Modoratör
Yeni Üye
Zeytin ne zamandan beri var?
Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Nuh Peygamber'den, Antik Yunan'a, Mısırlılardan, Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir.
Zeytini ilk kim icat etti?
4000'lerde, Samiler tarafından. Yani zeytini ilk kim buldu? Samiler… Önce törenlerde kullanılmış, yemekler yapılmış, ateşe atılıp ısınılmış, sonra da vücutlarını temizlemek için kullanmışlar.
Zeytinyağı ilk olarak ne için üretilmiştir?
Zeytinyağı ilk olarak ne için üretilmiştir?
Zeytinyağı insanlığın çok eski dönemlerinden beri beslenme ve bunun yanında daha birçok alanda kullanılmıştır. Özellikle insan sağlığına olan faydası hem gıda olarak tüketiminde hem de gerek modern tıp içerisinde gerek eski dönemlerde bitkisel ilaçların yapımında birçok fayda sağlamıştır.
Zeytinlikler neden kesiliyor?
Zeytinlikler neden kesiliyor?
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair karar tepkilere neden oldu. Karara göre, elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası zeytin ağaçları ile aynı yere rastlarsa, zeytinlikler şirket tarafından kesilebilecek.
Zeytinler neden kesiliyor?
Zeytin ağaçları birçok nedenle kesiliyordu; örneğin, imara açılan alanlar, otoyollar ve altyapı çalışmaları ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yok edilmesine neden olan faaliyetler arasındaydı. Mesela, Bursa-İzmir otoyolu için bugüne kadar 200 bin zeytin ağacı kesilmiş.
Zeytinyağı ilk ne için kullanılmıştır?
Zeytinyağı ilk nerede kullanılır?
Zeytinyağı ilk nerede kullanılır?
Ayakla ezilip ve daha sonra sıcak su yardımıyla yağının alınması zeytinyağını elde etmekte kullanılan ilk yöntemdir. Bu yöntemle zeytinyağını üretmek için kurulan ve bilinen en eski tesis, M.Ö.6. Yüzyıla ait İzmir'in Urla ilçesinin yakında bulunan antik Klazomenika kentinde yapılan kazı çalışmalarında bulunmuştur.
Zeytinyağının özellikleri nelerdir?
Zeytinyağının özellikleri nelerdir?
Zeytinyağının Özellikleri Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.