Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

16 yuzyilda yasamis sairler kimlerdir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Modoratör

16 yüzyılda yaşamış şairler kimlerdir?​

FUZULİ (?-1556)

16 yüzyılda yaşayan Türk edebiyatının en büyük şairi kimdir?​

16 yüzyılda yaşayan Türk edebiyatının en büyük şairi kimdir?
Türkçe Dîvânı yanında Şem’ ü Pervâne, Edirne Şehrengîzi, Letâif gibi eserleri de vardır. Fuzûlî (1483?-1556): Bağdad doğumlu olup, 16. yüzyılın en büyük şairi kabul edilmektedir. Şiirlerinde Azerbaycan Türkçesinin özellikleri görülür.

16 yüzyılda yaşamış Asıl adı Mehmet olan şair kimdir?​

16 yüzyılda yaşamış Asıl adı Mehmet olan şair kimdir?
Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen Mecdî’nin Edirne’de doğduğu konusunda ondan bahseden bütün kaynaklar birleşmektedir. Asıl adı Mehmed olan şâirin mahlası Mecdî’dir.

Nedim hangi yüzyılda?​

17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadı. Asıl adı “Ahmed” olan Nedîm, İstanbul’da muhtemelen 1681 yılında doğdu. Babası Mehmed Efendi, Sultan İbrahim’in iktidarı esnasında kazaskerlik görevinde bulundu. Küçük yaşlarda medrese eğitimi alan Nedîm; burada Arapça ve Farsça öğrendi.

Neşati hangi yüzyılda yaşamıştır?​

Neşati hangi yüzyılda yaşamıştır?
17’nci yüzyılın usta şairi Neşati, büyük ölçüde Nef’î ve Urfî’nin etkisinde kaldı.

Baki Hangi dönemde yaşamıştır?​

Baki Hangi dönemde yaşamıştır?
Eserleri, 16’ncı yüzyıl Osmanlı toplumunun beğenisine uygun, sanat incelikleri ve hayal güzellikleriyle dolu olan Baki, çağdaşı şairlere göre daha sade ve anlaşılır bir dil seçti. Divan şairi, duru ve temiz bir İstanbul lehçesinin yanı sıra şiirlerinde halk deyimleri ve söyleyişleri de kullandı.

Baki ne zaman öldü?​

7 Nisan 1600Bâki / Ölüm tarihi

Nazire mecmuaları ne demek?​

Nazire mecmuaları ne demek?
Örnek alınan şiire model şiir (zemin şiir), yeni yazılmış olana nazîre; bu işleme tanzîr; zemin şiirlerle bunlara yazılmış nazîrenin toplandığı mecmûalara ise nazîre mecmûası denir.

Fuzuli ve Nedim hangi dönemdedir?​

Fuzuli ve Nedim hangi dönemdedir?
Fuzûlî
Fuzûlî فضولی
Meslek | Şair
Dil | Türkçe, Farsça ve Arapça
Dönem | 16. yüzyıl
Edebî akım | Divan edebiyatı

Şeyhin kimdir?​

Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami’nin aynı adlı eserinden Türkçeleştirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisi en ünlü eserleridir.

Sehi Bey kaçıncı yüzyılda yaşamıştır?​

Sehi Bey kaçıncı yüzyılda yaşamıştır?
Sehi Bey (d.? – ö. 1548, Edirne) Divan edebiyatı yazarı ve şairi.

Nedim hangi padişah zamanında yaşadı?​

Nedim hangi padişah zamanında yaşadı?
Sultan III. Ahmed döneminde iyi bir öğrenim görerek yetişti, dönemin klasik ilimleri yanında Arapça ve Farsça öğrendi. Gençliğini âlimlerin arasında geçirdi. Sadrazam Şehid Ali Paşa ve sonra Nevşehirli Damad İbrahim Paşa tarafından korundu.

Nedim ne yazmıştır?​

Nedim Divanı’nın bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda; 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rubai ve 23 müfred ve matla vardır.

Baki ne ile ünlüdür?​

Baki ne ile ünlüdür?
Hicviyeleri ile ünlüdür. Özel yaşamındaki özgürlüğüne ve sınırsızlığına rağmen kadılık görevlerinde adalete düşkünlüğü ile dikkat çekti. Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.

16. yüzyılda yaşamış şairler arasında Fuzuli, Neşati, Baki, Sehi Bey ve Şeyhî gibi önemli isimler bulunmaktadır. Fuzuli, 16. yüzyılın en büyük şairlerinden biri olarak kabul edilirken, eserlerinde Azerbaycan Türkçesinin özelliklerini taşımaktadır. Baki ise 16. yüzyıl Osmanlı toplumunun beğenisine uygun eserleriyle tanınan bir divan şairidir. Ayrıca, Sehi Bey de Divan edebiyatı yazarı ve şairi olarak bu dönemde önemli eserler vermiştir.

Öte yandan, 17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşayan Nedim, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Eserlerinde duru ve temiz bir dil kullanan Nedim, gazel türünde başarılı eserler vermiştir.

Diğer yandan, Nazire mecmuaları, örnek alınan bir şiire nazire yazılan eserlerin toplandığı mecmualara verilen isimdir. Bu mecmualarda, model şiir (zemin şiir) ile yazılan nazireler bir arada bulunabilir.

Fuzuli, 16. yüzyılda yaşamış büyük bir şairken, Nedim ise 17. yüzyılın sonları ile 18. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Her iki şair de Türk edebiyatında önemli eserlere imza atmıştır.

Tıpkı onlar gibi, Şeyhî de Türk divan şairleri arasında etkili bir isimdir. Eserleriyle kendinden sonraki şairlere ilham kaynağı olmuş ve önemli eserlere imza atmıştır.

Son olarak, Baki'nin hicviyeleriyle ünlü olduğu ve özel yaşamındaki özgürlüğüne rağmen adalete düşkünlüğüyle tanındığı belirtilmiştir. Gazel türünde başarılı eserler veren Baki, döneminin önemli divan şairleri arasında yer almaktadır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri