Acısu Köyü Gerze resimleri - Acısu Köyü Gerze hakkinda bilgiler
Acısu, Sinop ilinin Gerze ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün adı, köy yakınlarında bir kuyudan çıkan, tadı acımsı olan sudan gelmektedir.Bu su, yaz aylarında Gerze'de de satılmaktadır. Acısu İçmesi : Sinop ili Gerze ilçesine bağlı, Acısu Köyü’nde bulunan Acısu İçmesi, fazla miktarda CO2 içerdiğinden içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Suyun sıcaklığı 15 derece civarındadır. Ayrıca içmenin suyu mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.mantar hastalıklarına ıyı gelmektedir KÖY MUHTARI :FİKRİ UYANIK
Kültür
Helesa Geleneği (Sellim)
Sinop ve Gerze'ye özgü önemli bir gelenek Ramazan ayında "sellime çıkma" ya da diğer adıyla "helesa"dır.
Helesa geleneğinin ortaya çıkışıyla ilgili söylence ise şöyledir: "Çok eski devirlerde, gemiler yelken ile çalıştığı zamanlarda Karadeniz'de sığınacak üç liman varmış. Bunlar Temmuz, Ağustos ve Sinop'muş. Yani Karadeniz sadece Temmuz ve Ağustos aylarında fırtınasız olur, diğer zamanlarda da gemiler ancak Sinop limanında barınabilirmiş.
Yine böyle bir kış mevsiminde, bir yelkenli gemi Sinop limanına sığınmış. Haftalarca burada mahsur kalındığından kumanyaları tükenmiş. Açlık baş göstermiş. Dilenmek istemediklerinden kimseden bir şey isteyememişler.
Bir gün kaptanın aklına feneri alıp ev ev dolaşarak mani söyleyip yardım istemek gelmiş. Filikayla şehre çıkıp gece feneri de yakarak ev ev dolaşıp, mani söyleyerek yiyecek toplamışlar.
Bundan sonra Sinop ve Gerze'de bu olay gelenek haline gelmiş ve her Ramazan ayının 15'inden itibaren helesaya çıkılır, bahşiş toplanır olmuş."
Ramazanın 15'inden itibaren gençler akşamdan hazırladıkları süslü kayıklarla sellime çıkarlar. Kayıklar birkaç kişinin taşıyacağı büyüklüktedir. Son derece güzel süslenirler, fenerlerle, mumlarla ışıklandırılırlar.
Akşamları iftardan sonra gençler bu süsledikleri kayığı omuzlarında taşıyarak bir mahalleye gelirler. Kayığı her ev tarafından görülecek bir yere koyarlar ve evlerin kapılarına gidip helesanın bir bölümünü söyleyerek bahşiş isterler. Bahşişler bir mendile sarılarak ve düştüğü yer görülsün diye mendilin ucu yakılarak helesacılara atılır.
Sellime çıkanlar içinde sesi güzel olanlardan biri aşağıda sözleri yazılı olan helesadan bölümler okur, diğerleri de nakarat kısmını söyleyerek kapı kapı dolaşır ve bahşiş toplarlar.
HELESA Bismillahla başlayalım Ayva dalı taşlayalım Bu yıl burda kışlayalım Helesa yelesa Heyemola yusa hop
Altımızda çürük minder Altını üstüne dönder Aman beyim bahşiş gönder Nakarat
Ahçımızın adı Tayyar Bir kepçe koyar iki sayar Bununla gemici doyar Nakarat
Gemi geldi duydunuz mu Selam verip aldınız mı Bu gemiyi tanıdınız mı Nakarat
Kaptanımız fener taşır Uyuz olmaz durmaz kaşır Tayfalarım hamsi taşır Nakarat
İnce burundan geçerken Sırmalı sancak açarken Biz doldurup biz içerken Nakarat
Bir gemim var çift direkli Tayfası aslan yürekli Filikası çifte kürekli Nakarat
Elimde şimşir sopası Olduk çocuk maskarası Sonumuz mektep hocası Nakarat
Aşağı hamamın yokuşu
Söküldü mestin dikişi İlle de kocakarıların cümbüşü Nakarat
Dal budarım dal budarım Bahçede bülbül güderim Sizleri her yerde methederim Nakarat
Bahşişi almamış olmaz Gemi düzenini bulmaz Tayfalar buna razı olmaz Nakarat
Sıçan gelir takur tukur Ben sanırım düze dokur Komşu bizden fakir Nakarat
Büyük cami direk ister Söylemeye yürek ister Arkadaşlar bahşiş ister Nakarat
Aşağları geze geldim İnci mercan dize geldim Bakın beyim size geldim Nakarat
Bir gemim var boyda bosta Baş üstüne kurdum posta Bizden selam olsun eşe dosta Nakarat
Hasan ağbi geldik size Hatırın kalmasın bize Bahşişi çok gönder bize Nakarat
Coğrafya
Sinop iline 44 km, Gerze ilçesine 6 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 95
1997 110
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Fikri Uyanık
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
Acısu, Sinop ilinin Gerze ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün adı, köy yakınlarında bir kuyudan çıkan, tadı acımsı olan sudan gelmektedir.Bu su, yaz aylarında Gerze'de de satılmaktadır. Acısu İçmesi : Sinop ili Gerze ilçesine bağlı, Acısu Köyü’nde bulunan Acısu İçmesi, fazla miktarda CO2 içerdiğinden içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Suyun sıcaklığı 15 derece civarındadır. Ayrıca içmenin suyu mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.mantar hastalıklarına ıyı gelmektedir KÖY MUHTARI :FİKRİ UYANIK
Kültür
Helesa Geleneği (Sellim)
Sinop ve Gerze'ye özgü önemli bir gelenek Ramazan ayında "sellime çıkma" ya da diğer adıyla "helesa"dır.
Helesa geleneğinin ortaya çıkışıyla ilgili söylence ise şöyledir: "Çok eski devirlerde, gemiler yelken ile çalıştığı zamanlarda Karadeniz'de sığınacak üç liman varmış. Bunlar Temmuz, Ağustos ve Sinop'muş. Yani Karadeniz sadece Temmuz ve Ağustos aylarında fırtınasız olur, diğer zamanlarda da gemiler ancak Sinop limanında barınabilirmiş.
Yine böyle bir kış mevsiminde, bir yelkenli gemi Sinop limanına sığınmış. Haftalarca burada mahsur kalındığından kumanyaları tükenmiş. Açlık baş göstermiş. Dilenmek istemediklerinden kimseden bir şey isteyememişler.
Bir gün kaptanın aklına feneri alıp ev ev dolaşarak mani söyleyip yardım istemek gelmiş. Filikayla şehre çıkıp gece feneri de yakarak ev ev dolaşıp, mani söyleyerek yiyecek toplamışlar.
Bundan sonra Sinop ve Gerze'de bu olay gelenek haline gelmiş ve her Ramazan ayının 15'inden itibaren helesaya çıkılır, bahşiş toplanır olmuş."
Ramazanın 15'inden itibaren gençler akşamdan hazırladıkları süslü kayıklarla sellime çıkarlar. Kayıklar birkaç kişinin taşıyacağı büyüklüktedir. Son derece güzel süslenirler, fenerlerle, mumlarla ışıklandırılırlar.
Akşamları iftardan sonra gençler bu süsledikleri kayığı omuzlarında taşıyarak bir mahalleye gelirler. Kayığı her ev tarafından görülecek bir yere koyarlar ve evlerin kapılarına gidip helesanın bir bölümünü söyleyerek bahşiş isterler. Bahşişler bir mendile sarılarak ve düştüğü yer görülsün diye mendilin ucu yakılarak helesacılara atılır.
Sellime çıkanlar içinde sesi güzel olanlardan biri aşağıda sözleri yazılı olan helesadan bölümler okur, diğerleri de nakarat kısmını söyleyerek kapı kapı dolaşır ve bahşiş toplarlar.
HELESA Bismillahla başlayalım Ayva dalı taşlayalım Bu yıl burda kışlayalım Helesa yelesa Heyemola yusa hop
Altımızda çürük minder Altını üstüne dönder Aman beyim bahşiş gönder Nakarat
Ahçımızın adı Tayyar Bir kepçe koyar iki sayar Bununla gemici doyar Nakarat
Gemi geldi duydunuz mu Selam verip aldınız mı Bu gemiyi tanıdınız mı Nakarat
Kaptanımız fener taşır Uyuz olmaz durmaz kaşır Tayfalarım hamsi taşır Nakarat
İnce burundan geçerken Sırmalı sancak açarken Biz doldurup biz içerken Nakarat
Bir gemim var çift direkli Tayfası aslan yürekli Filikası çifte kürekli Nakarat
Elimde şimşir sopası Olduk çocuk maskarası Sonumuz mektep hocası Nakarat
Aşağı hamamın yokuşu
Söküldü mestin dikişi İlle de kocakarıların cümbüşü Nakarat
Dal budarım dal budarım Bahçede bülbül güderim Sizleri her yerde methederim Nakarat
Bahşişi almamış olmaz Gemi düzenini bulmaz Tayfalar buna razı olmaz Nakarat
Sıçan gelir takur tukur Ben sanırım düze dokur Komşu bizden fakir Nakarat
Büyük cami direk ister Söylemeye yürek ister Arkadaşlar bahşiş ister Nakarat
Aşağları geze geldim İnci mercan dize geldim Bakın beyim size geldim Nakarat
Bir gemim var boyda bosta Baş üstüne kurdum posta Bizden selam olsun eşe dosta Nakarat
Hasan ağbi geldik size Hatırın kalmasın bize Bahşişi çok gönder bize Nakarat
Coğrafya
Sinop iline 44 km, Gerze ilçesine 6 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 95
1997 110
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Fikri Uyanık
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz