Son konular

2.Mahmut Döneminde Yönetim Alanında Yapılan Yenilikler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
2. Mahmut Islahataları
2. Mahmutun Yönetim Alanında Yaptığı Yenilikler
2. Mahmut Dönemi Yönetim Yenilikleri

Hukuk ve Yönetim Alanında Yapılan Yenilikler
· Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine Heyet-i Vükela ( Bakanlar Kurulu ) oluşturulmuştur. ( 17 Haziran 1835 )
· Bab-ı Ali ( Sadrazam konağı ) yönetim merkezi haline getirilmiştir ve ayrıca devlet görevlilerinin ve memurların denetlenmesi amacıyla “Dar-ı Şuray-ı Bab-ı Ali” ( Devlet Şurası ) kurulmuştur.
· “Meclis-i Valay-ı Ahkam-ı Adliye” kurularak Avrupa tarzında kanunlar hazırlanmaya başlanmıştır.

Not: Kurulan bu komisyonlar, yasama yetkisine sahip değildirler ancak danışma meclisi özelliği taşımaktadırlar bu durum modern devlet anlayışına geçiş sürecini başlatmıştır.

· Ayanlıklar kaldırılarak onların yerine köy ve mahallelerde muhtarlık kurumu oluşturulmuştur.
· Eyaletlerin başına “Müşir” (Vali) atanmış ve sancak düzeyinde “Feriklikler” kurulmuştur.
· İlk kez posta teşkilatı ve karantina teşkilatı kurulmuştur.
· Osmanlı uyruğunda olan bütün vatandaşlara din ve mezhep özgürlüğü tanınmış ve halk arasında dinsel ayrım yapılması yasaklanmıştır.

Similar threads

• Soru
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Hukuk Alanında Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Hukuk Yenilikleri Hukuk ve Yönetim Alanında Yapılan Yenilikler · Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine Heyet-i Vükela ( Bakanlar Kurulu ) oluşturulmuştur. ( 17 Haziran 1835 ) · Bab-ı Ali ( Sadrazam konağı )...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Yenilikleri II. MAHMUT DÖNEMİ ISLAHATLARI 1808 1839 II. Mahmut döneminin ilk önemli olayı ayanlarla, padişah arasında imzalanan “Sened-i İttifak”tır. (1808) böylece padişah kendi yetkilerini kendi iradesi ile ayanlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
  • Soru
2.Mahmut'un hukuk alanında yaptığı yenilikler Hukuk ve Yönetim Alanında Yapılan Yenilikler · Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine Heyet-i Vükela ( Bakanlar Kurulu ) oluşturulmuştur. ( 17 Haziran 1835 ) · Bab-ı Ali ( Sadrazam konağı ) yönetim merkezi haline getirilmiştir ve ayrıca devlet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Askeri Alanda Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Askeri Yenilikler Askerlik Alanında Yapılan Yenilikler · III. Selim’in öldürülmesi ile kapatılan “Nizam-ı Cedit” ordusunun yerine “Sekban-ı Cedit” ordusu kurulmuştur. · Kandıralı isyanı sonrasında kaldırılmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
2. Mahmut Islahataları 2. Mahmutun Ekonomi Alanında Yaptığı Yenilikler 2. Mahmut Dönemi Ekonomi Yenilikleri Ekonomi Alanında Yapılan Yenilikler · Kapitülasyonların olumsuz etkisini kırmak amacıyla yerli malı kullanılması özendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ithal mallara olan bağımlılığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt