Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz; kemik kütlesindeki azalma ve kemik mikro mimarisindeki bozulma sonucu ortaya çıkan kemik kırılganlığındaki artıştır. Kırık ortaya çıkıncaya kadar osteoporoz sessiz seyreder. Liv HospitalOrtopedi ve Travmatoloji Eksperi Prof. Dr. Çağatay Öztürk kemik erimesini durdurmanın yollarını anlattı.
Osteoporoz vücutta en çok omurgayı tesirler. Osteoporotik kemiklerdeki kırıklar sıklıkla omurga, kalça ve el bileğini içerir. Kalça ve el bileğindeki osteoporotik kırıkların bilakis omurgadaki kırıklar sıklıkla düşme yahut travma ile bağlantılı değildir. Vücutta sessizce ilerleyen ve kırık oluşmadığı sürece belirti vermeyen osteoporoz hastalarının yalnızca yüzde 30’u klinik şikayetler ile belirlenirken, geri kalan kısmın birçok rastlantısal olarak saptanır. Marazın yaygın bulguları ise bel ve sırt ağrıları, uzunlukta kısalma, omurgada kırık, sırtta kamburlaşma olarak ortaya çıkar.
Süt ve süt eserleri tüketin
Daha az kemik dokusuna sahip oldukları için hatunların erkeklere nazaran osteoporoza yakalanma riski daha yüksektir. Milletlerarası Osteoporoz Vakfı datalarına nazaran yerkürede 200 milyon hatunun ortak derdi olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki bayanların üçte biri, 80 yaşlarındaki bayanların ise üçte ikisinde görülüyor.
Hakikat beslenme ile osteoporozun önüne geçmek mümkün
Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından varlıklı olan besinlerin kemik yapısını güçlendirmeye yarar sağladığını üzere bu besinler kemik sıhhati için en kıymetli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle kemik erimesinden koruyan en kıymetli besinler de süt ve süt eserleridir. Peynir ve vesair süt eserleri kalsiyum bakımından varlıklı içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren besinler ve tahıl bakımından güçlü besinler de kemik erimesini korumak için tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kemik erimesini durdurmanın 10 yolu
1. Yüksek orantıda kalsiyum ve magnezyum içeren Her gün D vitamini kaynağı A, E ve C vitaminleri bakımından güçlü olan ve bol ölçüde kalsiyum içeren brokoli, marul üzere yeşil sebzeler tüketin.
6. Kalsiyum ve D vitamini deposu süt için.
7. Haftada iki gün kalsiyum bakımından varlıklı olan istiridye, karides üzere deniz eserlerini tüketin.
8. Kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri azaltıcı tesiri bulunan üzüm çekirdeği özütü tüketin.
9. Sigara ve alkolden uzak durun.
10. İdrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerdeki kalsiyum ölçüsünü azaltan tuzu azaltın.
Osteoporoz vücutta en çok omurgayı tesirler. Osteoporotik kemiklerdeki kırıklar sıklıkla omurga, kalça ve el bileğini içerir. Kalça ve el bileğindeki osteoporotik kırıkların bilakis omurgadaki kırıklar sıklıkla düşme yahut travma ile bağlantılı değildir. Vücutta sessizce ilerleyen ve kırık oluşmadığı sürece belirti vermeyen osteoporoz hastalarının yalnızca yüzde 30’u klinik şikayetler ile belirlenirken, geri kalan kısmın birçok rastlantısal olarak saptanır. Marazın yaygın bulguları ise bel ve sırt ağrıları, uzunlukta kısalma, omurgada kırık, sırtta kamburlaşma olarak ortaya çıkar.
Süt ve süt eserleri tüketin
Daha az kemik dokusuna sahip oldukları için hatunların erkeklere nazaran osteoporoza yakalanma riski daha yüksektir. Milletlerarası Osteoporoz Vakfı datalarına nazaran yerkürede 200 milyon hatunun ortak derdi olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki bayanların üçte biri, 80 yaşlarındaki bayanların ise üçte ikisinde görülüyor.
Hakikat beslenme ile osteoporozun önüne geçmek mümkün
Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından varlıklı olan besinlerin kemik yapısını güçlendirmeye yarar sağladığını üzere bu besinler kemik sıhhati için en kıymetli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle kemik erimesinden koruyan en kıymetli besinler de süt ve süt eserleridir. Peynir ve vesair süt eserleri kalsiyum bakımından varlıklı içeriğe sahiptir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren besinler ve tahıl bakımından güçlü besinler de kemik erimesini korumak için tüketilmesi gereken besinlerdir.
Kemik erimesini durdurmanın 10 yolu
1. Yüksek orantıda kalsiyum ve magnezyum içeren Her gün D vitamini kaynağı A, E ve C vitaminleri bakımından güçlü olan ve bol ölçüde kalsiyum içeren brokoli, marul üzere yeşil sebzeler tüketin.
6. Kalsiyum ve D vitamini deposu süt için.
7. Haftada iki gün kalsiyum bakımından varlıklı olan istiridye, karides üzere deniz eserlerini tüketin.
8. Kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri azaltıcı tesiri bulunan üzüm çekirdeği özütü tüketin.
9. Sigara ve alkolden uzak durun.
10. İdrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerdeki kalsiyum ölçüsünü azaltan tuzu azaltın.