Son konular

1789 Fransız İhtilalinin Nedenleri ve Sonucları Nelerdir

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Fransız İhtilalinin Nedenleri ve Sonucları
1789 Fransız İhtilali
Fransız İhtilali’nin Nedenleri

1756-1763′teki Yedi Yıl Savaşları’nda İngilizler ile savaşan Fransızlar’ın İngiltere’deki meşrutiyet yönteminden etkilenmesi.

Amerika Bağımsızlık Savaşı’nı destekleyen Fransızlar’ın, İnsan Hakları Bildirisi’nden etkilenmesi.

Fransa’da mutlaki krallığın uyguladığı baskı rejimi nedeniyle özgürlük ve eşitlik ortamının olmaması.

Devlet yönetiminde soyluların geniş ayrıcalıklara sahip, halkın ise kralın emirlerine körü körüne itaat eden durumunda olması.

Devlet çıkarlarına ters düşen fikirlere sahip kişilerin ağır biçimde cezalandırılması.

Rönesans’ın etkisiyle ortaya çıkan “Aydınlanma Çağı” nın, Fransız düşünürler tarafından benimsenmesi.

Fransa’nın XVIII. yüzyılda katıldığı savaşlar ve devletin gereksiz harcamalarının ekonomiyi sarsması üzerine halkın ağır vergiler altında ezilmesi.

Fransız İhtilali (1789)

1 Mayıs 1789′da Milli Meclis, kendi onayları olmadan halktan vergi toplanmaması kararını aldı.

Kral buna karşı çıktı ve Meclisi kapatmak istedi. 14 Temmuz 1789′da Paris’te ayaklanan halk Bastille Hapishanesi’ni bastı ve siyasi tutukluları serbest bıraktı.

4 Ağustos 1789′da bütün feodal haklar “Kurucu Meclis”e dönüşen “Milli Meclis” tarafından kaldırıldı.

28 Ağustos 1789′da “İnsan ve Vatandaş Hakları Bildirisi” ilan edildi.

Kurucu Meclis, Anayasa hazırlayarak demokratik krallığa geçildiğini bildirdi.

Kral XVI. Louis, başa geçmek isteyince ihtilalciler tarafından yakalanarak kraliçe Marie Antoinette ile birlikte idam edildi.

Fransa’da Robespier önderliğinde “terör dönemi” başladı.

Kurucu Meclis, 1795′teki anayasa ile Direktuvar Hükümeti’ni kurduğunu bildirdi.

1799′da Napolyon Bonaparte darbe ile başa geçti.

Napolyon, 1804′te Fransa’da imparatorluğu ilan etti.

Fransız İhtilali’nin Sonuçları

İhtilalin ardından yayımlanan “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” ile ulusçuluk, demokrasi, cumhuriyet, adalet, hukuk, anayasacılık, özgürlük ve eşitlik gibi kavramlar hızla bütün dünyaya yayıldı.

Mutlak krallıklar, yerini anayasal yönetime dayanan meşruti krallıklara bıraktı.

Çok uluslu imparatorlukların dağılmasıyla ulusal devletler kurulmaya başlandı.

XVIII. yüzyılda Balkanlarda bulunan Osmanlı halkları arasında ulusçuluk düşüncesi hızla yayıldı ve uzun vadede Osmanlı Devleti parçalandı.

Fransız İhtilali ile ortaya çıkan düşünceler, Osmanlı aydınları üzerinde oldukça etkili oldu. Bu durum, Tanzimat Dönemi’nin başlamasında ve Kanun-i Esasi’nin hazırlanmasında önemli rol oynadı.
 

Similar threads

  • Soru
Fransız İhtilalinin Nedenleri, Fransız İhtilali Sonucları, Fransız İhtilali Nedenleri Ve Sonucları Fransız İhtilali ’nin Nedenleri 17561763′teki Yedi Yıl Savaşları ’nda İngilizler ile savaşan Fransızlar ’ın İngiltere ’deki meşrutiyet yonteminden etkilenmesi Amerika Bağımsızlık Savaşı ’nı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Fransız ihtilali (1789-1804) Fransa Tarihi Fransa tarihi Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Galya ile başlar. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Germen bir ırk olan Franklar'ın egemenliği altında devam eder. Fransa Şarlman İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. Fransız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
  • Soru
Fransız İhtilali Hakkında Bilgi FRANSIZ İHTİLALİ (1789-1804) Nedenleri: a)Krallık Rejiminin İstibdadı: Fransa XVI . yüzyıldan beri koyu bir mutlakıyetle yönetilmekte idi. Krallar, memleketin sahibi ve efendisi sayılırdı. Kralın Tanrı'dan başka kimseye hesap vermeyeceği kabul olunurdu. Kral ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Fransız İhtilalinin etkileri Fransız İhtilalinin Osmanlıya etkileri1789 yılında çıkan Fransız İhtilali, dünya tarihinin önemli ve yazı hürriyetinin olmaması,kralların kullandıkları geniş yetkiler,halkın aralarında büyük farklar olan sınıflara ayrılması idi Fransız İhtilali’nin getirdiği yeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Fransız İhtilali Osmanlıyı Nasıl Etkilemiştir Fransız İhtilalinin Osmanlılara Olumlu Etkisi Nedir Fransız İhtilalinin Osmanlılara Olumsuz Etkisi Nedir Fransız İhtilalinin Osmanlıya Etkileri Osmanlı İmparatorluğu 1789′da Fransız İhtilâli başladığında, diğer Avrupa devletlerinde olduğu gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt