1 basamak kaç cm olmalı?
Merdivenler Ana Merdiven ve Yardımcı Merdiven olmak üzere 2 guruba ayrılıyor. Ana merdivenlerin basamak genişlikleri standart olarak 25 ve 28 cm arasında olmalıdır. Rıht yükseklikleri ise yine standart olarak 17 ve 18 cm arasında olmalıdır.Rıht yüksekliği 20 olur mu?
Rıht yüksekliği 20 olur mu?Mimari projelerin çoğunda 13-14 basamak arası ancak sığacak boşluklar tayin edilmektedir. Bu durum karşısında merdiven rıht yükseklikleri genel olarak 20 cm ve üstü çıkmaktadır. Bu yükseklik biraz fazla olmakla birlikte tek kat kullanımlarında çok sorun teşkil etmeyebilir.
Kaç basamakta bir ara sahanlık olmalı?
Merdiven tanziminde en çok 18 rıhtan sonra ara sahanlık bırakılacaktır. İmar Kanunu ile imar planı ve bu Yönetmelik hükümlerine göre korunması mümkün olan binalarda kat ilavesi halinde, mevcut merdivenler bu madde hükümlerine uymadığı takdirde, bu konuda yapılacak işlemi saptamaya ilgili belediyesi yetkilidir.Merdiven hesabı nasıl yapılır?
Merdiven hesabı nasıl yapılır?En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir.
Bu genişlik bir kişinin inip çıktığı, yani sirkülasyon yoğunluğu 1 olan, merdivenlerde en az 70 cm. olmalı; her insan için buna 50 cm. eklenmelidir. Örneğin: Yoğunluğu 2 olan merdiven 120 cm, 3 olan merdiven 170 cm olmalıdır. Konutlardaki merdivenlerde eşyanın geçebilmesi için faydalı genişlik en az 90 cm. alınmalıdır.
Rıht mesafesi nedir?
Rıht mesafesi nedir?Yani bir İnsanin yürüyüs halindeki adim uzunlugu 63 cm.dir. Bu uzunluk tabii ki Merdiven çıkılırken kısalıyor. Bir insan 10 santimetre yukarı çıktığı taktirde, yatay olarak geri bıraktığı adım uzunluğu 43 santimetredir. ( 18 cm.lik Rıht yüksekliğinde adim uzunlugu 27 santimetre olmalı).