Abdullah Bin Suheyl

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
ABDULLAH BİN SUHEYL (Bedirde babasına karşı savaşan sahabi)

Abdullah bin Suheyl ilk Musluman olanlardandır İkinci Habeşistan hicretine kadar Muslumanlığını gizledi Sonra Habeşistan'a hicret eden kafileye o da iştirak etti Habeşistan'dan donuşunde, babası tarafından hapsedilip, işkence yapılmış, Muslumanlıktan vazgecmeye zorlanmıştı Bu yuzden cok şiddetli eziyet ve sıkıntılara maruz kaldı Caresiz kalarak babasının sozune uymuş gibi gorundu Aslında, istemiyerek imanını gizlemişti

Peygamberimizin ve Muslumanların coğunluğu Medine'de bir araya gelmişler, gun gectikce guclenmekte ve durumları iyiye doğru gitmekteydi

Mekke muşrikleri bunu bir turlu hazmedemiyorlar ve en kısa zamanda, Muslumanları ve İslamiyeti yok etmek istiyorlardı Bu yuzden Bedir Muharebesine buyuk bir intikam hırsıyla hazırlanmışlardı Bu Abdullah bin Suheyl'in işine yaramıştı Bedeni muşrikler arasında ama, rUhu ResUlullah ve Muslumanlarla beraberdi Şirk ve kufur ordusu arasında bulunmak istemiyordu ama, ResUlullaha kavuşmak icin bir muddet sebredecekti

Bu arada, babası kendisini zaman zaman kontrol ediyor, fakat Abdullah bin Suheyl, ic dunyasında olup bitenleri, rUhunda yaşadığı ve tattığı lezzeti, babasına ve etrafındakilere asla hissettirmiyordu Gunler boyle gecti Babası, onda anormal bir durum, İslamiyete dair bir belirti gormediğinden, artık onun hakkında şuphesi kalmamıştı

Halbuki o, onların kirli ve insanlıktan uzak dunyasından, ResUlullahın Cennet misali huzUrlarına, onun mubarek sohbetlerine, Muslumanların o saadet ve mutluluk dunyasına nasıl kavuşacağının planlarını yapmaktaydı

Abdullah bin Suheyl, sanki başka alemde yaşamakta, muşriklerden cok cok uzaklarda bulunmaktaydı Onun durumundan, kimsenin haberi yoktu Muşriklerin, Muslumanlardan birkac misli fazla olan kufur ve şirk ordusu, Bedirıe varmış, butun techizatı yerleştirmiş, muharebeye hazır duruma gelmişti Karşılıklı tek tek vuruşmalar bitmiş, iki ordu birbirine girmişti Harp iyice kızışmıştı

Abdullah bin Suheyl icin tam zamanı idi İslam ordusu saflarına gecebilirdi Fırsatı kacırmadı ve Muslumanların saflarına katıldı Boylece, gunlerden beri hayali ile yaşadığı dunyanın icine girmişti Şimdi başka bir hava teneffus etmeye başlamıştı Bu, rUhlara hem gıda ve hem de şifa olan bir hava idi O, Allahu tealanın sevgilisinin yanında, onunla yan yana cihad ediyordu Ne buyuk saadetti Kıyamete kadar hayırla, dua ile anılacakların arasına girmişti

Babası Suheyl, onun bu hareketine cok kızmış ve ağır laflar soylemişti Abdullah ise babasına, ıAllahu teala bunu benim hakkımda cok hayırlı kıldıı diye cevap verdi Abdullah bu esnada 27 yaşında idi

Abdullah bin Suheyl artık yerinde duramıyordu Aslanlar gibi, şirk ordusunun uzerine atıldı Sanki onceki Suheyl değildi Diğer Sahabei kiram gibi o da kahramanca savaştı Sonunda muşriklerin şirk ordusu perişan oldu Abdullahıın babası da esir duşmuş, daha sonra fidye ile kurtulmuştu

Abdullah bin Suheyl, Bedirıden sonra Uhud ve Hendek gazalarına katılmış, Hudeybiye antlaşmasında da hazır bulunmuştur Fakat bu antlaşma sırasında gorduğu manzara, onun kalbine bir hancer gibi saplanmış ve cok uzulmuştu Cunku bu antlaşmada, Mekkeli muşrikleri, babası Suheyl temsil etmiş ve antlaşmaya 'Allahın ResUlu' ifadesinin yazılmasına itiraz ederek demişti ki:

Biz senin ResUlullah olduğunu kabUl etseydik seninle savaşmazdık

Onun bu kaba hareketleri Abdullah'ı cok uzmuştu ResUlullah efendimiz, onun butun şartlarını kabUl etmişti Antlaşma imzalanmadan once olan bir olay da, butun Muslumanları uzmuş, ResUlullah efendimiz de mahzUn olmuştu

Cunku, Abdullah bin Suheylıin kucuk kardeşi EbU Cendel Musluman olmuştu Bu yuzden Mekke'de zincire vurulup, hapsedilmişti Ancak bir yolunu bulup kacmış, Hudeybiye antlaşması imzalanırken, kendini ResUlullahın mubarek ayaklarının dibine atarak demişti ki:

Beni kurtar ya ResUlallah!

Fakat muşriklerin temsilcisi olan babası Suheyl oğlunu orada gorunce, EbU Cendel'i boynundan tutup dedi ki:

Ya Muhammed! Antlaşmamız uzerine bana geri cevireceğin insanların ilki budur!

ResUlullah efendimiz, onu teslim etmek istememişti Bunun uzerine Suheyl diretti:

O zaman antlaşmayı imzalamam!

Ancak ResUlullah bu antlaşmanın yapılmasını, bircok sebepten dolayı istiyorlardı Butun taleplere rağmen, muşrikler tekliflerinden vazgecmedi

EbU Cendel'in, babasına teslim edilirken soylediği sozler, butun Muslumanların gozlerini yaşartmıştı Başlangıcı Muslumanların aleyhine gibi gorunen Hudeybiye antlaşması, daha sonra, Muslumanların lehine netice vermiş, Allahu teala Kurıanı kerimde bu antlaşmayı, Fethi Mubin diye vasıflandırmıştır EbU Cendel hazretleri de, bilahare kurtulmuş, sağ salim Medine'ye donmuştur

Hudeybiye antlaşmasından iki sene sonra, Abdullah bin Suheyl Mekke'nin fethinde de bulundu Mekke fethedilmiş, oldurulecek olanların listesi yapılmıştı Bunların arasında, Abdullah bin Suheyl'in babası da vardı Babasına dayanamamıştı

Babasının oldurulmemesi icin teşebbuste bulundu Durum ResUlullaha arz edildi ResUlullah efendimiz Hz Abdullah'ın bu istirhamını kabUl etti Babasına bir emanname verildi Daha sonra babası Suheyl bin Amr Musluman oldu Sahabelik şerefine nail oldu O kadar ihlaslı bir Musluman oldu ki, ResUlullahın ahırete teşrifleri sırasında konuşmaları ile, bircok kimsenin, dinden donmesine mani oldu

Abdullah bin Suheyl, Yemame'de Cevaş muharebesinde şehid olmuştu Hz EbU Bekir, Kureyş ve Mekkeınin ileri gelenleriyle birlikte, oğlunun şehadetinden dolayı, babası Suheyl'e taziyede bulunmuşlardı Oğullarına her turlu işkenceyi daha once yapmış olan Suheyl dedi ki:

Keşke ben de şehid olsaydım ResUlullah efendimiz bana, şehidin, ailesinden 70 kişiye şefaıat edeceğini bildirdi Ben oğlumun benden once kimseye şefa'at etmiyeceğini umuyorum

Üst Alt