Hayatın her devrinde kıymetli olan sağlıklı beslenme, evlatlar için ana karnında başlar ve çeşitli organların gelişmeğe devam ettiği 20’li yaşlara kadar devam eder. Gebelik ve erken çocukluk devrindeki beslenmenin sıhhat üzerine kısa ve uzun periyotta değerli tesirleri vardır. Yapılan araştırmalar birinci 7 yılda sağlıklı beslenen evlatların başka etkenlerden bağımsız olarak mektep muvaffakiyetlerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Mütemadi büyüyen ve gelişen organizmaya sahip olan evlatların beslenmesi; büyüme-gelişmenin yanısıra illetlerden korunma, ergenlik ve erişkin devirdeki sıhhat için de muteberdir.
2 yaşına gelmiş bir evlatta lineer büyüme duraklamış ve bodurluk gelişmişse bu periyottan sonra düzeltilmesi çok zordur. Bu nedenle sağlıklı beslenme stratejilerinin birinci yıllarda benimsenmesi kıymet kazanır. Erken yaşlarda yapılan beslenme yanlışları, uzun periyotta bozuk entellektüel ve çalışma kapasitesi, üremede dertler üzere olumsuzuklara neden olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve hakikat beslenme için geliştirilecek teklifler ve pratikler sonderece kıymetlidir.
Bilindiği üzere birinci 6 ay yalnızca ana sütü tek başına kafidir. Lakin sonrasında tamamlayıcı besinler gerekmektedir. Tamamlayıcı besinlerin makullüğü malnütrisyon dediğimiz zayıf beslenme yanında marazlardan ve obesiteden korumak açısından değerlidir. Ek azıklar da dediğimiz tamamlayıcı beslenmeye 6. Aydan itibaren başlanmalı ve ana sütüyle beslenmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.
Münasip tamamalayıcı beslenme kuvvet ve mikronutrientlerden (demir, çinko, kalsiyum, vitamin A ve C, folik asit )varlıklı,patojenler, toksinler yahut zaralı kimyasalları içermeyen, GDO’suz, tuz, şeker, baharat içermeyen yemesi kolay, bebek tarafından kabul edlebilir münasip ölçülerde olmalıdır.
18-24 aylık bebeklere tamamlayıcı besinler, ana sütü meydanlara günde 3-4 defa, almayanlara 5 kere verilir. Ana sütü alımını kısıtlamamak için çok ölçüde vermekten kaçınılmalıdır. Bu devirde ana sütü güç gereksiminin 1/3 nü sağlamalıdır.
Valideler evlatların çeşitli tatlara alışmasını sağlamak için erken yaşlarda bunlarla tanıştırmalı ve yemek çeşitliliğini arttırmalıdır. Şayet besini birinci seferde reddederse farklı tatlar denenmeli, zorlayıcı olmadan tekrar tekrar verilerek alışması sağlanmalıdır.
Mümkünse hergün demirden güçlü hayvansal kaynaklı besinler, münhasıran vitamin A ve D olmakla bir arada gayrı vitaminler, minerallerden güçlü besinler, zerzevat ve meyveler, tahıllar istikrarlı birşekilde verilmelidir. Bu aylardaki evlatlara şeker, kahve, konserve, kızartma, işlenmiş birtakım besinler, hazır meyve suları verilmemelidir.
Umumiyetle evlatlar zerzevatları pek sevmezler. Yenebilecek çiğ zerzevatları sağlıklı dip soslar yaparak ör.pancar, yoğurt, sarımsak ve zeytinyağından oluşan sosa batırıp yemesi sağlanabilir. Brokoli ve karnıbaharın üzerine eritilmiş peynir konulabilir.
Yemekler sefalı hale getirilirse yemek seçen evlat seçici olduğunu unutabilir. Yaratıcılık kullanılarak dometesli zeytinli uğur böcekleri, otomobil halinde köfteler, küçük domateslerle otomobilin tekerleği yapılarak görsel bakımdan varlıklı menüler hazırlanır.
Yemeği sofraya getirirken evvel zerzevat sonra proteinli besin en son karbonhidratlı besin(makarna) getirilir. Israrla, çetinle yedirilmemeli. Zira reaksiyon olarak yemeyebilir. Önemli olarak besin eksikliği, gelişim geriliği yoksa,enerjik görünüyorsa ehliyetli yiyor demektir. Validelerin endişelenmemesi gerekir. Sabırlı ve esnek davranmalıdır.Çünkü evlat büyüdükçe yemek seçmeyi bırakacaktır.
18-24 aylık çocuklarda günlük menü örneği:
Kahvaltı
2/3 su bardağı süt(120ml)
1 yumurta yahut kibrit kutusu kadar peynir
2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)
1 ince dilim tahıllı ekmek
Birkaç dilim domates yahut salatalık(mevsiminde
Öğlen
2-3 yemek kaşığı kıymalı zerzevat yemeği
2 yemek kaşığı pilav yahut makarna
2 yemek kaşığı yoğurt(evde yapılmış)
İkindi
1 kase yoğurt(150ml)
1 küçük meyve yahut 1 dilim meskende yapılmış kek
Akşam
2-3 adet ızgara köfte
1 kase çorba
½ dilim tahıllı ekmek
Gece
Ana sütü
Mütemadi büyüyen ve gelişen organizmaya sahip olan evlatların beslenmesi; büyüme-gelişmenin yanısıra illetlerden korunma, ergenlik ve erişkin devirdeki sıhhat için de muteberdir.
2 yaşına gelmiş bir evlatta lineer büyüme duraklamış ve bodurluk gelişmişse bu periyottan sonra düzeltilmesi çok zordur. Bu nedenle sağlıklı beslenme stratejilerinin birinci yıllarda benimsenmesi kıymet kazanır. Erken yaşlarda yapılan beslenme yanlışları, uzun periyotta bozuk entellektüel ve çalışma kapasitesi, üremede dertler üzere olumsuzuklara neden olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı ve hakikat beslenme için geliştirilecek teklifler ve pratikler sonderece kıymetlidir.
Bilindiği üzere birinci 6 ay yalnızca ana sütü tek başına kafidir. Lakin sonrasında tamamlayıcı besinler gerekmektedir. Tamamlayıcı besinlerin makullüğü malnütrisyon dediğimiz zayıf beslenme yanında marazlardan ve obesiteden korumak açısından değerlidir. Ek azıklar da dediğimiz tamamlayıcı beslenmeye 6. Aydan itibaren başlanmalı ve ana sütüyle beslenmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.
Münasip tamamalayıcı beslenme kuvvet ve mikronutrientlerden (demir, çinko, kalsiyum, vitamin A ve C, folik asit )varlıklı,patojenler, toksinler yahut zaralı kimyasalları içermeyen, GDO’suz, tuz, şeker, baharat içermeyen yemesi kolay, bebek tarafından kabul edlebilir münasip ölçülerde olmalıdır.
18-24 aylık bebeklere tamamlayıcı besinler, ana sütü meydanlara günde 3-4 defa, almayanlara 5 kere verilir. Ana sütü alımını kısıtlamamak için çok ölçüde vermekten kaçınılmalıdır. Bu devirde ana sütü güç gereksiminin 1/3 nü sağlamalıdır.
Valideler evlatların çeşitli tatlara alışmasını sağlamak için erken yaşlarda bunlarla tanıştırmalı ve yemek çeşitliliğini arttırmalıdır. Şayet besini birinci seferde reddederse farklı tatlar denenmeli, zorlayıcı olmadan tekrar tekrar verilerek alışması sağlanmalıdır.
Mümkünse hergün demirden güçlü hayvansal kaynaklı besinler, münhasıran vitamin A ve D olmakla bir arada gayrı vitaminler, minerallerden güçlü besinler, zerzevat ve meyveler, tahıllar istikrarlı birşekilde verilmelidir. Bu aylardaki evlatlara şeker, kahve, konserve, kızartma, işlenmiş birtakım besinler, hazır meyve suları verilmemelidir.
Umumiyetle evlatlar zerzevatları pek sevmezler. Yenebilecek çiğ zerzevatları sağlıklı dip soslar yaparak ör.pancar, yoğurt, sarımsak ve zeytinyağından oluşan sosa batırıp yemesi sağlanabilir. Brokoli ve karnıbaharın üzerine eritilmiş peynir konulabilir.
Yemekler sefalı hale getirilirse yemek seçen evlat seçici olduğunu unutabilir. Yaratıcılık kullanılarak dometesli zeytinli uğur böcekleri, otomobil halinde köfteler, küçük domateslerle otomobilin tekerleği yapılarak görsel bakımdan varlıklı menüler hazırlanır.
Yemeği sofraya getirirken evvel zerzevat sonra proteinli besin en son karbonhidratlı besin(makarna) getirilir. Israrla, çetinle yedirilmemeli. Zira reaksiyon olarak yemeyebilir. Önemli olarak besin eksikliği, gelişim geriliği yoksa,enerjik görünüyorsa ehliyetli yiyor demektir. Validelerin endişelenmemesi gerekir. Sabırlı ve esnek davranmalıdır.Çünkü evlat büyüdükçe yemek seçmeyi bırakacaktır.
18-24 aylık çocuklarda günlük menü örneği:
Kahvaltı
2/3 su bardağı süt(120ml)
1 yumurta yahut kibrit kutusu kadar peynir
2-3 adet zeytin (çekirdeği çıkartılmış)
1 ince dilim tahıllı ekmek
Birkaç dilim domates yahut salatalık(mevsiminde
Öğlen
2-3 yemek kaşığı kıymalı zerzevat yemeği
2 yemek kaşığı pilav yahut makarna
2 yemek kaşığı yoğurt(evde yapılmış)
İkindi
1 kase yoğurt(150ml)
1 küçük meyve yahut 1 dilim meskende yapılmış kek
Akşam
2-3 adet ızgara köfte
1 kase çorba
½ dilim tahıllı ekmek
Gece
Ana sütü