Aç Kalarak Zayıflar Mıyım?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Toplumumuzda "Kilo vermek için ne yapmalı?" sorusuna verilen en yaygın karşılıklar " Tut boğazını, aç kal,onu yeme,bunu yeme zayıfla" biçimindedir.Peki işin iç yüzü sahiden o denli midir? Aç kalarak, bedenimize bu işkenceyi yaparak hakikaten zayıflar mıyız?

Başlangıçta evet. Aç kaldığınızda aldığınız kalori ölçüsü azalacağı için bir ölçü zayıflama görülebilir.Tartıda görülen eksiler su ve kas kaybınız olur.Sıvı ve elektrolit istikrarı bozulur.Peki ya sonra ne olur?

Bedenin çalışması için gereken güç ölçüsü kısıtlanmaya devam ederse vakitle organlar çalışma kapasitesini azaltır ve yavaşlar.Vücut bu durumu kritik algılar ve "Nereye gidiyor benim sonum, galiba önümde kıtlık var, yanlışsız düzgün güç gelmiyor.En güzeli ben beyne bi sinyal göndereyim " der . Eeee beyin almış sinyali boş durur mu? " Bundan bu türlü bu bedene giren her besin yağ olarak depolanacak " formunda buyruğu verir ve yediğiniz herşey yağ olarak depolanır.Yani aslında aç kalarak beynin bu acımasız buyruğu vermesine,daha fazla yağ depolamasına yol açmış oluyorsunuz.

KOLESTEROL NEDİR?

Beşerler için hastalık riski oluşturan kolesterol ,hayvan hücrelerinin zarında bulunan ,kan plazmasında taşınan yağ gibisi yapılardır.

Kolesterol ; D vitamini,safra asitleri,cinsiyet hormonu üretiminin yanı sıra A,D,E ve K vitaminlerinin metabolizmasında da misyon alır.

Çoğunluğu bedende üretilen kolesterolün ufak bir kısmı besinlerle alınır.Sağlıklı bir bireyde kan kolesterol seviyesi 200 mg/ dL altında olmalıdır.Kan düzeyinin yüksek olması damarlarda birikmeye neden olur.Bu da damar sertliği,kalp damar hastalıkları ve kalp krizi riskini artırır.

DÜZGÜN KOLESTEROL / BERBAT KOLESTEROL NEDİR?

Âlâ kolesterol yani HDL ; yüksek dansiteli lipoprotein manasına gelir.Damarlarda makus kolesterolün tesirini süpürücü tesir gösterir.Egzersiz ile kandaki seviyesi artabilir.

Makûs kolesterol yani LDL ; düşük dansiteli lipoprotein demektir.Damarlarda birikerek tıkanma riskini artırır.

PEKALA DİYETTE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Beslenmede yağ azaltmalıdır. Doymuş yağların yerine ( tereyağ,kuyruk yağı vb) doymamış yağlar ( zeytinyağ,fındık yağı vb) tercih edilmelidir.

Kızartmadan,hamur işlerinden, şarküteri eserlerinden uzak durulmalıdır.

Yemekleri pişirme metodu olarak kızartma yerine buhar,ızgara,fırın tercih edilmelidir.

Posa,bağırsaklardan kolesterol atımını artıracağından zerzevat meyve tüketimi artırılmalı, kabuklu yenilebilen meyveler kabuğuyla tüketilmelidir.Posalı tam tahıllı eserler,çavdar, bulgur,kuru baklagiller tercih edilmelidir.

Et tüketilirken görünür yağlarından arındırılmalıdır. Et yemeklerine ekstradan yağ eklenmemelidir.

Omega 3 içeriği yüksek besinler ( balık,ceviz vb) tüketilmelidir.
 
Üst Alt