- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.689
- Meslek
- Webmaster
Zikir, Allah'ı anmak demektir ve İslam'da çok önemli bir ibadettir. Zikre başlarken özel, kalıplaşmış bir niyet cümlesi zorunlu olmasa da, yapılan işin bilincinde olmak ve Allah rızasını gözetmek esastır.
Zikre Niyet Etmenin Temel Unsurları:
Çoğu alime göre, zikir için dil ile ayrıca bir niyet cümlesi kurmak şart değildir. Kalpteki niyet yeterlidir. Ancak bazı kişiler, niyetlerini daha belirgin hale getirmek ve kalplerindeki niyeti pekiştirmek amacıyla dil ile de ifade etmeyi tercih edebilirler. Bu durumda, kısa ve samimi ifadeler kullanılabilir.
Örnek Niyet İfadeleri (Dil ile Söylenecekse):
Özetle Zikre Niyet Şöyle Olmalıdır:
Zikre Niyet Etmenin Temel Unsurları:
- Kalben Niyet: Niyetin asıl yeri kalptir. Zikretmeye başlarken kalben Allah'ı anmaya, O'nun rızasını kazanmaya ve O'na yakınlaşmaya niyet etmek yeterlidir. Ne yaptığınızın ve kimin için yaptığınızın bilincinde olmanız önemlidir.
- İhlas (Samimiyet): Niyetin en önemli unsuru ihlastır. Zikri sadece ve sadece Allah rızası için yapmak, gösterişten, dünyevi beklentilerden veya başkalarının takdirini kazanma arzusundan uzak durmak gerekir.
- Ne Yaptığının Bilincinde Olmak: Hangi zikri (tesbih, tehlil, tahmid, tekbir, salavat vb.) yapacağınızı ve bunun Allah'ı anmak olduğunu bilmek niyetin bir parçasıdır.
- Allah Rızasını Gözetmek: "Allah'ım, Senin rızan için, Seni anmak, Sana zikretmek istiyorum" gibi bir düşünce ve his kalpte bulunmalıdır.
Çoğu alime göre, zikir için dil ile ayrıca bir niyet cümlesi kurmak şart değildir. Kalpteki niyet yeterlidir. Ancak bazı kişiler, niyetlerini daha belirgin hale getirmek ve kalplerindeki niyeti pekiştirmek amacıyla dil ile de ifade etmeyi tercih edebilirler. Bu durumda, kısa ve samimi ifadeler kullanılabilir.
Örnek Niyet İfadeleri (Dil ile Söylenecekse):
- "Niyet ettim Allah rızası için zikretmeye."
- "Ya Rabbi, Senin rızan için dilimi ve kalbimi zikrinle meşgul etmeye niyet ettim."
- "Niyet ettim Allah rızası için Sübhanallah (veya hangi zikri yapıyorsa o) demeye."
- "Allah'ım, rızan için Seni anmak istiyorum."
Özetle Zikre Niyet Şöyle Olmalıdır:
- Temel Amaç: Allah'ı anmak ve O'nun rızasını kazanmak.
- Yer: Kalp.
- En Önemli Unsur: İhlas (samimiyet).
- Dil ile Söylemek: Şart değil, ancak yapılabilir.
- Ne Yapılacağının Bilinci: Hangi zikirlerin çekileceğinin farkında olmak.