AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

40 yaş duası

SoruCevap

Üye
Tepkime
63
Coin
256,935
40 yaş duası

Dua, kulun Rabbine cağrısı, O ’na yakarması, O ’nunla konuşması, O ’na icini dokmesi, O ’nu yardıma cağırması, O ’ndan yardım dilemesi, O ’na muhtac olduğunun itirafı, O ’nun erişilmez guc ve kudret sahibi olduğunun şuuruyla O ’nun her şeye yeteceğinin teslimidir Dua, aracısız olarak Yuce Rab ile iletişim kurmak, O ’nunla soyleşmektir

Dua, Rab ile kul arasında kurulan bir nevi canlı bağlantıdır Aracısız olarak kulun Rabbisine icini dokuşu, sızlanışı ve yakarışıdır Dua Rabb ’e cağrı, ya da Rabb ’i yardıma cağrıdır Dua kulluğun en kestirme yoludur Rabbena Allahhumme sozleriyle başlayan dua, kulun Rabbisi ile diyalogudur Kulun Rabb ’ini hatırlamasıdır, O ’nu zikridir Bunun icin dualara ezkar denmiştir Yine dua, kulun Rabbisine sığınmasıdır

Kur ’anı Kerim, Fatiha duasıyla başlar ve FelakNas dualarıyla sona erer Dua ile başlayıp dua ile sona eren kitabımızda, duanın gereğini ve onemini bildiren ayetler vardır Yine Kur ’an, pek cok dua orneği ile doludur Yuce Allah (cc), kendisinden nasıl isteneceği hakkında bilgi vermek icin pek cok peygamber ve salih kulunun yaptıkları duaları bize anlatır Bu dualar kabul olmuş, anlamlı ve ozlu dualardır

Dua, hayatımızı kuşatankuşatması gereken bir gercektir Tıpkı Kitabımızın dua ile başlayıp dua ile sona erdiği gibi, insan da doğumundan olumune kadarki surecte dua ile hep ic icedir Annebabamız “Allah ’ın emri ve Peygamberin kavliyle diyerek girdiler dunya evine Besmeleyle yoğruldu hamurumuz Ve sonra biz dunyaya geldik Daha doğar doğmaz kulaklarımıza ezankamet okundu dua niyetiyle

Geldiğimiz bu dunya sınav salonunda Yuce Yaratıcı ’nın bizim icin uygun gorup belirlediği bir sure omur sureceğiz Sınav suresi sona erince ayrılacağız dunyadan Ardımızdan yine dua niyetiyle namaz kılınacak ve dualar edilecek

Onemli olan ise bu iki dua demetinin arasını, diğer dua demetleriyle susleyip, hayatı bir guzel dua buketine donuşturebilmektir

Duadan en ileri duzeyde sonuc alabilmek icin, dua şuurunun oluşması gerekir Bunun icin de kimden, neyi, ne zaman ve nasıl isteyeceğimiz son derece onemlidir Bu bilincin oluşması icin oncelikle bir dua orgusu olan Kur ’an ’ı cokca okumak, sonra da ağzı dualı bir insan olan Peygamberimizi tanımak gerekir Kısaca Yuce Allah ’ın ve Hz Peygamber ’in bizlere sunduğu dua orneklerinden faydalanmak gerekir

İşte Kitabımızın bize sunduğu dua orneklerinden birisi de insanın ozellikle kırk yaşına basınca yapması gereken şu duadır:

Biz insana, anne ve babasına guzel muamele etmesini emrettik Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımış ve nice gucluklerle doğurmuştur Cocuğun anne karnında taşınması ve sutten kesilmesi otuz ay surer Nihayet insan, gucunu kuvvetini bulup daha sonra kırk yaşına girince, “Ya Rabbi! der “Gerek bana, gerek anneme babama lutfettiğin nimetlerine şukur yoluna beni sevket Senin razı olacağın makbul ve guzel iş yapmaya beni yonelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasib eyle! Rabbim! Senin kapına dondum, ben sana teslim olanlardanım Işte Biz, onların yaptıkları en guzel işlerini, taatlerini kabul edip, gunahlarını affedeceğiz Bunlar cennetlikler arasındadırlar Bu, onlara soz verilen gercek bir vaaddir

Fakat bir de oyleleri var ki, kendisini imana davet eden anne ve babasına: “Of be! Yetti artık! Benden once nice nesiller olup de geri donmediği halde, siz beni mezarımdan dirilip cıkarılmakla mı korkutuyorsunuz! derken, onlar: Allah ’a sığınıp yalvararak oğullarına: “Yazık ediyorsun kendine! derler, imana gel, Allah ’ın vadi elbette gercektir O ise yine de: “Bu ahiret inancı eskilerin masallarından başka bir şey değildir diye diretir Işte onlar, kendilerinden once insanlardan ve cinlerden gelmiş gecmiş topluluklar icinde, haklarında azap hukmu kesinleşmiş olanlardır Cunku onlar husrana uğramış kimselerdir

Herkesin, yaptığı işlere gore dereceleri vardır Sonucta Allah onlara işlerinin karşılığını tam tamına odeyecek, onlar asla haksızlığa maruz kalmayacaklardır (Ahkaf46: 1519)

Ayetlerde iki evlaat tipinin karşılaştırılması yapılmaktadır Bunlardan biri hayırlı, diğeri ise hayırsız evlattır Once nimetlere şukreden, kendine, annebabasına ve nesline dua eden, tevbe eden Musluman evlat tiplemesi yapılarak, insanlar ona yonlendirilmekte, ardından da hayata gelmesine sebep olan annebabası ile bile iyi gecinemeyen, onları incitip uzen, DirilişHesap Gunu ’nu imkansız goren ve Allah ’ın uyarılarına “eskilerin masalları diyen kotu ve hayırsız evlat portresi cizilerek, boyle olmama konusunda insan uyarılmaktadır

Ayette gecen ve ozellikle kırk yaşında okunması tavsiye edilen, alimlerin, bilhassa cocuğu haylaz ve yaramaz olan annebabalara cokca okumayı tavsiye ettikleri bu (Kurtubi, elCami ’, 16:194) duanın metni şoyledir:

Biz insana anne babasına iyi davranmayı emrettik Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sutten kesilme suresi (toplam olarak) otuz aydır
Nihayet olgunluk cağına gelip, kırk yaşına varınca şoyle der:
Bana ve anne babama verdiğin nimetlere şukretmemi, senin razı olacağın salih amel işlememi bana ilham et Neslimi de salih kimseler yap Şuphesiz ben sana dondum Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt