Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Ziya Gökalp hangi kavramı geliştirerek?
Ziay Gökalp Fikir ve Düşünceleri Türk toplumun sosyoloijyle tanışmasına ve II. Meşrutiyet’ten itibaren Türkçülük akımının doğuşuna öncülük etmiştir. Aynı zamanda çok farklı konular üzerinde düşünen ve düşüncelerini yazıya döken bir entelektüeldir.Sosyoloji hangi devrimde?
Sosyoloji hangi devrimde?Endüstri Devrimi, Fransız Devrimi, Sosyoloji, 19. Yüzyıl. Sosyoloji, başka birçok disiplinde görülmeyecek bir biçimde kendi doğuş bağlamını konu edinen bir bilimdir. Sosyolojinin bir bilim olarak ortaya çıktığı zaman/mekân ile toplumsal şartlar, sosyoloji disiplini için aynı zamanda bir çalışma alanıdır.
Ziya Gökalp e göre toplumların geçirdiği aşamalar nelerdir?
Ziya Gökalp e göre toplumların geçirdiği aşamalar nelerdir?Türk toplumunu da evrimci bakış açısına göre inceleyen Gökalp, tarihsel aşamalarda üç evre belirler: 1- İslam’dan önce Türkler (kavim devri), 2- İslam’da Türkler (ümmet devri), 3- Modern Türkiye (millet devri).
Hukuk Sosyolojisi Sosyolojinin alt dalı mıdır?
Hukuk sosyolojisi, sosyoloji boyutuyla hukuk eksenli araştırmalar yapan bir bilim dalıdır. Hukuk çok boyutlu bir olgu, bir kurumdur.Kimdir ilk defa sosyolojidir?
Kimdir ilk defa sosyolojidir?Franosız Saint Simon, sosyolojiden 19. yy.’daki olayları açıklamak için yararlanmış; yine bir Fransız, Auguste Comte ise 1839 yılında yazdığı kitapta ilk defa “Sosyoloji” terimini kullanmıştır. Sosyoloji, “society” (toplum/topluluk) ve “logy” (loji/bilim) kelimelerinin birleşiminden “toplumbilim” olarak üretilmiştir.
Sosyolojinin tanınması, İngiliz Herbert Spencer tarafından sağlanmıştır.?
Sosyolojinin tanınması, İngiliz Herbert Spencer tarafından sağlanmıştır.?Sosyoloji, “society” (toplum/topluluk) ve “logy” (loji/bilim) kelimelerinin birleşiminden “toplumbilim” olarak üretilmiştir. Ama yine de sosyolojinin tanınması İngiliz Herbert Spencer tarafından sağlanmıştır. Bu yönüyle sosyoloji “en genç bilim dalı” ünvanına sahiptir.
Aydınlanma düşüncesinin dayandığı ilkeleri içeren yeni toplumsal örgütlenme- ler yaratılmasını sağlayan siyasal devrimler, sosyolojinin ortaya çıkışında en önem- li etkenlerden biri olmuştur.