allah rızası için zekâtımı veriyorum" diye içinden geçirmek.
- Dil ile (isteğe bağlı, kalpteki niyeti pekiştirmek için):
- "Niyet ettim Allah rızası için zekâtımı vermeye."
- "Bu malın zekâtını vermeye niyet ettim."
- Eğer bir başkası adına vekil olarak veriliyorsa: "Falanca kişinin zekâtını Allah rızası için vermeye niyet ettim."
Ramazan ayına mahsus olan fıtır sadakasını verirken şu şekillerde niyet edilebilir:
- Kalben: "Bu senenin fitresidir" veya "Allah rızası için fıtır sadakamı veriyorum" diye içinden geçirmek.
- Dil ile (isteğe bağlı, kalpteki niyeti pekiştirmek için):
- "Niyet ettim Allah rızası için fıtır sadakamı vermeye."
- "Bu senenin fitresini vermeye niyet ettim."
- Kişi, bakmakla yükümlü olduğu kişiler (eşi, çocukları vb.) adına fitre veriyorsa, niyetinde bunu belirtebilir: "Niyet ettim Allah rızası için kendimin ve bakmakla yükümlü olduğum ailemin fıtır sadakasını vermeye." veya her biri için ayrı ayrı niyet edebilir.
Zekât veya fitre bir vekil (bir kişi veya kurum) aracılığıyla verilecekse, malı vekile teslim ederken "Bunu zekât/fitre olarak vermeye niyet ettim" denilmesi ve vekilin de bu malı fakire ulaştırırken "Falancanın zekâtı/fitresidir" diye niyet etmesi uygundur. Asıl mal sahibinin niyeti esastır.
Önemli Notlar:
- Niyetsiz verilen bir mal, zekât veya fitre yerine geçmez; genel bir sadaka olur.
- Niyetin dil ile söylenmesi şart olmasa da, kalpteki niyeti teyit etmesi ve ibadet bilincini artırması açısından güzel görülmüştür.
- Verilen malın zekât veya fitre olduğu fakire söylenmek zorunda değildir. Önemli olan verenin niyetidir.
Niyetin Esasları:
- Kalben Niyet: Niyetin asıl yeri kalptir. Zekât veya fitre verirken, bu ibadeti Allah rızası için yerine getirdiğinizi kalben bilmeniz ve buna yönelmeniz yeterlidir.
- İhlas (Samimiyet): Yapılan ibadetin sadece Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla yapılması, gösterişten ve dünyevi beklentilerden uzak olması esastır.
- Ne Verdiğinin Bilincinde Olmak: Verdiğiniz malın veya paranın zekât mı yoksa fitre mi olduğunun bilincinde olmanız niyetin bir parçasıdır.
Zekât Verirken Niyet:
- Zekâtınızı ayırırken veya doğrudan fakire verirken kalben "Allah rızası için zekâtımı vermeye niyet ettim" demeniz yeterlidir.
- Dil ile söylemek şart olmamakla birlikte, niyetinizi pekiştirmek amacıyla şu şekilde ifade edebilirsiniz:
- "Niyet ettim Allah rızası için malımın zekâtını vermeye."
- "Ya Rabbi, rızan için bu zekâtı kabul eyle."
- Zekâtı vekil aracılığıyla gönderiyorsanız, vekile bu paranın zekât olduğunu belirtmeniz ve vekilin de bunu zekât olarak vermesi önemlidir. Siz parayı vekile verirken zekât niyeti taşımanız esastır.
- Fitre verirken de kalben "Allah rızası için fıtır sadakamı vermeye niyet ettim" demeniz yeterlidir.
- Dil ile ifade etmek isterseniz:
- "Niyet ettim Allah rızası için kendi fıtır sadakamı vermeye."
- Eğer bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler adına veriyorsanız (eş, ergenliğe girmemiş çocuklar vb.), onlar için de ayrı ayrı veya topluca niyet edebilirsiniz:
- "Niyet ettim Allah rızası için kendimin ve bakmakla yükümlü olduğum aile fertlerimin fıtır sadakasını vermeye."
- "Niyet ettim Allah rızası için çocuğum/eşim [isim] adına fıtır sadakasını vermeye."
- Niyetin Zamanı: Hanefi mezhebine göre, zekât için niyetin, malı ayırırken veya fakire verirken yapılması gerekir. Diğer bazı mezheplerde malı ayırırken niyet etmek de yeterli görülmüştür. Fitre için de benzer şekilde, verirken niyet edilmesi esastır.
- Verilen Kişiye Söylemek Gerekir mi? Zekât veya fitre verdiğiniz kişiye bunun zekât veya fitre olduğunu söylemeniz şart değildir. Hatta bazı durumlarda, karşı tarafın incinmemesi için söylenmemesi daha uygun görülmüştür. Önemli olan sizin Allah katında niyetinizin ne olduğudur.
- Niyetsiz Verilen Sadaka: Eğer bir mal veya para, zekât veya fitre niyeti olmaksızın bir fakire verilirse, bu genel bir sadaka olur, zekât veya fitre yerine geçmez. Ancak bazı alimlere göre, mal fakirin elindeyken ve henüz harcanmamışken zekâta veya fitreye niyet edilebilir. Fakat en doğru olanı, verirken veya ayırırken niyet etmektir.