Son Konular

Zikre Nasıl Niyet Edilir?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
1.689
Meslek
Webmaster
Zikir, Allah'ı anmak demektir ve İslam'da çok önemli bir ibadettir. Zikre başlarken özel, kalıplaşmış bir niyet cümlesi zorunlu olmasa da, yapılan işin bilincinde olmak ve Allah rızasını gözetmek esastır.

Zikre Niyet Etmenin Temel Unsurları:

1. Kalben Niyet: Niyetin asıl yeri kalptir. Zikretmeye başlarken kalben Allah'ı anmaya, O'nun rızasını kazanmaya ve O'na yakınlaşmaya niyet etmek yeterlidir. Ne yaptığınızın ve kimin için yaptığınızın bilincinde olmanız önemlidir.
  2. İhlas (Samimiyet): Niyetin en önemli unsuru ihlastır. Zikri sadece ve sadece Allah rızası için yapmak, gösterişten, dünyevi beklentilerden veya başkalarının takdirini kazanma arzusundan uzak durmak gerekir.
  3. Ne Yaptığının Bilincinde Olmak: Hangi zikri (tesbih, tehlil, tahmid, tekbir, salavat vb.) yapacağınızı ve bunun Allah'ı anmak olduğunu bilmek niyetin bir parçasıdır.
  4. Allah Rızasını Gözetmek: "Allah'ım, Senin rızan için, Seni anmak, Sana zikretmek istiyorum" gibi bir düşünce ve his kalpte bulunmalıdır.
Dil ile Niyet Etmek Şart mıdır?

Çoğu alime göre, zikir için dil ile ayrıca bir niyet cümlesi kurmak şart değildir. Kalpteki niyet yeterlidir. Ancak bazı kişiler, niyetlerini daha belirgin hale getirmek ve kalplerindeki niyeti pekiştirmek amacıyla dil ile de ifade etmeyi tercih edebilirler. Bu durumda, kısa ve samimi ifadeler kullanılabilir.

Örnek Niyet İfadeleri (Dil ile Söylenecekse):

• "Niyet ettim Allah rızası için zikretmeye."
  • "Ya Rabbi, Senin rızan için dilimi ve kalbimi zikrinle meşgul etmeye niyet ettim."
  • "Niyet ettim Allah rızası için Sübhanallah (veya hangi zikri yapıyorsa o) demeye."
  • "Allah'ım, rızan için Seni anmak istiyorum."
Bu ifadeler sadece birer örnektir ve kişiden kişiye değişebilir. Önemli olan, kalpteki samimi yöneliştir.

Özetle Zikre Niyet Şöyle Olmalıdır:

• Temel Amaç: Allah'ı anmak ve O'nun rızasını kazanmak.
  • Yer: Kalp.
  • En Önemli Unsur: İhlas (samimiyet).
  • Dil ile Söylemek: Şart değil, ancak yapılabilir.
  • Ne Yapılacağının Bilinci: Hangi zikirlerin çekileceğinin farkında olmak.
Zikrinizin makbul olması için niyetinizin halis olmasına, zikir esnasında anlamını düşünmeye ve huşu içinde olmaya gayret etmeniz tavsiye edilir.

Zikre niyet etmek, Allah'ı anmak ve O'nun rızasını kazanmak amacıyla bilinçli bir şekilde yapılan bir ibadettir. İslam dininde zikir çok önemli bir yer tutar ve niyetin bu ibadeti daha anlamlı kılmasının yanı sıra ibadetin doğru bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.

Zikre niyet etmenin temel unsurlarını daha detaylı bir şekilde ele almak gerekirse:

1. Kalben niyet: Niyetin asıl yeri kalptir. Zikir ibadetine başlarken kalben Allah'ı anmaya, O'nun rızasını kazanmaya ve O'na yakınlaşmaya niyet etmek önemlidir.

2. İhlas (Samimiyet): Niyetin en önemli unsuru olan ihlas, zikri sadece ve sadece Allah rızası için yapmayı gerektirir. Gösterişten, dünyevi beklentilerden ve başkalarının takdirini kazanma arzusundan uzak durulmalıdır.

3. Ne yaptığının bilincinde olmak: Hangi zikri yapacağınızı ve bunun Allah'ı anmak olduğunu bilmek niyetin bir parçasıdır.

4. Allah rızasını gözetmek: Zikir sırasında kalpte, "Allah'ım, Senin rızan için, Seni anmak, Sana zikretmek istiyorum" gibi bir düşünce ve his olmalıdır.

Dil ile niyet etmek ise çoğu alime göre zikir için zorunlu bir şart değildir. Kalpteki niyet yeterlidir. Ancak bazı kişiler niyetlerini daha belirgin hale getirmek amacıyla dil ile de ifade etmeyi tercih edebilirler. Bu durumda kısa ve samimi ifadeler kullanılabilir.

Örnek niyet ifadeleri şunlar olabilir:
- "Niyet ettim Allah rızası için zikretmeye."
- "Ya Rabbi, Senin rızan için dilimi ve kalbimi zikrinle meşgul etmeye niyet ettim."
- "Niyet ettim Allah rızası için Sübhanallah demeye."
- "Allah'ım, rızan için Seni anmak istiyorum."

Sonuç olarak, zikre niyet etmek için temel amaç Allah'ı anmak ve O'nun rızasını kazanmaktır. İhlas önemli bir unsurdur ve zikir esnasında anlamını düşünmek, huşu içinde olmak da önerilir. Kalpten gelen samimi niyetlerle yapılan zikir, insanın ruhsal zenginliğine katkıda bulunabilir.

Umreye Gidince Günahlar Silinir Mi?

Zilhicce Namazı Nasıl Niyet Edilir?

1. Konular

1. 1.280.413
  2. Mesajlar

1. 1.676.998
  3. Kullanıcılar

1. 31.646
  4. Son üye

Geri
Üst Alt