Son konular

Abdullah Bin Cahş

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
ABDULLAH BİN CAHŞ (Uhud şehitlerinden)

Sad bin Ebi Vakkas hazretleri, Uhud harbinde Hz Abdullah bin Cahşla arasında gecen konuşmayı şoyle anlattı:

Uhud'da, savaşın cok şiddetli devam ettiği bir andı Abdullah bin Cahş yanıma sokuldu, elimden tuttu ve beni bir kayanın dibine cekti Bana şunları soyledi:

Şimdi burada sen dua et, ben amindiyeyim Sonra ben dua edeyim, sen de aminde!

Kıyasıya vuruşayım

Ben de, Peki!dedim ve şoyle dua ettim:

Allahım, bana cok kuvvetli ve cetin kafirleri gonder Onlarla kıyasıya vuruşayım Hepsini oldureyim Gazi olarak, geri doneyim

Abdullah bin Cahş benim yaptığım bu duaya, butun kalbiyle amindedi Sonra kendisi şoyle dua etmeye başladı:

Allahım, bana zorlu kafirler gonder, kıyasıya onlarla vuruşayım Cihadın hakkını vereyim Hepsini oldureyim

En sonunda bir tanesi de beni şehid etsin

Gonlum boyle bir duaya amindemek arzu etmiyordu Fakat, o istediği ve onceden soz verdiğim icin mecbUren amindedim

Kılıcı kırıldı

Daha sonra, kılıclarımızı cektik, savaşa devam ettik İkimiz de onumuze geleni olduruyorduk

O, son derece bahadırane harbediyor, duşman saflarını tarumar ediyordu Duşmana hamle ustune hamle ediyor, şehid olmak icin derin bir iştiyakla hucUmlarını tazeliyordu

Allah Allah!diye carpışırken kılıcı kırıldı O anda sevgili Peygamberimiz, ona bir hurma dalı uzatarak, savaşa devam etmesini buyurdu

Bu dal bir muıcize olarak kılıc oldu ve onune geleni kesmeye başladı Bircok duşmanı oldurdu

Daha sonra bu kılıc, varisleri elinde uzun seneler kaldı En son bir Turk kumandanı, iki yuz altına bunu satın almıştır

Savaşın sonuna doğru Abdullah bin Cahş, EbUl Hakem isminde bir muşrikin attığı oklarla arzu ettiği şehadete kavuştu

Şehid olunca, kafirler, bu mubarek şehidin cesedine hucUm ederek burnunu, dudaklarını ve kulaklarını kestiler Her tarafı kana boyandı

Muharebe bittikten sonra, Abdullah bin Cahşıı şehid edilmiş bulan Hz Saıd, durumu ve onun yaptığı duayı Peygamber efendimize anlattı

ResUlullah efendimiz de, onun duasının kabUl edildiğini ve bu dunyada istediğine kavuştuğunu, ahırette de istediğine kavuşacağının anlaşıldığını bildirdi

Hz Abdullah bin Cahşıı ve dayısı Seyyiduşşuhedayani, Şehidlerin efendisiHz Hamza'yı aynı kabre defnettiler

Abdullah bin Cahş hazretleri, ResUlullahın halası Umeyme ile Cahşıın oğludur Zevcatı tahirattan Zeyneb binti Cahşı'n kardeşidir Habeşistana iki kere hicret etti Birkac kere ordu kumandanı yapıldıHz EbU Bekirıin vasıtasıyla, kelimei şehadet getirerek, ilk Muslumanlardan olmak şerefine kavuştu

En cok katlananınızdır

Abdullah bin Cahş hazretleri, İslamiyeti heyecanla yaşayan zatlardandı İlk Musluman olduğu yıllarda, kafirler kendisine her turlu eza ve cefayı yapmışlardı Hepsine de imanının verdiği guc ile mukabele etmiş, eza ve cefalara katlanmıştır Peygamber efendimiz, kendisi icin buyurmuştur ki:

Aclığa ve susuzluğa en cok dayanan ve katlananınızdır

ResUlullah efendimizin şehidler icin verdiği mujdeleri duyarak, hep şehid olmaya can atar, harplerde hep en onde kahramanca carpışırdı

Peygamber efendimiz hicretin ikinci senesinde, Nahle'de, Kureyş muşriklerini gozetlemek uzere, ilk once EbU Ubeyde bin Cerrah'ı gondermek istemişti Hz EbU Ubeyde, Peygamber efendimizden ayrılmaya dayanamıyarak ağlamaya başladı Bunun uzerine Peygamberimiz, onu gondermekten vazgecti Hz Abdullah bin Cahş der ki:

O gun ResUlullah aleyhisselam, yatsı namazını kılınca bana buyurdu ki:

Sabahleyin yanıma gel! Silahın da yanında bulunsun! Seni bir tarafa gondereceğim

Sabah olunca mescide gittim Kılıcım, yayım, ok ve cantam uzerimde, kalkanım da yanımda idi ResUlullah efendimiz, sabah namazını kıldırdıktan sonra, muhacirlerden benimle birlikte gidecek birkac kişi buldu Bir mektup vererek buyurdu ki:

Seni bu kişilerin uzerine kumandan tayin ettim Git! İki gece yol aldıktan sonra, mektubu ac! Orada yazılanlara gore hareket et!

Ya ResUlallah! Hangi tarafa gideyim?

Necdiye yolunu tut! Rekiye'ye, kuyuya yonel!

Abdullah bin Cahş hazretleri, Nahle seferine gorevlendirildiği zaman, ilk defa Emirulmuımininsıfatı verildi Boylece, İslamda ilk tayin olunan emiroldu Mucahidlerin, iki kişisi icin bir develeri vardı

Kimseyi zorlama!

Sekiz veya oniki kişilik bir birlik ile iki gun sonra Melel mevkiine vardıklarında, mektubu actı Mektupta şunlar yazılıydı:

Bismillahirrahmanirrahim Bu mektubu gozden gecirdiğin zaman, Mekke ile Taif arasındaki Nahle vadisine ininceye kadar, Allahu tealanın ismi ve bereketiyle yuruyup gidersin

Arkadaşlarından hicbirini, seninle birlikte gitmeye zorlamayasın! Nahle vadisindeki Kureyşlileri, Kureyşlilerin kervanını gozetleyip denetleyesin! Onların haberlerini bize bildiresin!

Emirulmuıminin Hz Abdullah bin Cahş, Peygamberimizin mektubunu okuduktan sonra, Bizler Allahu tealanın kullarıyız ve hep O'na doneceğiz İşittim ve itaat ettim Allahu tealanın ve sevgili ResUlunun emrini yerine getireceğimdiyerek mektubu opup, başına koydu Sonra arkadaşlarına donerek dedi ki:

Hanginiz şehid olmayı istiyor ve ozluyorsa, benimle gelsin! Gelmek istemeyen donup gidebilir, hicbirinizi zorlayıcı değilim Gelmezseniz, ben tek başıma gidip, ResUl aleyhisselamın emrini yerine getireceğim

Biz de işittik

Arkadaşları hep birden cevap verdiler:

Biz de, işittik Allahu tealaya, Peygamber efendimize ve sana itaat edicileriz Nereye istersen, Allahu tealanın bereketi ile yuru

Sa'd bin Ebi Vakkas hazretlerinin de bulunduğu kucuk ordu ile Hicaz'a doğru yol aldılar ve Nahle'ye geldiler Bir yere gizlendiler Oradan gelip gecen Kureyşileri gozetlemeye başladılar

Bu sırada bir Kureyş kafilesi gecti Develer yuklu idi Mucahidler, Kureyş kafilesine yaklaşarak, onları İslama daıvet ettiler KabUl etmeyince, carpışma başladı Carpışma sonunda, birisini oldurduler, ikisini esir aldılar Birisi de atlı olduğu icin ona yetişemediler Kafirlerin butun malı mucahidlere kaldı

Hz Abdullah bin Cahş, bu ganimet mallarının beşte birini ResUlullah efendimize ayırdı Bu ganimet, Muslumanların aldıkları ilk ganimetti Bu beşte bir hisse de, ilk ayrılan beşte bir idi İlk oldurulen muşrik ve alınan esirler de, bu Nahle seferindeydi Daha henuz ganimetle ilgili ayeti kerimeler gelmemişti

Bundan sonra Bedir gazası oldu Alınan esirler icin, ResUlullah efendimiz, Hz EbU Bekir, Hz Omer ve Hz Abdullah bin Cahş'a danıştı Hicretin ucuncu senesinde yapılan Uhud harbinde buyuk kahramanlıklar gosterdi Hz Abdullah bin Cahş yiğitliğin semboluydu

En cok ozlediği

Abdullah bin Cahş, Peygamberimize cok bağlı idi ResUlullah efendimiz, onu emir tayin ettiği vakit, kendisine sormuştu:

Ey Abdullah! Dunyada en cok arzu ettiğin, ozlediğin nedir?

Bunun uzerine, Allah ve ResUlune muhabbettirdiye arzetmişti

Hz Abdullah orta boylu, cok yakışıklı bir zat idi Peygamber efendimizi pek ziyade severdi Bu muhabbet uğrunda canını fedadan cekinmemiş, Uhud harbinde en buyuk kahramanlığı gostererek, Allahu tealanın rızası uğrunda şehadet şerbetini icmiştir

Eshabi kiram arasında lakabı, El Mucahidu fillah, yani Allah yolunun fedaisiidi Şehid olduğunda 40 yaşlarında idi Allah yolunda Habeşistan'a yapılan ikinci hicretten sonra, ailece Medine'ye hicret etmişti Medine'ye hicret edince, Asım bin Sabit ile kardeş oldu

Üst Alt