Beş vakit namaz, İslam'ın temel ibadetlerinden biridir ve her Müslümanın gün içinde belirli vakitlerde yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Her vakit namazın farz, sünnet veya vacip rekâtları vardır. İşte 5 vakit namazın kılınışı hakkında detaylı bilgi:
"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya."
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının ilk sünnetini kılmaya."
Fark: Farz namazda imamı takip eden veya yalnız kılan kişi, daha düzenli ve toplu bir şekilde kılar.
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının sünnetini kılmaya."
Not: İkindi namazında son sünnet kılınmaz.
Eğer detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz, her vakit için ayrı ayrı anlatabilirim.
Genel Namaz Kuralları
- Niyet:
Namaz kılarken kalben ve dil ile hangi vakit namazını kılacağını niyet etmek. - Abdest:
Namazdan önce abdest almak farzdır. Temizlik, namazın temel şartlarındandır. - Kıbleye Yönelme:
Namaz kılarken yüzünü Kâbe’ye (kıbleye) dönmek. - Tesettür:
Namazda kadınlar ve erkekler örtünme kurallarına uygun giyinmelidir.- Erkekler: Göbekten diz kapağına kadar örtülü olmalı.
- Kadınlar: Eller, yüz ve ayaklar dışında tüm vücut örtülmeli.
- Namazın Şartları:
- Temiz bir ortamda ve temiz kıyafetlerle kılınmalıdır.
Sabah Namazı (2 Rekât Sünnet, 2 Rekât Farz)
1. Sünnet Rekâtları
- Niyet:
"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetini kılmaya." - Tekbir:
Eller kaldırılarak "Allahü Ekber" denir. - Fatiha ve Zamm-ı Sure:
Fatiha suresi okunur, ardından kısa bir sure eklenir. - Rükû ve Secde:
Eğilerek rükû yapılır, ardından secde edilir.
2. Farz Rekâtları:
Sabah namazının farzı, sünnetle aynı şekilde kılınır, ancak niyet farklıdır:"Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya."
Öğle Namazı (4 Rekât Sünnet, 4 Rekât Farz, 2 Rekât Sünnet)
1. İlk Sünnet (4 Rekât):
İlk 4 rekât sünnet niyetiyle başlar ve her rekât sabah namazı gibi kılınır.Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının ilk sünnetini kılmaya."
2. Farz (4 Rekât):
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya."Fark: Farz namazda imamı takip eden veya yalnız kılan kişi, daha düzenli ve toplu bir şekilde kılar.
3. Son Sünnet (2 Rekât):
İlk sünnet gibi kılınır.İkindi Namazı (4 Rekât Sünnet, 4 Rekât Farz)
1. Sünnet (4 Rekât):
İlk rekât sünnet niyetiyle kılınır.Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının sünnetini kılmaya."
2. Farz (4 Rekât):
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının farzını kılmaya."Not: İkindi namazında son sünnet kılınmaz.
Akşam Namazı (3 Rekât Farz, 2 Rekât Sünnet)
1. Farz (3 Rekât):
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için akşam namazının farzını kılmaya."- 2 rekât aynı sabah namazındaki gibi kılınır.
- rekâtta, sadece Fatiha okunur ve devam edilir.
2. Sünnet (2 Rekât):
Farzdan sonra iki rekât sünnet niyetiyle kılınır.Yatsı Namazı (4 Rekât Sünnet, 4 Rekât Farz, 2 Rekât Sünnet, 3 Rekât Vitr Vacip)
1. İlk Sünnet (4 Rekât):
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının ilk sünnetini kılmaya."2. Farz (4 Rekât):
Niyet: "Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının farzını kılmaya."3. Son Sünnet (2 Rekât):
İlk sünnet gibi kılınır.4. Vitr Vacip (3 Rekât):
Vitr vacip, yatsı namazının sonunda kılınır.- İlk iki rekât sabah namazı gibi kılınır.
- Üçüncü rekâtta, Fatiha’dan sonra bir kısa sure okunur.
- Eller kaldırılarak "Allahümme inneke afüvvün..." duası okunur ve namaza devam edilir.
Namaz Duaları
Namaz sırasında okunan bazı temel dualar:- Subhaneke: Namazın başında okunur.
- Fatiha Suresi: Her rekâtın başında okunur.
- Ettehiyyatü: Oturuşlarda okunur.
- Salli-Barik ve Rabbena Duası: Son oturuşlarda okunur.
Eğer detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz, her vakit için ayrı ayrı anlatabilirim.