- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.689
- Meslek
- Webmaster
Zuhr-i âhir namazı, Cuma namazının sahih olmaması ihtimaline binaen, ihtiyaten kılınan dört rekâtlık bir nafile namazdır. Özellikle Cuma namazının şartlarının tam olarak yerine gelip gelmediği konusunda şüphe bulunan yerlerde veya durumlarda bazı alimler tarafından kılınması tavsiye edilmiştir.
Zuhr-i âhir namazına niyet ederken, bu namazın ihtiyatî (önlem amaçlı) bir öğle namazı olduğu bilinciyle niyet etmek önemlidir.
Zuhr-i Âhir Namazına Niyet Etme Şekilleri:
Niyetin asıl yeri kalp olmakla birlikte, dil ile de ifade edilmesi niyetin pekişmesine yardımcı olabilir. İşte Zuhr-i âhir namazına niyet ederken kullanılabilecek bazı ifadeler:
Zuhr-i âhir namazına niyet ederken, "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de henüz kılamadığım son öğle namazının farzına (Zuhr-i âhire)" şeklinde niyet etmek en uygun ve kapsamlı olanıdır. Bu niyet, hem namazın ihtiyatî mahiyetini hem de eğer Cuma sahih olmamışsa öğle namazının farzının yerine geçmesi amacını ifade eder. Eğer Cuma namazınız sahih olmuşsa, kıldığınız bu namaz nafile bir ibadet olarak Allah katında değer bulacaktır.
Zuhr-i âhir namazına niyet ederken, bu namazın ihtiyatî (önlem amaçlı) bir öğle namazı olduğu bilinciyle niyet etmek önemlidir.
Zuhr-i Âhir Namazına Niyet Etme Şekilleri:
Niyetin asıl yeri kalp olmakla birlikte, dil ile de ifade edilmesi niyetin pekişmesine yardımcı olabilir. İşte Zuhr-i âhir namazına niyet ederken kullanılabilecek bazı ifadeler:
- En Yaygın ve Kapsamlı Niyet:
- "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de henüz kılamadığım son öğle namazının farzına (Zuhr-i âhire)."
- Bu niyet, eğer o günkü Cuma namazı bir sebeple kabul olmamışsa, onun yerine geçmesi umulan öğle namazının farzına niyet edilmiş olur. Eğer Cuma namazı kabul olmuşsa, kılınan bu namaz nafile bir namaz yerine geçer.
- Daha Kısa Bir Niyet:
- "Niyet ettim Allah rızası için Zuhr-i âhir namazını kılmaya."
- Bu niyet de geçerlidir, çünkü "Zuhr-i âhir" ifadesi zaten "son öğle namazı" anlamına gelir ve bu namazın kılınış amacını içinde barındırır.
- İhtiyatı Vurgulayan Niyet:
- "Niyet ettim Allah rızası için, üzerimden sakıt olmayan (düşmeyen) son öğle namazını kılmaya."
- Kalben Yapılması Esastır: Dil ile söylenen niyetin kalben de tasdik edilmesi gerekir. Asıl olan kalpteki niyettir.
- Allah Rızası: Her ibadette olduğu gibi, bu namazda da niyetin sadece Allah rızası için olması şarttır.
- Namazın Mahiyetini Bilmek: Kılınan namazın, Cuma namazının geçerli olmaması ihtimaline karşı kılınan bir öğle namazı olduğunun bilincinde olmak önemlidir.
- "Farzına" Demek: Niyette "öğle namazının farzına" denilmesi, eğer Cuma geçerli olmamışsa o günkü öğle namazının farzının yerine geçmesi amacını taşır.
Zuhr-i âhir namazına niyet ederken, "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de henüz kılamadığım son öğle namazının farzına (Zuhr-i âhire)" şeklinde niyet etmek en uygun ve kapsamlı olanıdır. Bu niyet, hem namazın ihtiyatî mahiyetini hem de eğer Cuma sahih olmamışsa öğle namazının farzının yerine geçmesi amacını ifade eder. Eğer Cuma namazınız sahih olmuşsa, kıldığınız bu namaz nafile bir ibadet olarak Allah katında değer bulacaktır.