Ağız, vücudumuza, illetlerin giriş yollarından bir adedidir. Bu yüzden marazları engellemede ve sağlıklı olmada ağız ve diş bakımı çok değerlidir.
Ağızdan alınarak iç organlarımızda hastalık yapan mikroplar ve kimyevî unsurlar vardır. Bunlar bakteri, virüs, mantar, parazit üzere küçük canlılar olabileceği üzere, sigara, alkol, boyalar üzere binlercesini sayabileceğimiz kimyevî unsurlar de olabilir. Mikropların, yapılarına nazaran çeşitli karakterleri vardır. Kimisi dokuları tahrip eder ve çabuk ürer, kimisi patojen hâle erişince ürer. Ağız aklığı yapılmadığı devir en zayıf mikropların bile üreyeceği ortam hazırlanmış olur. Temizlenmeyen bir ağızda yiyecek artıkları dişlerde birikerek burada bakteri plâkları oluşturur. Bakteriler bu plâklardaki glikozu kullanarak asit üretirler. Asit ise diş çürümelerine ve diş eti yaralarına sebep olur.
Akıllıca Diş Fırçası Seçimi ve Yanlışsız Fırçalama
Diş tabibi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz bölümlü kıl demetleri olan, yumuşak yahut orta sert fırçalar seçilmelidir. Böylelikle dişler arasına ve ağzın bütün yerlerine erişip temizleyebilmek kolay olur. Ortalama 3 ayda bir fırçanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Diş fırçası ile hem dişler hem de dişetleri temizlenmelidir. Fırça ıslatılmamalıdır ve macun nohut tanesi kadar ölçüde kullanılmalıdır.
Fırçalama süreci, fırça kıllarının yarısı diş yüzeyinde, öteki yarısı dişeti yüzeyinde konumlandırıldıktan sonra fırça başı 45 radde eğimlendirilerek, şiddetli kuvvet tatbikten, fırça başını tarafından kaldırmadan ve zahir bir sıra takip edilerek yapılmalıdır.
Yalnızca kılları hareket ettirerek minik yuvarlak dairesel hareketlerle bakterilerin biriktiği bu yerleri tesirli olarak temizlemek mümkündür. Dişler ve dişetleri günde 2 sefer (sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten sonra) fırçalanarak temizlenmelidir. Fırçalama vadesi ortalama 3 dakika olmalıdır. Sert ve yanlış fırçalama tekniği (sağ-sol hareketler) ile dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde husus kayıpları ve hassasiyet oluşmakta, başkaca tam aklık tesiri sağlanamadığından çürük ve dişeti marazları önlenememektedir.
Arayüz Paklığı
Fırçalama süreci ile dişlerin ön-arka-çiğneme yüzeyleri temizlenirken yan yuzleri temizlenememektedir. Bu yüzeylerin aklığı ama dişipi tasarrufu ile gerçekleştirilebilir.
Arayüz fırçası ve ağız duşu tasarrufu dişipine yardımcı araçlardır ve dişipinin yanını tutmazlar. Dişipi tasarrufu, fırçalama sürecinden sonra tercihen akşamları günde bir defa yapılmalıdır. Tasarrufu sırasında dişipi arayüzdeki dişetini zedelemeden yavaşca yerleştirilmeli ve dişetinin içinden çiğneyici yüze hakikat aşağı yukarı hareketlerle temizleme süreci gerçekleştirilmelidir.
Lisan Paklığı
Lisan sırtı, mikrobiyal dental plak ve yiyecek artıklarının yerleşip birikmesi için elverişli bir ortamdır. Hem mikroorganizmaları, hem de ağız kokusunu azaltmak için kesinlikle “dil fırçası” yahut “dil kazıyıcısı” ile lisan sırtı geriden öne sahih çekme hareketi uygulanarak her gün temizlenmelidir.
Ağız gargaraları: İçerdikleri unsurlara nazaran ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu mahzurlar, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını mekanından oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi tasarrufunun alanını tutamaz, yalnızca artı bir himaye ve bakım yoludur.
Ağızdan alınarak iç organlarımızda hastalık yapan mikroplar ve kimyevî unsurlar vardır. Bunlar bakteri, virüs, mantar, parazit üzere küçük canlılar olabileceği üzere, sigara, alkol, boyalar üzere binlercesini sayabileceğimiz kimyevî unsurlar de olabilir. Mikropların, yapılarına nazaran çeşitli karakterleri vardır. Kimisi dokuları tahrip eder ve çabuk ürer, kimisi patojen hâle erişince ürer. Ağız aklığı yapılmadığı devir en zayıf mikropların bile üreyeceği ortam hazırlanmış olur. Temizlenmeyen bir ağızda yiyecek artıkları dişlerde birikerek burada bakteri plâkları oluşturur. Bakteriler bu plâklardaki glikozu kullanarak asit üretirler. Asit ise diş çürümelerine ve diş eti yaralarına sebep olur.
Akıllıca Diş Fırçası Seçimi ve Yanlışsız Fırçalama
Diş tabibi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz bölümlü kıl demetleri olan, yumuşak yahut orta sert fırçalar seçilmelidir. Böylelikle dişler arasına ve ağzın bütün yerlerine erişip temizleyebilmek kolay olur. Ortalama 3 ayda bir fırçanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Diş fırçası ile hem dişler hem de dişetleri temizlenmelidir. Fırça ıslatılmamalıdır ve macun nohut tanesi kadar ölçüde kullanılmalıdır.
Fırçalama süreci, fırça kıllarının yarısı diş yüzeyinde, öteki yarısı dişeti yüzeyinde konumlandırıldıktan sonra fırça başı 45 radde eğimlendirilerek, şiddetli kuvvet tatbikten, fırça başını tarafından kaldırmadan ve zahir bir sıra takip edilerek yapılmalıdır.
Yalnızca kılları hareket ettirerek minik yuvarlak dairesel hareketlerle bakterilerin biriktiği bu yerleri tesirli olarak temizlemek mümkündür. Dişler ve dişetleri günde 2 sefer (sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten sonra) fırçalanarak temizlenmelidir. Fırçalama vadesi ortalama 3 dakika olmalıdır. Sert ve yanlış fırçalama tekniği (sağ-sol hareketler) ile dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde husus kayıpları ve hassasiyet oluşmakta, başkaca tam aklık tesiri sağlanamadığından çürük ve dişeti marazları önlenememektedir.
Arayüz Paklığı
Fırçalama süreci ile dişlerin ön-arka-çiğneme yüzeyleri temizlenirken yan yuzleri temizlenememektedir. Bu yüzeylerin aklığı ama dişipi tasarrufu ile gerçekleştirilebilir.
Arayüz fırçası ve ağız duşu tasarrufu dişipine yardımcı araçlardır ve dişipinin yanını tutmazlar. Dişipi tasarrufu, fırçalama sürecinden sonra tercihen akşamları günde bir defa yapılmalıdır. Tasarrufu sırasında dişipi arayüzdeki dişetini zedelemeden yavaşca yerleştirilmeli ve dişetinin içinden çiğneyici yüze hakikat aşağı yukarı hareketlerle temizleme süreci gerçekleştirilmelidir.
Lisan Paklığı
Lisan sırtı, mikrobiyal dental plak ve yiyecek artıklarının yerleşip birikmesi için elverişli bir ortamdır. Hem mikroorganizmaları, hem de ağız kokusunu azaltmak için kesinlikle “dil fırçası” yahut “dil kazıyıcısı” ile lisan sırtı geriden öne sahih çekme hareketi uygulanarak her gün temizlenmelidir.
Ağız gargaraları: İçerdikleri unsurlara nazaran ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu mahzurlar, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını mekanından oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi tasarrufunun alanını tutamaz, yalnızca artı bir himaye ve bakım yoludur.